Το περιβαλλοντικό έγκλημα στην Σαλαμίνα συνεχίζεται - Αμοντάριστα και αποκαλυπτικά πλάνα από την Greenpeace (video)
«Αν το Υπουργείο έχει κινήσει θεούς και δαίμονες για την πετρελαιοκηλίδα, σίγουρα δεν τους έχουμε συναντήσει στην Σαλαμίνα»
Η Greenpeace δεν συμμετείχε στη σημερινή συνεδρίαση της Ειδικής Μόνιμης Επιτροπής Προστασίας Περιβάλλοντος με θέμα “Αντιμετώπιση της θαλάσσιας ρύπανσης στον Σαρωνικό από τη βύθιση του δεξαμενόπλοιου «Αγία Ζώνη ΙΙ»”. Με δεδομένη την αποκαρδιωτική εικόνα που συνεχίζει να παρουσιάζει η Σαλαμίνα 10 μέρες μετά το ναυάγιο του δεξαμενόπλοιου Αγία Ζώνη ΙΙ και τα ανεπαρκή μέσα απορρύπανσης που έχουν διατεθεί στην περιοχή, στην παρούσα χρονική στιγμή προέχει η καταπολέμηση της ρύπανσης. Ομάδα εθελοντών της Greenpeace βρίσκεται αυτή τη στιγμή στην Σαλαμίνα για να συμβάλει στην επιτάχυνση των εργασιών[1].
«Αν η ηγεσία του Υπουργείου Εμπορικής Ναυτιλίας έχει κινήσει θεούς και δαίμονες για την καταπολέμηση της πετρελαιοκηλίδας, σίγουρα δεν τους έχουμε συναντήσει στην Σαλαμίνα. Αυτό που βλέπουμε ωστόσο είναι τις περισσότερες ρυπασμένες παραλίες εγκαταλελειμμένες και την πετρελαιοκηλίδα να παραμένει σε μεγάλο τμήμα της θαλάσσιας περιοχής που έχει πληγεί», δήλωσε ο Δημήτρης Ιμπραήμ, υπεύθυνος εκστρατειών στο ελληνικό γραφείο της Greenpeace. «Η Σαλαμίνα εξακολουθεί να πληρώνει το κόστος της καθυστέρησης και του κακού συντονισμού του κρατικού μηχανισμού. Δεν υπάρχει άλλος χρόνος, χρειάζεται μεγαλύτερη προσπάθεια με περισσότερα συνεργεία απορρύπανσης», τόνισε ο Δημήτρης Ιμπραήμ.
Αξίζει επίσης να επισημανθεί, ότι χθες (19/9) το πλοίο που είχε αναλάβει την απάντληση του πετρελαίου από τις δεξαμενές του Αγιά Ζώνη ΙΙ δεν βρισκόταν στην περιοχή του ναυαγίου. Η εξέλιξη αυτή καθυστερεί περισσότερο τις προσπάθειες απορρύπανσης και παρατείνει τον κίνδυνο νέας διαρροής από το ναυάγιο.
H Greenpeace καλεί την ελληνική κυβέρνηση:
1.Να επιταχύνει τις διαδικασίες απορρύπανσης και να διαθέσει περισσότερους πόρους, ειδικά στην περιοχή της Σαλαμίνας.
2.Να επιταχύνει τις εργασίες απάντλησης όλου του πετρελαίου που απομένει στο βυθισμένο πλοίο και να προχωρήσει το συντομότερο δυνατόν στην ανέλκυσή του.
3.Να αποδώσει πλήρως τις ευθύνες στους υπαίτιους, μετά από έρευνα για τα αίτια του ατυχήματος και της θαλάσσιας ρύπανσης και να ενημερώσει με κάθε διαφάνεια τους Έλληνες πολίτες.
4.Να σταματήσει οριστικά τις διαδικασίες για έρευνα και εξόρυξη υδρογονανθράκων με δεδομένο τον τεράστιο περιβαλλοντικό, οικονομικό και κοινωνικό κίνδυνο που κρύβουν για τη χώρα.
Η Greenpeace καλεί τους πολίτες να ασκήσουν πίεση στον Υπουργό Εμπορικής Ναυτιλίας κ. Παναγιώτη Κουρουμπλή για να εντείνει τις προσπάθειες απορρύπανσης και να αναλάβει όλες τις απαραίτητες πρωτοβουλίες ώστε να αποδοθούν οι ευθύνες στους υπαίτιους υπογράφοντας τη σχετική έκκληση.
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Η Κλιματική Κρίση ξαναγράφει τον χάρτη των χιονοδρομικών κέντρων
Είναι τόσο μεγάλο που φαίνεται από το διάστημα
Ερευνά το περιστατικό η εισαγγελία Έδεσσας - Η ανακοίνωση της Καλλιστώ
Το μεγαλύτερο ταξίδι είναι γεγονός για έναν αυτοκρατορικό πιγκουίνο
Ανησυχητικά στοιχεία του Copernicus - Άνθρωποι και οικοσυστήματα στα όρια της επιβίωσης
Ο εκλεγμένος πρόεδρος των ΗΠΑ είναι γνωστός σκεπτικιστής της δράσης για το περιβάλλον
Κάθε όγκος μαρμάρου που εξορύσσεται είναι ένα κομμάτι της κληρονομιάς μας που συνδέει το παρελθόν με ένα μέλλον βιώσιμο
Η Βόρεια Θάλασσα έχει αναδειχθεί σε hotspot πράσινης καινοτομίας και σε παγκόσμιο πρότυπο απαλλαγής από τις ανθρακούχες εκπομπές χάρη σε μια σειρά από ποικίλα έργα καθαρής ενέργειας.
Εύκολη και προσιτή ενέργεια σε δημόσια σημεία φόρτισης και στο σπίτι
Η επιτυχία δεν θα έρθει γρήγορα ούτε θα είναι συνολική, επομένως τα εναλλακτικά καύσιμα, ο εξηλεκτρισμός και η δέσμευση άνθρακα είναι αναγκαία για την ολοκλήρωση της από-ανθρακοποίησης.
Με όραμα την πρόοδο και την κοινωνική ευημερία
Ο συνδυασμός αντοχής και χαμηλού ανθρακικού αποτυπώματος που οικοδομεί περιβαλλοντικές σχέσεις εμπιστοσύνης
Θες να αποκτήσεις έναν πιο βιώσιμο τρόπο ζωής αλλά δεν ξέρεις από πού να ξεκινήσεις;
Τα ψηφιακά εργαλεία που υπόσχονται ένα πράσινο μέλλον
Οι επιχειρήσεις που αναγνωρίζουν τη σημασία της βιωσιμότητας μπορούν να επιτύχουν σε όλα τα επίπεδα—οικονομικά, κοινωνικά και περιβαλλοντικά
Αποχαιρετάμε τα πλαστικά και υποδεχόμαστε την οικολογική ισορροπία
Δυναμική συνεισφορά του ομίλου σε περιβάλλον, κοινωνία κι εθνική οικονομία
Υποδειγματική στάση εταιρικής ευθύνης απέναντι στην κοινωνία και στο περιβάλλον
Οι Παγκόσμιες Ημέρες είναι μια αφορμή να θυμόμαστε ό, τι αξίζει την φροντίδα μας
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.