Περιβαλλον

Γνωρίστε τη σχεδιάστρια κοσμημάτων Alessandra Canu που εμπνέεται από τη φύση

Ποια είναι η σχέση της με την πλαστική σακούλα και το περιβάλλον και πώς δημιούργησε το γούρι του 2018

41535-93522.jpg
Βασιλική Γραμματικογιάννη
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
kentriki_foto.jpg

Στους καλλιτέχνες η αγάπη και ο σεβασμός για το περιβάλλον γίνονται έμφυτο στοιχείο του εαυτού τους  μέσω του έργου τους. Οι αλλαγές στον κύκλο της φύσης  είναι πηγή έμπνευσης για τους εικαστικούς, ενώ μια πολύτιμη πέτρα που την έχει γεννήσει η φύση, δεν στολίζει μόνο ένα χειροποίητο κόσμημα αλλά το διαμορφώνει και ως έργο τέχνης. Παράλληλα διαμορφώνει και το χαρακτήρα του ίδιου του δημιουργού. Ωστόσο, η ευαισθησία και ο σεβασμός για το περιβάλλον είναι και θέμα παιδείας, θα μου πει η Alessandra Canu, η όμορφη σχεδιάστρια κοσμημάτων που συνάντησα στην ουρά του ταμείου του super market. Η Alessandra  τράβηξε την προσοχή μου όταν αρνήθηκε την πλαστική σακούλα και αντ’ αυτού έδωσε τη δική της πάνινη για να βάλει η ταμίας τα ψώνια.  

alessadra_1.jpg

«Μεγάλωσα στο Λουξεμβούργο όπου η χρέωση της πλαστικής σακούλας έχει ξεκινήσει από το 2002, οπότε όταν πηγαίναμε για ψώνια είχαμε πάντα τη δική μας πάνινη» απαντά η Alessandra όταν τη ρώτησα αν γνωρίζει για τη χρέωση της πλαστικής σακούλας από τις αρχές του 2018. «Σίγουρα η χρέωση θα συμβάλει στη μείωση της πλαστικής σακούλας, όμως δεν φτάνει μόνο αυτό. Στο Λουξεμβούργο σε κάποια μαθήματα κοινωνικής συμπεριφοράς στο σχολείο, μας μιλούσαν για την πλαστική σακούλα και τη ζημιά που προκαλεί στο περιβάλλον. Από κει ξεκινούν όλα, από την παιδεία» καταλήγει.

alessandra_2.jpg

Η διαφοροποίηση της Alessandras δεν είναι μόνο στη χρήση της πάνινης σακούλας που μου τράβηξε κατ’ αρχήν τη προσοχή, αλλά και στο λιτό μεν, κομψότατο δε κόσμημα που φοράει στο λαιμό της. Γελάει όταν το σχολιάζω και με ένα ελαφρύ κοκκίνισμα στα μάγουλα, μου αποκαλύπτει ότι είναι σχεδιάστρια χειροποίητων κοσμημάτων και αυτό είναι το γούρι του 2018. Εμπνευσμένο από τον κόσμο της θάλασσας και του βουνού. Ο κόμπος που δένουν οι ορειβάτες και οι ναυτικοί γίνεται το 8 στην ασημένια αλυσίδα «σχοινί» που σχηματίζει το 1.

alexandrini.jpg

Δεν μπορώ να μη σχολιάσω, την προσεγμένη με μεράκι δουλειά της δημιουργού, αλλά και  τη φιλοπεριβαλλοντική διάσταση που ενέχει το χειροποίητο κόσμημα, επειδή ακριβώς κατασκευάζεται με τα χέρια και δεν χρειάζεται να καταναλωθεί η ενέργεια που χρησιμοποιείται στη βιομηχανική παραγωγή. «Από μικρή μου άρεσε να κατασκευάζω με τα χέρια» μου λέει η Αλεσσάνδρα, και «όταν με τη κρίση έμεινα άνεργη άρχισα να κατασκευάζω σπίτι μου βραχιολάκια που τα ανέβαζα στο Instagram. Έβλεπα ότι άρεσαν και ζητούσαν να τα αγοράσουν. Οπότε τα προχώρησα και ονόμασα τις συλλογές μου Alexandrini, από το Αλεξανδρινή που με φώναζε ο παππούς μου, όταν ήμουν μικρή» μου λέει και αρχίζουμε να μιλάμε για  την κρίση ως ευκαιρία δημιουργίας και αλλαγής νοοτροπίας.           

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

To μεγάλο βήμα της Βόρειας Θάλασσας προς την ενεργειακή μετάβαση
To μεγάλο βήμα της Βόρειας Θάλασσας προς την ενεργειακή μετάβαση

Η Βόρεια Θάλασσα έχει αναδειχθεί σε hotspot πράσινης καινοτομίας και σε παγκόσμιο πρότυπο απαλλαγής από τις ανθρακούχες εκπομπές χάρη σε μια σειρά από ποικίλα έργα καθαρής ενέργειας.

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.