Περιβαλλον

Η Ελλάδα διεκδικεί το Ecocity World Summit 2019

Φάκελος υποψηφιότητας με προτεινόμενη πόλη τη Θεσσαλονίκη

Βασιλική Γραμματικογιάννη
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Το 19ο αιώνα, μόνο το 10% του παγκόσμιου πληθυσμού κατοικούσε στις πόλεις. Κατά τη διάρκεια του 20ου αιώνα το ποσοστό αυτό αυξήθηκε στο 50%, ενώ οι προγνώσεις δείχνουν ότι το 70% των ανθρώπων πρόκειται να ζουν στα αστικά κέντρα μέχρι το 2050. Αυτή η μεγέθυνση των πόλεων, σε συνάρτηση με τη κλιματική αλλαγή, τις προσφυγικές ροές αλλά και τις ανεξέλεγκτες μετακινήσεις των πληθυσμών λόγω της παγκοσμιοποίησης, κάνουν τις πόλεις ευάλωτες και πολύ εξαρτώμενες τη μια από την άλλη. Οι πόλεις, μέσω του παγκόσμιου θεσμού ECOCITY WORLD SUMMIT, συζητούν μεταξύ τους και αναζητούν τους τρόπους που θα περιορίσουν τα φαινόμενα υποβάθμισης τους και θα δημιουργήσουν τις προϋποθέσεις για βιώσιμο μέλλον.

Το ECOCITY WORLD SUMMIT διεξάγεται κάθε δυο χρόνια σε διαφορετική πόλη του κόσμου. Φέτος πρόκειται να γίνει στη Μελβούρνη τον Ιούλιο, ενώ τη διοργάνωση για το 2019 διεκδικεί η Ελλάδα με πρωτοβουλία της ελληνικής περιβαλλοντικής οργάνωσης ECOCITY. Το ECOCITY κατέθεσε το φάκελο υποψηφιότητας με προτεινόμενη πόλη τη Θεσσαλονίκη και τόπο διεξαγωγής του συνεδρίου τις εγκαταστάσεις της ΔΕΘ.

Πρόκειται για ένα θεσμό παγκόσμιας εμβέλειας, που συγκεντρώνει το ενδιαφέρον 2.000 συνέδρων και εκθετών από το διεθνές περιβάλλον πανεπιστημίων, ερευνητικών κέντρων, επιχειρήσεων, κρατικών και κυβερνητικών αρχών καθώς και εκπροσώπων συλλογικών κέντρων αποφάσεων. Το ECOCITY και η ομάδα της κ. Χριστιάνας Πειρασμάκη και της κ. Νάσυς Μπάζιου, που συντόνισαν την προσπάθεια για την δημιουργία της πρότασης υποψηφιότητας της χώρας μας, είδαν το παγκόσμιο συνέδριο ως ευκαιρία ανάδειξης της χώρας μας μεταξύ των χωρών που πρωταγωνιστούν στη δημιουργία των αειφόρων πόλεων του παρόντος και του μέλλοντος.

Η θεματική που επέλεξε το επέλεξε το ECOCITY είναι «Climate Change and Architecture» ένα εξαιρετικά ενδιαφέρον θέμα, αφού η δουλειά του αρχιτέκτονα είναι να δημιουργεί τις συνθήκες εκείνες που οι άνθρωποι να ζουν άνετα μέσα στη πόλη. Έτσι τα θέματα για τα οποία θα μιλήσουν οι διεθνείς προσωπικότητες που θα συμμετέχουν στο συνέδριο, αφορούν τη βιοκλιματική αρχιτεκτονική, τις θερμικές νησίδες, τις εφαρμογές της γεωθερμίας στην αστική ανάπτυξη, την ανάδειξη του φυσικού και πολιτιστικού τοπίου, και πολλές άλλες παράλληλες ενότητες όπως το αστικό περιβάλλον και η περιβαλλοντική εικόνα των Μεσογειακών πόλεων.

Ο Πρόεδρος του ECOCITY, κ. Θάνος Ζαφειρόπουλος θα πει στην A.V:«Είναι σημαντικό βήμα για το ECOCITY, αφού η ομάδα που δούλεψε την πρόταση και τον φάκελο είδε την ευκαιρία αξιοποίησης του παγκόσμιου κινήματος για το πράσινο και αειφόρο αστικό τοπίο. Η χώρα μας έχει φοβερή δυναμική και είναι σημαντική ευκαιρία έμπνευσης για 2000 διαμορφωτές οικιστικών τάσεων, κάτι που θα λειτουργήσει ως πλεονέκτημα της πρότασης». Βέβαια, είναι δύσκολο, αφού θα υπάρξουν πολλές προτάσεις από όλες τις ηπείρους. Όμως για μας είναι πρόκληση η επιτυχία της φιλοξενίας ενός ποιοτικού παγκόσμιου συνέδριου στην πριγκίπισσα του Θερμαϊκού και στη συνέχεια η ξενάγησή σε επιλεγμένες πόλεις και νησιά μας.

Αν τελικά μας ανατεθεί το ECOCITY WORLD SUMMIT, είμαστε υποχρεωμένοι να ξεπεράσουμε την αμηχανία του αδύναμου κράτους, με εύστοχες επιλογές για να αποτελέσουν δείγμα επιτυχίας των ανεξάρτητων οργανωμένων κινημάτων των πολιτών».

Την πρωτοβουλία της υποψηφιότητας του ECOCITY στήριξαν με επιστολές τους το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, ο Δήμος Θεσσαλονίκης, η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, ο Σύνδεσμος Ελληνικών Διεθνών Επιχειρήσεων, ο Σύνδεσμος Βιομηχανιών Βόρειας Ελλάδας, το Convention Bureau Θεσσαλονίκης και η Ένωση Ξενοδόχων Θεσσαλονίκης.