- ΑΡΧΙΚΗ
-
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
-
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
-
LIFE
-
LOOK
-
YOUR VOICE
-
επιστροφη
- ΣΕ ΕΙΔΑ
- ΜΙΛΑ ΜΟΥ ΒΡΟΜΙΚΑ
- ΟΙ ΙΣΤΟΡΙΕΣ ΣΑΣ
-
-
VIRAL
-
επιστροφη
- QUIZ
- POLLS
- YOLO
- TRENDING NOW
-
-
ΖΩΔΙΑ
-
επιστροφη
- ΠΡΟΒΛΕΨΕΙΣ
- ΑΣΤΡΟΛΟΓΙΚΟΣ ΧΑΡΤΗΣ
- ΓΛΩΣΣΑΡΙ
-
- PODCAST
- 102.5 FM RADIO
- CITY GUIDE
- ENGLISH GUIDE
ΟΧΙ των Οικολόγων Πράσινων στην εκμετάλλευση υδρογονανθράκων στο Ιόνιο
Τα επιχειρήματα των Ο.Π είναι επιχειρήματα κοινής λογικής
Πριν καλά καλά στεγνώσει το μελάνι των υπογραφών για την παραχώρηση του δικαιώματος έρευνας και εκμετάλλευσης υδρογονανθράκων σε τρεις χερσαίες περιοχές της Δυτικής Ελλάδας, και ενώ αναμένεται από στιγμή σε στιγμή να υπογραφούν οι συμβάσεις για τις θαλάσσιες περιοχές, οι Οικολόγοι Πράσινοι με ένα ηχηρό ΟΧΙ απορρίπτουν τη Στρατηγική Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΣΜΠΕ) για την έρευνα και εκμετάλλευση υδρογονανθράκων στο Ιόνιο Πέλαγος. Η διαβούλευση( για την ΣΜΠΕ) έχει ολοκληρωθεί και το ΥΠΕΝ επεξεργάζεται την έκδοση Κοινής Υπουργικής Απόφασης για την έγκριση της.
Τα επιχειρήματα των Ο.Π είναι επιχειρήματα κοινής λογικής. Αφενός ότι οι εξορύξεις είναι έξω από το πνεύμα της Συνθήκης του Παρισιού για το Κλίμα, και αφετέρου ο κίνδυνος μιας καταστροφής, με συνέπειες ανάλογες με αυτές που είχε το ατύχημα στο Κόλπο του Μεξικού. «Η όποια συζήτηση για τη διατύπωση γνώμης επί της ΣΜΠΕ για την έρευνα και εκμετάλλευση υδρογονανθράκων στο Ιόνιο Πέλαγος, δεν μπορεί παρά να έχει τα ίδια χαρακτηριστικά με όλες τις προηγούμενες που αφορούσαν χερσαίες και θαλάσσιες περιοχές της Δυτικής Ελλάδας. Προκύπτει όμως το νέο δεδομένο, ότι με το σχεδιασμό αυτών των ερευνών και των ενδεχομένων εξορύξεων, ολόκληρη η δυτική γεωγραφία της χώρας γίνεται πεδίο εξορυκτικών δραστηριοτήτων με ορατή επίπτωση τον πολλαπλασιασμό των περιβαλλοντικών κινδύνων» θα πει η κ. Νίκη Καρδακάρη, μέλος της Εκτελεστικής Γραμματείας των ΟΠ και υπεύθυνη για θέματα περιβάλλοντος.
Η περιοχή του Ιονίου είναι σεισμογενής περιοχή και σε συνδυασμό με τα μεγάλα βάθη αλλά και τα ανθρώπινα λάθη και τις αστοχίες, είναι μεγάλο το ενδεχόμενο ατυχήματος με κόστος τόσο στο περιβάλλον όσο και στον τουρισμό και την αλιεία. Επιπλέον οι περιοχές έρευνας και πιθανής εκμετάλλευσης του Ιονίου γειτνιάζουν με πολύτιμα και ευαίσθητα εθνικά πάρκα, όπως η Λιμνοθάλασσα του Μεσολογγίου και του Αιτωλικού οι εκβολές του Αχελώου, το Θαλάσσιο πάρκο Ζακύνθου, το Εθνικό Πάρκο Στροφιλιάς καθώς και το Εθνικό Πάρκο Αμβρακικού.
Συνέπειες από τις έρευνες θα υπάρξουν και για τη θαλάσσια ζωή, όπως οι θαλάσσιες χελώνες και οι φάλαινες, αφού στο Ιόνιο περνά η «Ελληνική Τάφρος» που αποτελεί πέρασμα και το μεγαλύτερο σημείο αναπαραγωγής φυσητήρων στη Μεσόγειο.
Για οπισθοδρομικό εθνικό ενεργειακό σχεδιασμό κάνουν λόγο οι ΟΠ, αφού μετά τη Συμφωνία του Παρισιού υπάρχει μια διεθνής στροφή προς τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας. «Ο νέος Γάλλος πρόεδρος Μακρόν έχει δεσμευτεί να μην προχωρήσει σε καμία νέα έρευνα υδρογονανθράκων, να μειώσει τα πυρηνικά και να διπλασιάσει τις ΑΠΕ σε πέντε χρόνια» αναφέρει η κ. Καρδακάρη και επικαλείται την έκθεση του Oil Change International που υπολογίζει πως τα αποθέματα κάρβουνου, πετρελαίου και φυσικού αερίου που ήδη αξιοποιούνται, αντιστοιχούν σε εκπομπές Co2 που θα οδηγήσουν σε υπερθέρμανση μεγαλύτερη των 2ο C. Η έκθεση καταλήγει ότι κανένα νέο έργο εξόρυξης η μεταφοράς ορυκτών καυσίμων δεν πρέπει να αδειοδοτηθεί.