- ΑΡΧΙΚΗ
-
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
-
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
-
LIFE
-
LOOK
-
YOUR VOICE
-
επιστροφη
- ΣΕ ΕΙΔΑ
- ΜΙΛΑ ΜΟΥ ΒΡΟΜΙΚΑ
- ΟΙ ΙΣΤΟΡΙΕΣ ΣΑΣ
-
-
VIRAL
-
επιστροφη
- QUIZ
- POLLS
- YOLO
- TRENDING NOW
-
-
ΖΩΔΙΑ
-
επιστροφη
- ΠΡΟΒΛΕΨΕΙΣ
- ΑΣΤΡΟΛΟΓΙΚΟΣ ΧΑΡΤΗΣ
- ΓΛΩΣΣΑΡΙ
-
- PODCAST
- 102.5 FM RADIO
- CITY GUIDE
- ENGLISH GUIDE
«Η χώρα μου βρίσκεται δύο μόνο μέτρα πάνω από τη στάθμη της θάλασσας και κινδυνεύει να μείνει ακατοίκητη προτού καν τελειώσει ο αιώνας» θα πει στους Ευρωπαίους ηγέτες η Πρόεδρος των Νήσων Μάρσαλ Hilda Heine, σε συζήτηση σχετικά με την απόφαση του Προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τράμπ να αποσύρει τη χώρα του από τη συμφωνία των Παρισίων.
Η διεθνής κοινότητα έχει πλέον στραμμένο το βλέμμα στην Ευρώπη για την εφαρμογή της Συμφωνίας και τόσο ο Πρόεδρος Γιούνκερ όσο και ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Αντόνιο Ταγιάνι καθησυχάζουν τις ανησυχίες των ευάλωτων χωρών, ότι η ΕΕ όχι μόνο δεν πρόκειται να κάνει βήμα πίσω από τη Συμφωνία αλλά θα επισπεύσει και την εφαρμογή της.
Προς αυτή τη κατεύθυνση το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο υπερψήφισε πρόταση της Επιτροπής για περαιτέρω μειώσεις εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου. Η ΕΕ στο πλαίσιο της συμφωνίας του Παρισιού έχει δεσμευτεί να μειώσει τις εκπομπές κατά 40% μέχρι το 2030, σε σχέση με τα επίπεδα του 1990. Η δέσμευση αυτή αφορά όλους τους τομείς ακόμη και εκείνους που δεν καλύπτονται από την ευρωπαϊκή αγορά άνθρακα. Τέτοιοι τομείς είναι η γεωργία, οι μεταφορές, τα κτήρια και η διαχείριση των αποβλήτων. Αυτοί οι τομείς αντιπροσωπεύουν το 60% περίπου των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου στην Ευρώπη.
Η δεσμεύσεις των κρατών μελών για τις μειώσεις ξεκινούσαν από το 2020. Πλέον σημείο εκκίνησης γίνεται το 2018 προκειμένου να η περαιτέρω αύξηση των εκπομπών κατά τα πρώτα χρόνια της Συμφωνίας αλλά και για να μην υπάρξουν αναβολές της εφαρμογής από τα πιο απείθαρχα κράτη μέλη.
Επιπλέον οι ευρωβουλευτές ζητούν επιπρόσθετα τη θέσπιση στόχου για μείωση των εκπομπών κατά 80% μέχρι το 2050 σε σχέση με τα επίπεδα του 2005, ενώ προτείνουν και την επιβράβευση των κρατών μελών που αναλαμβάνουν έγκαιρα δράση.
Οι δεσμευτικοί στόχοι για τη χώρα μας είναι -16% μείωση των εκπομπών μέχρι το 2030 σε σύγκριση με τα επίπεδα του 2005.