Περιβαλλον

Αλιευτικές παραβιάσεις των χωρικών μας υδάτων

Μια πραγματικότητα που θέτει σε κίνδυνο τόσο το μέλλον των παράκτιων περιοχών της χώρας μας

41535-93522.jpg
Βασιλική Γραμματικογιάννη
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
2137890_1.jpg
EUROKINISSI/ΘΑΝΑΣΗΣ ΚΑΛΛΙΑΡΑΣ

Η ελληνική οικονομία είναι άμεσα συνδεδεμένη με τη θάλασσα και απόλυτα εξαρτημένη από τους θαλάσσιους βιολογικούς πόρους. Η υπεραλίευση είναι πλέον μια πραγματικότητα που δεν αμφισβητεί κανείς. Μια πραγματικότητα που θέτει σε κίνδυνο τόσο το μέλλον των παράκτιων περιοχών της χώρας μας, όσο και το επαγγελματικό αύριο των ψαράδων μας. Ένα σημαντικό πρόβλημα που επισημαίνει ο Πανελλήνιος Σύλλογος Ιχθυολόγων του Δημοσίου, είναι οι παραβιάσεις αλιευτικών δραστηριοτήτων που παρατηρούνται καθημερινά στα χωρικά μας ύδατα, από Τουρκικά αλιευτικά και όχι μόνο. Παραβιάσεις που κλιμακώνονται με το χρόνο και θέτουν σε μεγαλύτερο κίνδυνο τα ιχθυαποθέματα της Μεσογείου, αφού οι όποιες πολιτικές για την προστασία του θαλάσσιου περιβάλλοντες καταπατούνται από τους παραβάτες.

«Το θέμα είναι γνωστό στους αλιευτικούς φορείς της χώρας καθώς και στις αρμόδιες ελληνικές αρχές. Ιδιαίτερα στις Περιφερειακές Υπηρεσίες Αλιείας, οι οποίες είναι οι άμεσοι αποδέκτες των αντιδράσεων των τοπικών αλιευτικών φορέων, καθώς και οι λιμενικές αρχές που είναι αρμόδιες για την εποπτεία του θαλάσσιου χώρου» θα πει στην A.V η Πρόεδρος του Συλλόγου κ. Μαρία Τσουβάλα.

Ο ελληνικός αλιευτικός στόλος παρότι είναι μικρής δυναμικότητας είναι ο πολυπληθέστερος στην Ευρώπη. Απασχολεί ένα σημαντικό αριθμό εργαζομένων και συμβάλει σημαντικά στην ελληνική οικονομία καθώς και στη διατήρηση του τοπικού τουρισμού. Επομένως η ανάγκη μακροπρόθεσμης διατήρησης και διαχείρισης των έμβιων θαλάσσιων πόρων και των θαλάσσιων οικοσυστημάτων αποτελεί ζωτικής σημασίας ζήτημα για τη χώρα μας.

Μια σειρά από διεθνείς Συμβάσεις του διεθνούς δικαίου της θάλασσας, μεταξύ των οποίων η Σύμβαση της Βαρκελώνης για τη ρύπανση στη Μεσόγειο που βασικό παράγοντα απειλής του θαλάσσιου οικοσυστήματος, καθώς και η Κοινή Αλιευτική Πολιτική της ΕΕ ακυρώνονται από τις καθημερινές παραβιάσεις. 

Ο Πανελλήνιος Σύλλογος Ιχθυολόγων του Δημοσίου ζητά από την πολιτική ηγεσία των αρμόδιων υπουργείων να επανεξετάσουν τα μέτρα αλιείας στα διεθνή ύδατα για τα σκάφη ελληνικής σημαίας, να εφαρμοστούν οι κανόνες της ΕΕ, να υποστηριχθούν κοινά μέτρα για τα αλιευτικά πλοία όλων των εθνικοτήτων στα διεθνή ύδατα και πρόσθετα μέτρα διατήρησης και διαχείρισης στην οικεία ζώνη μέχρι τα 12 ναυτικά μίλια.

Τονίζουν επιπλέον ότι για την αντιμετώπιση της κατάστασης θα πρέπει να ζητήσουμε και τη συμβολή της ΕΕ αφού «οι παραβιάσεις από αλιευτικά τρίτων χωρών, στα χωρικά ύδατα δεν αφορούν μόνο τη χώρα μας αλλά και τις αρμόδιες αρχές της ΕΕ, καθώς τα εθνικά χωρικά ύδατα αποτελούν ενωσιακά ύδατα» αναφέρει ο Γενικός Γραμματέας, Δημήτρης Βάτσος.

Ο συντονισμός τόσο σε ευρωπαϊκό όσο και σε διεθνές επίπεδο είναι καθοριστικός προκειμένου να υπάρξουν αποτελεσματικοί έλεγχοι για την προστασία των ιχθυαποθεμάτων της Μεσογείου.

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.