- ΑΡΧΙΚΗ
-
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
-
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
-
LIFE
-
LOOK
-
YOUR VOICE
-
επιστροφη
- ΣΕ ΕΙΔΑ
- ΜΙΛΑ ΜΟΥ ΒΡΟΜΙΚΑ
- ΟΙ ΙΣΤΟΡΙΕΣ ΣΑΣ
-
-
VIRAL
-
επιστροφη
- QUIZ
- POLLS
- YOLO
- TRENDING NOW
-
-
ΖΩΔΙΑ
-
επιστροφη
- ΠΡΟΒΛΕΨΕΙΣ
- ΑΣΤΡΟΛΟΓΙΚΟΣ ΧΑΡΤΗΣ
- ΓΛΩΣΣΑΡΙ
-
- PODCAST
- 102.5 FM RADIO
- CITY GUIDE
- ENGLISH GUIDE
Εκεί στη Συνοικία των Εξοχών με τις μεγαλοπρεπείς επαύλεις και τους εντυπωσιακούς κήπους, το 1898 ο Ιταλός αρχιτέκτονας Βιταλιάνο Ποζέλι έχτισε την εξοχική κατοικία της οικογένειας Αλλατίνη. Ένα μνημειώδες κτήριο που η ελληνική πολιτεία από το 1977 το έχει χαρακτηρίσει ως έργο τέχνης όχι μόνο γιατί είναι χάρμα οφθαλμών αλλά και για την βαριά ιστορία που κουβαλά.
Το 1909 ο έκπτωτος σουλτάνος Αβδούλ Χαμίτ ο Β’ με την οικογένεια του φτάνει στην πολυεθνική Θεσσαλονίκη, και με ένα σφίξιμο στο στήθος εγκαθίσταται στη Βίλλα Αλλατίνη. Ο ξεδοντιασμένος από εξουσία σουλτάνος μαζί με την φρουρά που τον επιτηρεί, θα μείνει στη Βίλλα Αλλατίνη σε κατ’ οίκον περιορισμό για τα επόμενα τρία χρόνια.
Αργότερα, το 1926 η νεοϊδρυθείσα Φιλοσοφική Σχολή του ΑΠΘ θα φιλοξενηθεί για ένα χρόνο στη Βίλλα, ενώ στον πόλεμο του ’40 θα χρησιμοποιηθεί ως νοσοκομείο. Το 1979 γίνεται έδρα της Νομαρχίας Θεσσαλονίκης και αργότερα με τον Καλλικράτη στεγάζει υπηρεσίες της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας.
Σήμερα η Περιφέρεια μετακομίζει. Μεταφέρεται σε νέο κτήριο και η Βίλλα Αλλατίνη θα μείνει άδεια αναμένοντας το νέο ιδιοκτήτη και τη νέα της χρήση. Τι θα γίνει από δω και μπρος; Ποια θα είναι η τύχη της Βίλλας; Πως θα αξιοποιηθεί το κτήριο; Θα διατηρηθεί ο μουσειακός και μνημειακός χαρακτήρας του;
Αυτά είναι μερικά από τα ερωτήματα που θέτει η Αυτοδιοικητική Κίνηση Κ. Μακεδονίας «Οικολογία-Αλληλεγγύη» καθώς το κτήριο έχει ανάγκη από συντήρηση. «Το κτήριο χρειάζεται σημαντικές εργασίες συντήρησης και η μετακίνηση της έδρας της Περιφέρειας αποτελεί ευκαιρία για ένα σχετικό πρόγραμμα» θα πει στην AV ο Περιφερειακός Σύμβουλος, Δαμιανός Ανδρέου.
Η Οικολογία Αλληλεγγύη πιστεύει ότι θα πρέπει να υπάρξει ένα πρόγραμμα συντήρησης όχι μόνο του κεντρικού κτηρίου αλλά και των υπόλοιπων κτηρίων που βρίσκονται στον αύλειο χώρο. Ο κ. Δαμιανός στην επερώτηση του προς τον Περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας, Απ. Τζιτζικώστα, προτείνει και τη σύνδεση της Βίλλας με τα υπόλοιπα μνημεία της περιοχής. «Παράλληλα με αυτό το πρόγραμμα μπορεί να μελετηθεί η σύνδεση, μέσω πεζόδρομων και πράσινων διαδρομών, με τα άλλα μνημεία της περιοχής» αναφέρει χαρακτηριστικά.
Η Οικολογία Αλληλεγγύη θεωρεί ότι το σύνολο των εγκαταστάσεων της Βίλλας Αλλατίνη, αφού συντηρηθεί, θα πρέπει να αποδοθεί για πολιτιστική χρήση κατά το παράδειγμα της Κάζα Μπιάνκα, της Βίλλας Μορντώχ και άλλων νεώτερων μνημείων της πόλης.
Ποιος ξέρει, αν η Περιφέρεια υιοθετήσει την πρόταση της Οικολογίας Αλληλεγγύης για τη σύνδεση των μνημείων μέσω των πεζοδρόμων και των πράσινων διαδρομών, τότε μπορεί η Λεωφόρος Βασιλίσσης ‘Όλγας να αποκτήσει λίγη από την χαμένη ευρωπαϊκή αύρα που είχε όταν ονομαζόταν και ήταν η Λεωφόρος των Εξοχών.