Περιβαλλον

Αράχνη με… ουρά σε κεχριμπάρι 100 εκ. ετών

Μια σπουδαία ανακάλυψη στην Μιανμάρ για τους λάτρεις της παλαιοντολογίας

Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Ένα νέο είδος εντόμου, το οποίο μοιάζει με αράχνη με ουρά, εντοπίστηκε από ομάδα ερευνητών σε κεχριμπάρι 100 εκατ. ετών, στη Μιανμάρ της νοτιοανατολικής Ασίας.

Πρόκειται για έντομο με σαφή χαρακτηριστικά αράχνης, αλλά και μία μακριά ουρά, σε αντίθεση με τα είδη αραχνών που έχουν γίνει γνωστά μέχρι σήμερα.

Το ζώο έχει μήκος περίπου 2,5 χιλιοστά, ενώ η ουρά του -η οποία φθάνει τα 3 χιλιοστά- εκτιμάται ότι λειτουργούσε ως κεραία για την ανίχνευση του περιβάλλοντος.



Οι ερευνητές από τις ΗΠΑ, την Κίνα, τη Γερμανία και τη Βρετανία, ανακάλυψαν συνολικά τέσσερα δείγματα και ονόμασαν το ζώο Chimerarachne yingi (C. yingi), συνδυάζοντας τη λέξη αράχνη με τη Χίμαιρα της ελληνικής μυθολογίας.

Σύμφωνα με ερευνητές του Ινστιτούτου Γεωλογίας και Παλαιοντολογίας του Ναντσίνγκ της Κίνας, παλαιότερα είχε εντοπιστεί ένα «αραχνοειδές» με ουρά, ωστόσο δεν είχε την ικανότητα να υφαίνει ιστούς, κάτι που εκτιμάται πως μπορούσε να κάνει η Chimerarachne.

Πάντως, όπως εξηγούν ερευνητές του πανεπιστημίου του Κάνσας -οι οποίοι συμμετείχαν στην έρευνα- παραμένει άγνωστο αν η Chimerarachne παγίδευε έντομα στους ιστούς της.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ