Περιβαλλον

Το ταξίδι είναι ζωή

Τα μεταναστευτικά πουλιά κάνουν ένα δύσκολο ταξίδι και δεν φτάνουν όλα στο προορισμό τους 

41535-93522.jpg
Βασιλική Γραμματικογιάννη
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
39320-84204.jpg

Κάθε άνοιξη τα μεταναστευτικά πουλιά κάνουν ένα δύσκολο ταξίδι χιλιάδων χιλιομέτρων με ελάχιστες στάσεις για φαγητό και ξεκούραση. Ένα μεγάλο ποσοστό λόγω των αντίξοων συνθηκών δεν καταφέρνει να φτάσει στον προορισμό του. Και αυτά που το καταφέρνουν, μόλις φτάσουν, θανατώνονται από τους κυνηγούς. Τα νησιά του Ιονίου, η Σαρδηνία και οι επαρχίες της Καταλονίας είναι οι περιοχές που τα πουλιά σταθμεύουν για να ξεκουραστούν και να τραφούν πριν συνεχίσουν το μεγάλο τους ταξίδι προς τον βορρά ή το νότο. Και παρότι το κυνήγι την άνοιξη είναι απαγορευμένο, τα πουλιά αιχμαλωτίζονται και πυροβολούνται παράνομα κατά χιλιάδες.

Αλλά επειδή οι απαγορεύσεις χωρίς ενημερωμένους πολίτες είναι πάντα καταδικασμένες, η BirdLife International σε συνεργασία με την Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία και αντίστοιχες περιβαλλοντικές οργανώσεις στην Ισπανία και την Ιταλία οργάνωσε μια διεθνή εκστρατεία κατά της λαθροθηρίας. Στόχος της εκστρατείας είναι να ενημερώσει και να ευαισθητοποιήσει πάνω από πέντε εκατομμύρια ευρωπαίους πολίτες, προκειμένου να μειωθεί η λαθροθηρία κατά την ανοιξιάτικη και φθινοπωρινή μετανάστευση.

Με μια σειρά πρωτοβουλιών όπως η διοργάνωση τοπικών εκδηλώσεων, παραγωγή ντοκιμαντέρ και προγράμματα περιβαλλοντικής εκπαίδευσης, οι περιβαλλοντικές οργανώσεις αφενός μεν αποσκοπούν στην ενημέρωση των τοπικών κοινωνιών και την κινητοποίηση των αρχών, αφετέρου δίνουν μεγάλη σημασία στη νέα γενιά που είναι και η πιο σημαντική προκειμένου οι νέοι να βρουν ένα διαφορετικό τρόπο να σχετίζονται με τη φύση. «Η εκστρατεία ‘Leaving is Living’ μας επιτρέπει να μοιραστούμε με τις τοπικές κοινωνίες και τις τοπικές αρχές τη μοναδικότητα της μετανάστευσης, εστιάζοντας αφενός στην εκπληκτική προσπάθεια των πουλιών να επιβιώσουν και αφετέρου στην ανάγκη να αναγνωρίσουμε και να σεβαστούμε το δικαίωμα τους να μεταναστεύουν με ασφάλεια» σημειώνει ο Fulvio Mamone Capria πρόεδρος της Ιταλικής οργάνωσης LIPU.

Το εκπληκτικό φαινόμενο της μετανάστευσης που γίνεται εδώ και εκατομμύρια χρόνια αποτελεί για τα πουλιά επιβίωση. Είναι η ανάγκη να φτάσουν στις καταλληλότερες γωνιές του πλανήτη για να αναπαραχθούν ή να αποφύγουν τον δύσκολο χειμώνα. Ωστόσο μόλις φτάσουν στον προορισμό τους εξοντώνονται. Στην Ελλάδα, για παράδειγμα, ο πληθυσμός των τρυγονιών έχει μειωθεί κατά 20% από το 1990. Τα νησιά του Ιονίου και ιδιαίτερα η Ζάκυνθος είναι από τους πρώτους σταθμούς των τρυγονιών καθώς μεταναστεύουν από την υποσαχάρια Αφρική, μια διαδρομή 2000 χλμ. πάνω από την έρημο και τη Μεσόγειο. «Είναι σημαντικό να καταλάβουμε πως οι ευρωπαϊκοί και εθνικοί νόμοι απαγορεύουν το κυνήγι κατά τη διάρκεια συγκεκριμένων περιόδων, όπως η άνοιξη, για να εξασφαλίσουν τη βιοποικιλότητα και το κοινό καλό. Σταματώντας τη λαθροθηρία των μεταναστευτικών πουλιών δεν βοηθάμε μόνο τα ίδια που πλήττονται άμεσα, αλλά κάνουμε και μια προσπάθεια να αλλάξουμε τη σχέση μας με τη φύση» τόνισε η Μαλαμώ Κορμπέτη υπεύθυνη πολιτικής της Ορνιθολογικής.

Την καμπάνια στηρίζουν διάφορα δημόσια πρόσωπα μεταφέροντας το μήνυμα της εκστρατείας. Στην Ελλάδα ο ηθοποιός Αντώνης Καφετζόπουλος ανταποκρίθηκε στην προσπάθεια της Ορνιθολογικής Εταιρείας και χωρίς χρηματική αμοιβή αποδέχτηκε να συνεισφέρει στην ηχογράφηση 2 ραδιοφωνικών σποτ, τα οποία ήδη μεταδίδονται σε αθηναϊκούς και τοπικούς ραδιοφωνικούς σταθμούς.

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.