Περιβαλλον

Τα Oscar του Πολιτισμού

Ανακοινώθηκαν τα βραβεία Europa Nostra

41535-93522.jpg
Βασιλική Γραμματικογιάννη
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
37638-81070.jpg

Υπό τη σκέπη του Ιερού Βράχου της Ακροπόλεως, στα Γραφεία της Ελληνικής Εταιρείας Περιβάλλοντος και Πολιτισμού ανακοινώθηκαν τα βραβεία Europa Nostra για την πολιτισμική κληρονομιά της Ευρώπης. Ανάμεσα σε 200 υποψηφιότητες από 30 χώρες επελέγησαν 30 νικητές από 15 χώρες για τα επιτεύγματά τους σε τέσσερις τομείς. Στη συντήρηση, στην έρευνα, στην εκπαίδευση και στην ευαισθητοποίηση. Η Ελλάδα απέσπασε δύο βραβεία. Το ένα για την υποδειγματική συντήρηση των Προπυλαίων και το άλλο για την τεχνογνωσία που ανέπτυξε η ομάδα των ελλήνων συντηρητών αρχαίων μνημείων και έχει αποτελέσει «Σχολή» στην συντήρηση κλασσικών μνημείων. Η τελετή απονομής των βραβείων θα πραγματοποιηθεί στις 16 Ιουνίου στο Ωδείο Ηρώδου του Αττικού στην Αθήνα.

n

Τα βραβεία Europa Nostra ξεκίνησαν πριν από 50 χρόνια από ευρωπαϊκές Μ.Κ.Ο και στην πορεία υιοθετήθηκαν από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Σήμερα αποτελούν έναν ευρωπαϊκό θεσμό που έχει ως στόχο την ανάδειξη της ποικιλομορφίας της ευρωπαϊκής πολιτιστικής κληρονομιάς. Κάτι που φαίνεται και από τα διαφορετικής αρχιτεκτονικής μνημεία που βραβεύτηκαν.

Ο πυρήνας της φιλοσοφίας των βραβείων Europa Nostra είναι ότι ο πολιτισμός φέρνει κοντά τους ανθρώπους και συντελεί στην κοινωνική συνοχή. Σε μια περίοδο που η Ευρώπη κινδυνεύει να διαλυθεί λόγω της οικονομικής κρίσης, ο τομέας του πολιτισμού θα μπορούσε να λειτουργήσει ενοποιητικά. Άλλωστε, ο πολιτισμός ήταν εκείνος που και στο παρελθόν βοήθησε την Ευρώπη να ξαναγεννηθεί από τις στάχτες του Μεσαίωνα.

n

Επιπλέον, με την ανάδειξη της πολιτισμικής κληρονομιάς η Ευρώπη μπορεί να ανακάμψει και οικονομικά, αφού μπορεί να γίνει κορυφαίος τουριστικός προορισμός. Αυτό που ίσως δεν γνωρίζουμε επαρκώς είναι ότι ο κλάδος του πολιτισμού συνεισφέρει στο 4,5% του Ευρωπαϊκού ΑΕΠ, ενώ προσφέρει 8 εκατομμύρια θέσεις εργασίας στην Ε.Ε. Στην Ελλάδα απασχολούνται 3.500 εργαζόμενοι σε 580 έργα αναστήλωσης μνημείων, ενώ αναμένεται μέσα στην επόμενη διετία με τα ευρωπαϊκά προγράμματα που θα υπάρξουν για τον πολιτισμό οι θέσεις αυτές να διπλασιαστούν.

Η νέα μεγάλη πρόκληση για την Europa Nostra είναι να διασώσει τα μνημεία που κινδυνεύουν με κατάρρευση. Σε συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων προσπαθούν να εντοπίσουν μνημεία που κινδυνεύουν. Ήδη έχουν λάβει 42 αιτήσεις από 21 χώρες. Θα επιλέξουν 7 μνημεία τα οποία και θα ανακοινώσουν τον Ιούνιο στην τελετή απονομής των βραβείων στην Αθήνα.

n

Τα 50 χρόνια της Europa Nostra συμπίπτουν με το Ευρωπαϊκό Έτος Πολιτών. Αποτελεί για όλους τους Ευρωπαίους πολίτες μια καλή ευκαιρία για συνεργασία μεταξύ μας έτσι ώστε να διαφυλαχθούν και να αναδειχθούν οι θησαυροί της Ευρώπης. Η γνώση και η προστασία της πολιτισμικής μας κληρονομιάς είναι η βάση για την Ευρώπη των λαών και η απάντηση στον ευρωσκεπτισμό που υπάρχει σήμερα.

n

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Η ναυτιλία χρειάζεται περισσότερο αέρα στα πανιά της ώστε να μειώσει τις εκπομπές της
Η ναυτιλία χρειάζεται περισσότερο αέρα στα πανιά της ώστε να μειώσει τις εκπομπές της

Ο δημοσιονομικός αντίκτυπος του Συστήματος Εμπορίας Δικαιωμάτων Εκπομπών στις θαλάσσιες μεταφορές φαίνεται περιορισμένος και είναι μάλλον απίθανο να επηρεάσουν αισθητά τη συμπεριφορά του κλάδου.

Aγγελική Κοσμοπούλου
Αγγελική Κοσμοπούλου, νοιάζονται οι Έλληνες για το περιβάλλον;

Η ιδρύτρια του Storymentor απαντά σε 6 ερωτήματα σχετικά με το πόσο ενδιαφέρονται οι Έλληνες για το περιβάλλον, προτείνοντας λύσεις ευαισθητοποίησης απέναντι στην περιβαλλοντική απαξίωση

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.