Περιβαλλον

Μετεξεταστέα η Ελλάδα στη μάχη κατά της κλιματικής αλλαγής

Καταλαμβάνει την 39η θέση ανάμεσα σε 56 χώρες σε παγκόσμιο επίπεδο και την 23η θέση στις 28 χώρες της Ε.Ε.

41535-93522.jpg
Βασιλική Γραμματικογιάννη
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
4290566.jpg
EUROKINISSI/ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ

Για άλλη μια φορά δώσαμε ρεσιτάλ στο facebook για το ποιος φταίει για τη μεγάλη φυσική καταστροφή και για τα θύματα που θρηνήσαμε. Η κλιματική αλλαγή ή τα αυθαίρετα και τα μπαζωμένα ρέματα.  Η ελληνική κοινωνία δεν έχασε την ευκαιρία να διχαστεί και να υπερασπιστεί μέχρις εσχάτων τις απόψεις της στα κοινωνικά δίκτυα. Και αφού βέβαια εκτονωθεί το θέμα θα ξεχαστεί… μέχρι την επόμενη καταστροφή.

Προφανώς και φταίνε τα μπαζωμένα ρέματα, οι αυθαίρετες κατασκευές και οι πυρκαγιές. Υπάρχει όμως και η κλιματική αλλαγή που στην Ελλάδα την έχουμε υποτιμήσει. Αυτό είναι το συμπέρασμα έκθεσης του δικτύου Climate Action Network που κατατάσσει την Ελλάδα στις τελευταίες θέσεις στη μάχη κατά της κλιματικής αλλαγής.

Σύμφωνα με την έκθεση που έδωσαν στη δημοσιότητα το WWF Ελλάς και η Greenpeace που συμμετείχαν στην αξιολόγηση, η Ελλάδα καταλαμβάνει την 39η θέση ανάμεσα σε 56 χώρες σε παγκόσμιο επίπεδο και την 23η θέση στις 28 χώρες της Ε.Ε.

foto_klimatikes_epidoseis.jpg

Τα αποτελέσματα που δημοσιεύει η έκθεση δείχνουν πως οι υφιστάμενες δεσμεύσεις της Ελλάδας για συμμετοχή των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας (ΑΠΕ) στο ενεργειακό μείγμα είναι μακριά από την απαιτούμενη πορεία που απαιτείται για περιορισμό της ανόδου της θερμοκρασίας κάτω από 2°C, πόσο μάλλον από το όριο του 1,5°C που έθεσε η Συμφωνία του Παρισιού, καθώς σε σχέση με πέρσι, έχουν εγκατασταθεί μόλις 140MW αιολικής ισχύος και μόλις 1 MW φωτοβολταϊκών σταθμών. Σύμφωνα με την έκθεση, η συμμετοχή των ΑΠΕ στην συνολική παροχή πρωτογενούς ενέργειας στην Ελλάδα πρέπει να ξεπεράσει το 50% το 2030, από περίπου 10% που είναι σήμερα . Τα παραπάνω στοιχεία, με βάση και τις πρόσφατες εξελίξεις στην Ευρώπη που δείχνουν πως η Ελλάδα δε θα λαμβάνει δωρεάν δικαιώματα ρύπανσης για την ηλεκτροπαραγωγή της, ενώ είναι υποχρεωμένη να προβεί σε πανάκριβα μέτρα αναβάθμισης των παλιών μονάδων της ΔΕΗ, επιβάλουν την άμεση στροφή της χώρας σε καινοτόμες και καθαρές λύσεις παραγωγής και αποθήκευσης ενέργειας. Ακόμα κι αν αυτό συμβεί, δεδομένο θα πρέπει να θεωρείται πλέον πως η Ελλάδα δεν θα πετύχει τους στόχους συμμετοχής των ΑΠΕ στην ακαθάριστη κατανάλωση ηλεκτρικής για το 2020.

«Η καταθλιπτική κατάταξη της χώρας μας με βάση τον δείκτη κλιματικής επίδοσης CCPI αντικατοπτρίζει μια σειρά από λανθασμένες επιλογές της ελληνικής κυβέρνησης. Παρά τις διακηρύξεις για στήριξη των ΑΠΕ και απεξάρτηση από τα ορυκτά καύσιμα, η Ελλάδα βρίσκεται εκτός τροχιάς επίτευξης των στόχων ΑΠΕ για το 2020, ενώ επιμένει στο λιγνιτικό μοντέλο ηλεκτροπαραγωγής. Η μόνη βιώσιμη επιλογή, ακόμα και με αμιγώς οικονομικούς όρους, είναι η απεξάρτηση από το κάρβουνο, δρόμος στον οποίο δεσμεύονται πια, η μία μετά την άλλη οι χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης», σημείωσε ο Νίκος Μάντζαρης, υπεύθυνος του τομέα ενεργειακής και κλιματικής πολιτικής του WWF Ελλάς

Τέλος εκείνο που είναι πραγματικά λυπηρό είναι ότι τα ευρήματα της έκθεσης δείχνουν ότι οι επιδόσεις των ελλήνων στην κατανάλωση ενέργειας δεν βασίζεται στην κουλτούρα για εξοικονόμηση ενέργειας, ώστε να είναι μικρότερο το ατομικό μας αποτύπωμα στο περιβάλλον,  αλλά στην έλλειψη χρημάτων. Έτσι ενώ στο σύνολο των 56 χωρών η Ελλάδα κατατάσσεται στην 20η θέση για την κατανάλωση ενέργειας, με το που υπήρξε μια μικρή βελτίωση της ελληνικής οικονομίας τα έτη 2014-2015 η ενεργειακή κατανάλωση των ελληνικών νοικοκυριών αυξήθηκε κατά 16%. Γεγονός που σημαίνει ότι δεν αντιλαμβανόμαστε την αξία του να ζεις λιτά αλλά μόνο την επιβαλλόμενη λιτότητα.

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

To μεγάλο βήμα της Βόρειας Θάλασσας προς την ενεργειακή μετάβαση
To μεγάλο βήμα της Βόρειας Θάλασσας προς την ενεργειακή μετάβαση

Η Βόρεια Θάλασσα έχει αναδειχθεί σε hotspot πράσινης καινοτομίας και σε παγκόσμιο πρότυπο απαλλαγής από τις ανθρακούχες εκπομπές χάρη σε μια σειρά από ποικίλα έργα καθαρής ενέργειας.

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.