Περιβαλλον

Καθαρές Θάλασσες

Οι ελληνικές θάλασσες  κατέλαβαν την δεύτερη θέση παγκοσμίως για την καθαροτητά τους

41535-93522.jpg
Βασιλική Γραμματικογιάννη
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
42027-88808.jpg

Το καλοκαιράκι φέτος έφτασε νωρίς και μαζί του και η επιβεβαίωση ότι οι ελληνικές θάλασσες και ακτές είναι όχι απλά από τις ομορφότερες στον κόσμο αλλά και από τις πιο καθαρές. Οι ελληνικές θάλασσες για άλλη μια φορά κατέλαβαν την δεύτερη θέση παγκοσμίως με 393 παραλίες να βραβεύονται με την «Γαλάζια Σημαία», σύμβολο ποιότητας και καθαρότητας των ακτών.

Η αξιολόγηση των υδάτων κολύμβησης πραγματοποιήθηκε από την Ειδική Γραμματεία Υδάτων του Υπουργείου Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, σύμφωνα με τις απαιτήσεις της κοινοτικής Οδηγίας για την διαχείριση των υδάτων κολύμβησης, και τα αποτελέσματα της αποτυπώθηκαν σε έκθεση που υποβλήθηκε στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Συνολικά τέθηκαν υπό παρακολούθηση 2155 σημεία εκ των οποίων τα 2149 είναι παράκτιες περιοχές ενώ 6 σημεία χαρακτηρίζονται ως εσωτερικά ύδατα δηλαδή λίμνες. Σύμφωνα με την επεξεργασία των αποτελεσμάτων από τα 2155 σημεία τα 2009 ποσοστό 93% ταξινομούνται στην κατηγορία «εξαιρετικής ποιότητας», 114 σημεία ποσοστό 5,3% χαρακτηρίζονται ως καλής ποιότητας, 26 σημεία χαρακτηρίζονται ως «επαρκούς ποιότητας» και μόνο 6 σημεία ως «ανεπαρκούς ποιότητας».

Ο Αναπληρωτής Υπουργός ΠΕΚΑ Σταύρος Καλαφάτης σχετικά με την αξιολόγηση των υδάτων κολύμβησης της χώρας έκανε την ακόλουθη δήλωση: «Οι θάλασσες μας, οι ακτές μας και το κλίμα της χώρας αποτελούν ανταγωνιστικό συγκριτικό μας πλεονέκτημα. Υπερασπιζόμαστε, προστατεύουμε και αναδεικνύουμε το φυσικό μας περιβάλλον, στο πλαίσιο μιας πολιτικής με στόχο την αειφορία. Τα κολυμβητικά νερά της χώρας είναι βάλσαμο στην ψυχή του κάθε επισκέπτη της χώρας, αλλά και του κάθε Έλληνα. Οι θάλασσες μας άλλωστε είναι συνδεδεμένες, άρρηκτα, με την ιστορία, το παρόν αλλά κυρίως με το μέλλον της χώρας. Ενόψει του καλοκαιριού αποδεικνύεται, με επιστημονικά χαρακτηριστικά, η ποιότητα αυτών των πλεονεκτημάτων της χώρας. Και βέβαια είναι διαρκής υποχρέωση όλων μας, πολιτείας και πολιτών, να διαφυλάξουμε αυτόν τον ανεκτίμητο θαλάσσιο θησαυρό μας.»

Αξίζει βέβαια να σημειωθεί ότι πέρυσι είχαμε μια βραβευμένη παραλία περισσότερη. Από όταν ξεκίνησε η κρίση παραμένουμε σταθεροί σε αντίθεση με το προηγούμενο διάστημα όπου η αύξηση των καθαρών παραλιών ήταν ραγδαία. Σχολιάζοντας την έκθεση για την αξιολόγηση των υδάτων η Ερμιόνη Φρεζούλη Συντονίστρια Περιβαλλοντικής Πολιτικής του Δικτύου ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ SOS, με πλούσια δράση στην προστασία των ελληνικών θαλασσών έκανε στην A.V την παρακάτω δήλωση: «Είναι ενθαρρυντικό ότι η ποιότητα των νερών κολύμβησης στην χώρα μας εμφανίζεται υψηλή με βάση τα πρότυπα που καθορίζονται στη σχετική Οδηγία. Εντούτοις, τα ανοικτά ζητήματα σε σχέση με τη διαχείριση των θαλάσσιων και παράκτιων οικοσυστημάτων μας δεν επιτρέπουν εφησυχασμό. Είναι χαρακτηριστική για παράδειγμα η ανυπαρξία, ακόμη και σήμερα, βιολογικών καθαρισμών σε μεγάλες περιοχές (κυρίως Ανατολική Αττική) ή η μη επαρκής λειτουργία υφισταμένων. Επιπλέον, δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι η «καλή περιβαλλοντική κατάσταση» των θαλασσών μας, όπως ορίζεται από την Οδηγία Πλαίσιο για την Θαλάσσια Στρατηγική, αποτελεί μια πολυδιάστατη έννοια και για να επιτευχθεί αυτός ο στόχος απαιτείται ολοκληρωμένος εθνικός σχεδιασμός και όχι αποσπασματικές ενέργειες, κάτι που δεν φαίνεται να αποτελεί προτεραιότητα της Πολιτείας».

Οι νομοί με τις περισσότερες «Γαλάζιες Σημαίες» στις ακτές τους είναι το Λασίθι με 36, η Κέρκυρα με 35, τα Δωδεκάνησα με 25 και τα Χανιά με 20. Στην Αττική «Γαλάζιες Σημαίες» κατέχουν οι παραλίες Σχινιά, Αυλάκι, Μαύρο Λιθάρι, Ανάβυσσος, Λαγονήσι, Βάρκιζα και Βουλιαγμένη.

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

To μεγάλο βήμα της Βόρειας Θάλασσας προς την ενεργειακή μετάβαση
To μεγάλο βήμα της Βόρειας Θάλασσας προς την ενεργειακή μετάβαση

Η Βόρεια Θάλασσα έχει αναδειχθεί σε hotspot πράσινης καινοτομίας και σε παγκόσμιο πρότυπο απαλλαγής από τις ανθρακούχες εκπομπές χάρη σε μια σειρά από ποικίλα έργα καθαρής ενέργειας.

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.