- CITY GUIDE
- PODCAST
-
13°
Πάλι απροετοίμαστοι βρεθήκαμε…
Οφείλουμε ως κοινωνία να απαιτήσουμε καθαρές απαντήσεις για το πώς προκλήθηκε το ατύχημα στη Σαλαμίνα
![41535-93522.jpg 41535-93522.jpg](/images/120x120/3/jpg/sites/default/files/contributor/41535-93522_0.jpg)
![371844-768156.jpg 371844-768156.jpg](/images/1074x600/3/jpg/sites/default/files/article/2017/09/14/371844-768156.jpg)
«Πάλι απροετοίμαστοι και ασυντόνιστοι βρεθήκαμε» θα μου πει η Πρόεδρος του Παρατηρητηρίου Πολιτών για την Αειφόρο Ανάπτυξη (CISD),Μαργαρίτα Καραβασίλη, για την αδικαιολόγητη καθυστέρηση στην αντιμετώπιση του ατυχήματος που προκάλεσε και την εκτεταμένη ρύπανση στο Σαρωνικό. Και επειδή η ιδιωτική εταιρεία που προσέλαβε ο πλοιοκτήτης για την πρόληψη αλλά και την απορρύπανση δεν τα καταφέρνει, η ελληνική κυβέρνηση ζήτησε τη συνδρομή της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την αντιμετώπιση του περιστατικού.
Αναλυτικότερα η Ελλάδα ενεργοποίησε τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Πολιτικής Προστασίας, ζητώντας σκάφος για να βοηθήσει στις επιχειρήσεις απορρύπανσης. Το αίτημα διαβιβάστηκε στο Κέντρο Συντονισμού Αντιμετώπισης Έκτακτων Αναγκών της Επιτροπής και ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός για την Ασφάλεια στη θάλασσα ανταποκρίθηκε αμέσως.
Γιατί όμως ο κρατικός μηχανισμός μιας χώρας που θέλει να προχωρήσει και σε εξορύξεις υδρογονανθράκων σε μια κλειστή θάλασσα όπως η Μεσόγειος πιάστηκε τόσο ανέτοιμος να αντιμετωπίσει ένα τέτοιο ατύχημα; «Είναι προφανές ότι οι αρμόδιοι δεν γνωρίζουν τίποτα γι’ αυτό που λέγεται διαχείριση κρίσης ή διαχείριση κινδύνου. Όπως δεν γνωρίζουν ότι οι επιπτώσεις από τη διαρροή πετρελαίου είναι μακροχρόνιες και συχνά μη αναστρέψιμες, γιατί η ρύπανση της θάλασσας από πετρελαιοειδή έχει σοβαρές επιπτώσεις για το φυσικό περιβάλλον και πολλές φορές προκαλεί ανεπανόρθωτες οικολογικές καταστροφές. Γιατί αν το ήξεραν θα είχαν σπεύσει από την πρώτη στιγμή να περιορίσουν την έκταση της ρύπανσης» θα πει η κ. Καραβασίλη.
Και μπορεί οι ακτές να καθαριστούν από την πετρελαιοκηλίδα, το ευαίσθητο οικοσύστημα του Σαρωνικού έχει πληγεί για πάντα.
Χιλιάδες ψάρια και πουλιά θα χάσουν τη ζωή τους, ενώ από τα χημικά που θα χρησιμοποιηθούν για τη διάλυση της πετρελαιοκηλίδας θα δημιουργηθεί ίζημα στο βυθό που θα τον καταστρέψει.
Οφείλουμε ως κοινωνία να απαιτήσουμε καθαρές απαντήσεις για το πώς προκλήθηκε το ατύχημα, γιατί δεν αντιμετωπίστηκε άμεσα ώστε να αποφύγουμε την τόσο εκτεταμένη ρύπανση, ποιες θα είναι οι συνέπειες για το περιβάλλον και την υγεία μας στο μέλλον και φυσικά την παραδειγματική τιμωρία των ενόχων.
Επιπλέον μια χώρα σαν την Ελλάδα που ζει από τη θάλασσα, θα πρέπει να επανεξετάσει την πολιτική της περί εξορύξεων υδρογονανθράκων.
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
![](/images/w400/3/jpg/files/2024-02-02/final-voice-choice4.jpg)
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Μια πανελλαδική εκστρατεία ευαισθητοποίησης για τη βιώσιμη κινητικότητα
Τι μας είπε η αντιδήμαρχος Περιβάλλοντος και Πρασίνου του Δήμου Νεάπολης Συκεών κ. Παρή Γενίτσαρη
Παγκόσμια διατροφική κρίση και ένας κόσμος που δε θα ήταν ποτέ πια ο ίδιος
Επείγουσα ανάγκη η υιοθέτηση πολιτικών για την αποτροπή αύξησης της θερμοκρασίας
Συγκριτικά με τα τέλη της δεκαετίας του 1980
Το προηγούμενο ζεύγος πάντα στην Ουάσινγκτον επέστρεψε στην Κίνα τον Νοέμβριο του 2023
Τι αναφέρει το Ευρωπαϊκό Ελεγκτικό Συνέδριο
Επιστήμονες τα χαρακτηρίζουν «ωρολογιακή βόμβα»
Νέοι οδικοί χάρτες το 2025 για την Κλιματική Κρίση
Ο στόχος που έχει τεθεί για το 2030
Οι δυο αρκούδες είναι αχώριστες εδώ και χρόνια
Για όσους θυμούνται τις καλοκαιρινές διακοπές περασμένων δεκαετιών, τα πρόσφατα καλοκαίρια έχουν μια πολύ διαφορετική αίσθηση
Μια συμπεριφορά που μέχρι σήμερα δεν ήταν γνωστή
Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών και WWF Ελλάς εγκαινιάζουν έτσι τη συνεργασία τους
Το Ινστιτούτο Πότσνταμ (PIK) και η γερμανική αναπτυξιακή τράπεζα KfW συνέταξαν μια νέα ενδιαφέρουσα πρόταση
Είναι η πρώτη φορά που μια πόλη λαμβάνει τέτοια μέτρα
Για πρώτη φορά θα ξεπεραστεί το συμβολικό φράγμα του 1,5°C της παγκόσμιας ανόδου της θερμοκρασίας
Οι διακυμάνσεις της παραγωγής ενέργειας από τον ήλιο και τον άνεμο δημιουργούν μεγάλες προκλήσεις στη διαχείριση του ενεργειακού μας συστήματος, με την αποθήκευση και το υδρογόνο να είναι οι κύριες απαντήσεις
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.