Πώς θα μειώσουμε τη σπατάλη τροφίμων
Μαζί με την αύξηση του πληθυσμού αυξάνεται και η ανάγκη για τροφή
Ζούμε σ’ ένα κόσμο που συνεχώς αυξάνεται. Μαζί με την αύξηση του πληθυσμού αυξάνεται και η ανάγκη για τροφή. Μαζί της αυξάνεται και η περιβαλλοντική επιβάρυνση, αφού η παραγωγή της τροφής μας σχετίζεται τόσο με την κλιματική αλλαγή, όσο και με την κατασπατάληση φυσικών πόρων. Την ίδια στιγμή μελέτες δείχνουν ότι το 1/3 της παραγόμενης τροφής το πετάμε, μη σκεπτόμενοι όχι μόνο την καταστροφή που προκαλούμε, αλλά ούτε καν το ένα δισεκατομμύριο συνανθρώπων μας που υποσιτίζονται παγκοσμίως.
Στην ΕΕ τα απορρίμματα τροφίμων εκτιμώνται σε περίπου 88 εκατομμύρια τόνους ή σε 173 κιλά ανά ευρωπαίο ετησίως. Ακόμα και στην Ελλάδα της κρίσης, σύμφωνα με έρευνα του Χαροκόπειου Πανεπιστημίου, το ελληνικό νοικοκυριό πετάει 99 κιλά τροφίμων το χρόνο. Η παραγωγή και η διάθεση αυτών των τροφίμων που καταλήγουν στις χωματερές αντιστοιχούν σε 170 εκατομμύρια τόνων διοξειδίου του άνθρακα και στην κατανάλωση 26 εκατομμυρίων τόνων διαφόρων πόρων.
Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο για να περιορίσει τις ποσότητες τροφίμων που πετιούνται στα σκουπίδια προτείνει μέτρα που μπορούν να αποτρέψουν έως και το 50% των αποβλήτων τροφίμων μέχρι το 2030. Ζητούν από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή κατ’ αρχήν να άρει τους υφιστάμενους περιορισμούς στις δωρεές τροφίμων, όπως η υποχρέωση καταβολής του ΦΠΑ, αλλά και να δώσει φορολογικά κίνητρα για τη δωρεά τροφίμων. Σημειώνει ακόμη ότι το Ταμείο Ευρωπαϊκής Βοήθειας προς τους Απόρους θα πρέπει να χρησιμοποιηθεί για τη διευκόλυνση της δωρεάς τροφίμων με χρηματοδότηση, όπως για παράδειγμα υποδομές αποθήκευσης και μεταφοράς των δωρεών.
Τέλος ένα άλλο θέμα που ανέδειξαν οι ευρωβουλευτές είναι ότι οι καταναλωτές δεν κατανοούν τις ενδείξεις «ανάλωση κατά προτίμηση πριν από» και «ανάλωση έως» με αποτέλεσμα να πετούν τα τρόφιμα θεωρώντας τα ληγμένα. Στην πρώτη περίπτωση όμως τα τρόφιμα μπορούν να καταναλωθούν και μετά τη λήξη αλλά όχι στην καλύτερη δυνατή ποιότητα. Για το λόγο αυτό οι ευρωβουλευτές καλούν τα κράτη μέλη να βοηθήσουν τους καταναλωτές στην κατανόηση των όρων αλλά και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να εξετάσει κατά πόσον θα ήταν επωφελής η αφαίρεση ορισμένων ημερομηνιών για προϊόντα που δεν εμπεριέχουν κίνδυνο για την ανθρώπινη υγεία.
ΠΡΟΣΦΑΤΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Νέοι οδικοί χάρτες το 2025 για την Κλιματική Κρίση
Ο στόχος που έχει τεθεί για το 2030
Οι δυο αρκούδες είναι αχώριστες εδώ και χρόνια
Για όσους θυμούνται τις καλοκαιρινές διακοπές περασμένων δεκαετιών, τα πρόσφατα καλοκαίρια έχουν μια πολύ διαφορετική αίσθηση
Μια συμπεριφορά που μέχρι σήμερα δεν ήταν γνωστή
Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών και WWF Ελλάς εγκαινιάζουν έτσι τη συνεργασία τους
Το Ινστιτούτο Πότσνταμ (PIK) και η γερμανική αναπτυξιακή τράπεζα KfW συνέταξαν μια νέα ενδιαφέρουσα πρόταση
Είναι η πρώτη φορά που μια πόλη λαμβάνει τέτοια μέτρα
Για πρώτη φορά θα ξεπεραστεί το συμβολικό φράγμα του 1,5°C της παγκόσμιας ανόδου της θερμοκρασίας
Οι διακυμάνσεις της παραγωγής ενέργειας από τον ήλιο και τον άνεμο δημιουργούν μεγάλες προκλήσεις στη διαχείριση του ενεργειακού μας συστήματος, με την αποθήκευση και το υδρογόνο να είναι οι κύριες απαντήσεις
Ποια είδη δεν πρέπει να φυτεύονται σε πόλεις
Και το πρώτο που θα σπάσει το φράγμα του 1,5° Κελσίου
Τι δείχνουν τα σενάρια του Network for Greening the Financial System – Δίκτυο για ένα Πράσινο Χρηματοπιστωτικό Σύστημα (NGFS)
H Γουίσντομ εντοπίστηκε για πρώτη φορά το 1956 - Ήταν με έναν νέο σύντροφο φέτος
Οι προκλήσεις, τα κενά και οι προοπτικές για τις θάλασσές μας που δοκιμάζονται
Πώς ερμηνεύεται το φαινόμενο που έχει να εμφανιστεί από τη δεκαετία του 1980
Αντικείμενα που χρησιμοποιούμε όλοι και καταστρέφουν το περιβάλλον
Υποθαλάσσιες έρευνες σε βάθος 5.000 μέτρων αποκάλυψαν ένα τεράστιο κοίτασμα μαγγανίου που περιέχει και αρκετό κοβάλτιο για να καλύψει τις ανάγκες της Ιαπωνίας για περίπου 75 χρόνια
«Ποιος είναι υπεύθυνος;» - Η τοπική κοινότητα προσπαθεί να ανακαλύψει τον ένοχο
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.