Περιβαλλον

Ενημέρωση των βουλευτών για την Παγκόσμια Διάσκεψη για την Κλιματική Αλλαγή

Πού βρισκόμαστε; Πού θέλουμε να πάμε; Πώς θα φτάσουμε εκεί;

Βασιλική Γραμματικογιάννη
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

«Η κλιματική αλλαγή δεν είναι ένα φανταστικό σενάριο αλλά μια πραγματικότητα ενός ρυπογόνου μοντέλου ανάπτυξης, που η παγκόσμια κοινότητα έχει αποφασίσει να ανατρέψει» θα πει η Πρόεδρος της Ειδικής Μόνιμης Επιτροπής Προστασίας Περιβάλλοντος, Κατερίνα Ιγγλέζη, κατά την έναρξη της συνεδρίασης της Επιτροπής για την ενημέρωση των βουλευτών για τα αποτελέσματα  της 23ης Παγκόσμιας Διάσκεψης των Μερών του ΟΗΕ για την Κλιματική Αλλαγή, που πραγματοποιήθηκε στη Βόννη στις αρχές Νοεμβρίου.

Την ενημέρωση των βουλευτών έκαναν ο Αναπληρωτής Υπουργός Περιβάλλοντος, Σωκράτης Φάμελλος και η Προϊσταμένη της Διεύθυνσης Κλιματικής Αλλαγής και Ποιότητας της Ατμόσφαιρας του ΥΠΕΝ, Ρεβέκκα Μπατμάνογλου.

Ο Αναπληρωτής Υπουργός ΥΠΕΝ, Σωκράτης Φάμελλος εξήγησε στους βουλευτές το πλαίσιο που εκτυλίχθηκε η διαπραγμάτευση σε σχέση με τους στόχους του ΟΗΕ για βιώσιμη ανάπτυξη μέχρι το 2030. «Η κλιματική αλλαγή είναι ένας από τους στόχους του ΟΗΕ αλλά σε απόλυτη συνάρτηση με τους υπόλοιπους» θα πει ο Υπουργός υπενθυμίζοντας τη γνωστή ως Sustainable Development Goals, ατζέντα του ΟΗΕ, στην οποία η προστασία, η αποκατάσταση και η προώθηση της βιώσιμης χρήσης των οικοσυστημάτων αποτελεί προτεραιότητα , αφού το υγιές περιβάλλον συνδέεται άμεσα και με την ευζωία των ανθρώπων.

Ο κ. Φάμελλος αναφέρθηκε στους δύο άξονες για την επίτευξη της Συμφωνίας του Παρισιού. Ο πρώτος άξονας είναι αυτός του «μετριασμού» που αφορά τις ενέργειες που κάνουμε για να περιορίσουμε τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου, ενώ ο δεύτερος άξονας είναι η λήψη μέτρων για  προσαρμογή στην κλιματική αλλαγή, αφού ότι και να κάνουμε για μετριάσουμε τις εκπομπές δεν θα καταφέρουμε ποτέ να τις εξαλείψουμε.

Ως μια COP καθαρά τεχνικού περιεχόμενου χαρακτήρισε την COP23 η κυρία Ρεβέκκα Μπατμάνογλου, καθώς είχε στόχο να προετοιμάσει το έδαφος για την υλοποίηση της Συμφωνίας του Παρισιού. «Συζητήθηκαν οι δράσεις για το κλίμα πριν το 2020, ενώ οι αναπτυσσόμενες χώρες διαμαρτυρήθηκαν ότι οι ανεπτυγμένες  δεν σημείωσαν την πρόοδο στις δεσμεύσεις τους μέχρι το 2020, δεσμεύσεις που δεν απέρρεαν από τη Συμφωνία του Παρισιού αλλά από το Κιότο και τη Ντόχα» θα πει για το παρασκήνιο των συνομιλιών η κ. Μπατμάνογλου.

Ο Διάλογος “Talanoa” ήταν από τα σημαντικά αποτελέσματα της COP23. Όπως μας εξήγησε η κυρία Μπατμάνογλου πρόκειται για ένα διάλογο που θέτει τα ερωτήματα «Where are we?/Πού βρισκόμαστε; Where do we want to go?/Πού θέλουμε να πάμε; How do we get there?/ Πώς θα φτάσουμε εκεί;» Απαντώντας σε αυτά τα ερωτήματα που θέτει ο Διάλογος Ταλανόα οι χώρες θα συμβάλουν στην έκθεση του IPCC για την κλιματική αλλαγή και θα αξιολογήσουν ποια είναι η εισφορά τους στη μάχη μέχρι τώρα, καθώς και ποια θα πρέπει να είναι στο μέλλον. Τα αποτελέσματα του διαλόγου θα συζητηθούν στην προπαρασκευαστική συζήτηση των μερών το 2018. Επίσης αποφασίστηκε και η κατασκευή μιας πλατφόρμας που οι χώρες  θα υποβάλουν τα  στοιχεία των δράσεων τους για την κλιματική αλλαγή.

Τόσο ο Αναπληρωτής Υπουργός, Σωκράτης Φάμελλος όσο και η Διευθύντρια Κλιματικής Αλλαγής, Ρεβέκκα Μπατμάνογλου αναφέρθηκαν στα θέματα διαφάνειας που καθορίζει το πλαίσιο παρακολούθησης που έθεσε το Παρίσι, στα θέματα χρηματοδοτήσεων και φυσικά στο μεγάλο θέμα της εξαγγελίας Τράμπ για αποχώρηση των ΗΠΑ από τη Συμφωνία του Παρισιού. «Εκατό δις δολάρια το χρόνο θα λείψουν από την χρηματοδότηση για την κλιματική αλλαγή με την αποχώρηση των ΗΠΑ» θα πει ο Αναπληρωτής Υπουργός.      

Τέλος απαντώντας στις ερωτήσεις των βουλευτών για την εθνική στρατηγική για την κλιματική αλλαγή, ο κ. Φάμελλος και η κ. Μπατμάνογλου εξήγησαν ότι ο εθνικός σχεδιασμός για την προσαρμογή στην κλιματική αλλαγή βασίζεται στην έκθεση της Τράπεζας της Ελλάδας, μια μελέτη που εκπονήθηκε από ομάδα επιστημόνων υπό τον κ. Ζερεφό, ενώ για τα θέματα του μετριασμού των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου το θεσμικό πλαίσιο υπαγορεύεται από την Ευρωπαϊκή Ένωση.