- ΑΡΧΙΚΗ
-
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
-
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
-
LIFE
-
LOOK
-
YOUR VOICE
-
επιστροφη
- ΣΕ ΕΙΔΑ
- ΜΙΛΑ ΜΟΥ ΒΡΟΜΙΚΑ
- ΟΙ ΙΣΤΟΡΙΕΣ ΣΑΣ
-
-
VIRAL
-
επιστροφη
- QUIZ
- POLLS
- YOLO
- TRENDING NOW
-
-
ΖΩΔΙΑ
-
επιστροφη
- ΠΡΟΒΛΕΨΕΙΣ
- ΑΣΤΡΟΛΟΓΙΚΟΣ ΧΑΡΤΗΣ
- ΓΛΩΣΣΑΡΙ
-
- PODCAST
- 102.5 FM RADIO
- CITY GUIDE
- ENGLISH GUIDE
Γιατί η Αφρική σηκώνει το Μεγάλο Πράσινο Τείχος; (video)
Ένα τολμηρό έργο από τη Σενεγάλη έως το Τζιμπουτί που μπορεί να νικήσει τη φτώχεια, την ερημοποίηση και την κλιματική αλλαγή
Έντεκα χώρες της Αφρικής, από τη Σενεγάλη έως το Τζιμπουτί, φυτεύουν δέντρα κατά μήκος του νότιου άκρου της Σαχάρας.
Η Αφρική χτίζει ένα γιγαντιαίο τείχος από δέντρα και το ονομάζει το Μεγάλο Πράσινο Τείχος. Ένα τολμηρό σχέδιο ενάντια στην κλιματική αλλαγή και την ερημοποίηση της αφρικανικής ηπείρου. Μια αναδάσωση που μπορεί να φέρει πλούτο στην ήπειρο. Το τείχος θα κόβει από άκρη σε άκρη την Αφρική και θα έχει μήκος 8.000 χιλιομέτρων και πλάτος 15 χιλιομέτρων. Από τις 11 χώρες που έχουν αναλάβει το έργο η Σενεγάλη έχει σημειώσει τη μεγαλύτερη πρόοδο. Θα φυτέψει 11 εκατομμύρια δέντρα, κυρίως ακακίες.
«Το Μεγάλο Πράσινο Τείχος έχει αντικείμενο τη βιώσιμη, κλιματικά έξυπνη ανάπτυξη, σε όλα τα επίπεδα», δήλωσε ο ‘Ελβις Πολ Τάνγκαμ, Επίτροπος της Αφρικανικής Ένωσης για την Πρωτοβουλία του Μεγάλου Πράσινου Τείχους της Σαχάρα και του Σαχέλ.
Ήδη το έργο αποδίδει. Αυξήθηκαν οι δουλειές, χτίζονται σχολεία και οι ντόπιοι δοξάζουν το Πράσινο Τείχος και τα δέντρα. Το έργο ξεκίνησε το 2007. Το κόστος του εκτιμάται να φτάσει τα 8 δισεκατομμύρια δολάρια.
Το έργο έχει προσελκύσει χρηματοδότηση από τα Ηνωμένα Έθνη, την Παγκόσμια Τράπεζα και άλλους διεθνείς οργανισμούς, ωστόσο κάθε μία από αυτές τις αφρικανικές χώρες έχει αναπτύξει εθνικά σχέδια δράσης, με αποτέλεσμα οι τοπικές κοινότητες να ταυτίζονται περισσότερο με το έργο.