- CITY GUIDE
- PODCAST
-
13°
Εκεί στη Συνοικία των Εξοχών με τις μεγαλοπρεπείς επαύλεις και τους εντυπωσιακούς κήπους, το 1898 ο Ιταλός αρχιτέκτονας Βιταλιάνο Ποζέλι έχτισε την εξοχική κατοικία της οικογένειας Αλλατίνη. Ένα μνημειώδες κτήριο που η ελληνική πολιτεία από το 1977 το έχει χαρακτηρίσει ως έργο τέχνης όχι μόνο γιατί είναι χάρμα οφθαλμών αλλά και για την βαριά ιστορία που κουβαλά.
Το 1909 ο έκπτωτος σουλτάνος Αβδούλ Χαμίτ ο Β’ με την οικογένεια του φτάνει στην πολυεθνική Θεσσαλονίκη, και με ένα σφίξιμο στο στήθος εγκαθίσταται στη Βίλλα Αλλατίνη. Ο ξεδοντιασμένος από εξουσία σουλτάνος μαζί με την φρουρά που τον επιτηρεί, θα μείνει στη Βίλλα Αλλατίνη σε κατ’ οίκον περιορισμό για τα επόμενα τρία χρόνια.
Αργότερα, το 1926 η νεοϊδρυθείσα Φιλοσοφική Σχολή του ΑΠΘ θα φιλοξενηθεί για ένα χρόνο στη Βίλλα, ενώ στον πόλεμο του ’40 θα χρησιμοποιηθεί ως νοσοκομείο. Το 1979 γίνεται έδρα της Νομαρχίας Θεσσαλονίκης και αργότερα με τον Καλλικράτη στεγάζει υπηρεσίες της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας.
Σήμερα η Περιφέρεια μετακομίζει. Μεταφέρεται σε νέο κτήριο και η Βίλλα Αλλατίνη θα μείνει άδεια αναμένοντας το νέο ιδιοκτήτη και τη νέα της χρήση. Τι θα γίνει από δω και μπρος; Ποια θα είναι η τύχη της Βίλλας; Πως θα αξιοποιηθεί το κτήριο; Θα διατηρηθεί ο μουσειακός και μνημειακός χαρακτήρας του;
Αυτά είναι μερικά από τα ερωτήματα που θέτει η Αυτοδιοικητική Κίνηση Κ. Μακεδονίας «Οικολογία-Αλληλεγγύη» καθώς το κτήριο έχει ανάγκη από συντήρηση. «Το κτήριο χρειάζεται σημαντικές εργασίες συντήρησης και η μετακίνηση της έδρας της Περιφέρειας αποτελεί ευκαιρία για ένα σχετικό πρόγραμμα» θα πει στην AV ο Περιφερειακός Σύμβουλος, Δαμιανός Ανδρέου.
Η Οικολογία Αλληλεγγύη πιστεύει ότι θα πρέπει να υπάρξει ένα πρόγραμμα συντήρησης όχι μόνο του κεντρικού κτηρίου αλλά και των υπόλοιπων κτηρίων που βρίσκονται στον αύλειο χώρο. Ο κ. Δαμιανός στην επερώτηση του προς τον Περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας, Απ. Τζιτζικώστα, προτείνει και τη σύνδεση της Βίλλας με τα υπόλοιπα μνημεία της περιοχής. «Παράλληλα με αυτό το πρόγραμμα μπορεί να μελετηθεί η σύνδεση, μέσω πεζόδρομων και πράσινων διαδρομών, με τα άλλα μνημεία της περιοχής» αναφέρει χαρακτηριστικά.
Η Οικολογία Αλληλεγγύη θεωρεί ότι το σύνολο των εγκαταστάσεων της Βίλλας Αλλατίνη, αφού συντηρηθεί, θα πρέπει να αποδοθεί για πολιτιστική χρήση κατά το παράδειγμα της Κάζα Μπιάνκα, της Βίλλας Μορντώχ και άλλων νεώτερων μνημείων της πόλης.
Ποιος ξέρει, αν η Περιφέρεια υιοθετήσει την πρόταση της Οικολογίας Αλληλεγγύης για τη σύνδεση των μνημείων μέσω των πεζοδρόμων και των πράσινων διαδρομών, τότε μπορεί η Λεωφόρος Βασιλίσσης ‘Όλγας να αποκτήσει λίγη από την χαμένη ευρωπαϊκή αύρα που είχε όταν ονομαζόταν και ήταν η Λεωφόρος των Εξοχών.
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
θα παρθεί κάποια ουσιαστική απόφαση για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής και των επιπτώσεών της;
Τα βήματα προς τα μπροστά δε σταματούν για τη ΔΩΔΩΝΗ όσο ο κόσμος αλλάζει
Στρατηγικός στόχος να γίνει ένας αυτοκινητόδρομος μηδενικών εκπομπών μέχρι το 2030
Οι υψηλοί στόχοι της επόμενης τριετίας
Ένα σημαντικό έργο για όλη την Ευρώπη
Η κλιματική αλλαγή αποτελεί αναμφισβήτητα μια κορυφαία πρόκληση για τον πλανήτη και την ανθρωπότητα
Ο πρωτοπόρος ενεργειακός Όμιλος φέρνει πιο κοντά το αύριο της έξυπνης ενέργειας
«Δεν είμαι τρελαμένος οικολόγος ούτε ακτιβιστής, επιθυμώ να υπάρχει ισορροπία στη φύση και να διατηρηθεί κάθε είδος ζωής» έλεγε
Ισότητα, καινοτομία και ανάπτυξη, το τρίπτυχο της αειφορίας
Τι υποστηρίζεται σε νέα ανάλυση - Κάλεσμα για φορολόγηση των εταιρειών ορυκτών καυσίμων
Από το Prius, στην ηλεκτροκίνηση και πέρα
Η Κλιματική Κρίση ξαναγράφει τον χάρτη των χιονοδρομικών κέντρων
Είναι τόσο μεγάλο που φαίνεται από το διάστημα
Ερευνά το περιστατικό η εισαγγελία Έδεσσας - Η ανακοίνωση της Καλλιστώ
Το μεγαλύτερο ταξίδι είναι γεγονός για έναν αυτοκρατορικό πιγκουίνο
Ανησυχητικά στοιχεία του Copernicus - Άνθρωποι και οικοσυστήματα στα όρια της επιβίωσης
Ο εκλεγμένος πρόεδρος των ΗΠΑ είναι γνωστός σκεπτικιστής της δράσης για το περιβάλλον
Κάθε όγκος μαρμάρου που εξορύσσεται είναι ένα κομμάτι της κληρονομιάς μας που συνδέει το παρελθόν με ένα μέλλον βιώσιμο
Η Βόρεια Θάλασσα έχει αναδειχθεί σε hotspot πράσινης καινοτομίας και σε παγκόσμιο πρότυπο απαλλαγής από τις ανθρακούχες εκπομπές χάρη σε μια σειρά από ποικίλα έργα καθαρής ενέργειας.
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.