Περιβαλλον

Τι είναι η κυκλική οικονομία

Ανταλλαγή ιδεών σ'ένα συνέδριο με αφορμή τον ένα χρόνο από τότε που η κυκλική οικονομία άρχισε να παίρνει σάρκα και οστά στην Ευρώπη

41535-93522.jpg
Βασιλική Γραμματικογιάννη
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
345156-717161.jpg

«Η κυκλική οικονομία είναι μέρος της φιλόδοξης ατζέντας του ΟΗΕ γνωστής ως Sustainable Development Goals που επιδιώκει ένα βιώσιμο πλανήτη και μια υγιή κοινωνία. Όμως για να γίνει πράξη η κυκλική οικονομία χρειαζόμαστε τις ιδέες σας, τις προτάσεις σας και τις καλές πρακτικές ώστε να σχεδιάσουμε το μοντέλο του μέλλοντος» θα πει ο Πρόεδρος των Διαφόρων Ομάδων Συμφερόντων της Ευρωπαϊκής Οικονομικής και Κοινωνικής Επιτροπής (ΕΟΚΕ), στο συνέδριο για την κυκλική οικονομία που έγινε στις Βρυξέλλες την προηγούμενη εβδομάδα. Η ΕΟΚΕ συνεπής στο βασικό χαρακτηριστικό της λειτουργίας της, που θέλει να διασφαλίσει την ίση μεταχείριση  όλων των κοινωνικών εταίρων πριν γνωμοδοτήσει στα θεσμικά όργανα της ΕΕ, άνοιξε το διάλογο για το πώς η Ευρώπη θα κάνει τη μετάβαση στο νέο οικονομικό μοντέλο που ονομάζεται κυκλική οικονομία.

Μια ανθρώπινη πλατφόρμα που συμμετέχουν καταναλωτές, επιχειρηματίες, εκπρόσωποι μεγάλων εταιριών και η κοινωνία των πολιτών, είναι το εργαλείο που θα βοηθήσει τον εισηγητή της ΕΟΚΕ αρμόδιο για την κυκλική οικονομία, Cillian Lohan να ετοιμάσει την πρόταση του προς τους ευρωπαϊκούς θεσμούς. «Είναι σημαντικό για μας να πάρουμε το μήνυμα όλων όσων εμπλέκονται στην αλυσίδα παραγωγής και κατανάλωσης των προϊόντων» θα πει ο κ.Lohan.

Σε αυτή την πρώτη συνάντηση όλων των κοινωνικών εταίρων ζητήθηκε από τους συνέδρους να δημιουργήσουν και να αναπτύξουν αυτή την ανθρώπινη πλατφόρμα με τον πιο αποτελεσματικό τρόπο. Για να είναι λειτουργική η πλατφόρμα οι κοινωνικοί εταίροι έπρεπε να καθορίσουν τις προτεραιότητες που θα πρέπει να επικεντρωθούν. Οι σύνεδροι χωρίστηκαν σε τυχαίες ομάδες, και είχε πραγματικά εξαιρετικό ενδιαφέρον να παρακολουθείς ομάδες εργασίας, αρκετές φορές αντικρουόμενων  συμφερόντων, να συνεργάζονται άψογα. Για παράδειγμα μια εκπρόσωπος περιβαλλοντικής οργάνωσης από την Ισπανία να κάθεται στο ίδιο τραπέζι με έναν εκπρόσωπο εταιρείας χημικών από το Βέλγιο και μέσα από πολιτισμένο διάλογο να διατυπώνουν κοινές προτάσεις προτεραιοτήτων.

Φυσικά για τα ευρωπαϊκά δεδομένα αυτό δεν είναι κάτι πρωτόγνωρο. Ωστόσο οφείλω να ομολογήσω ότι μου έκανε εντύπωση η παραδοχή αρκετών εταιρειών για την ανάγκη αλλαγής μοντέλου παραγωγής. «Σε μια γενιά από τώρα θα υπάρχει περισσότερο πλαστικό στους ωκεανούς απ’ όσο νερό» ανέφερε χαρακτηριστικά εκπρόσωπος εταιρείας κατασκευής πλυντηρίων. Δυστυχώς όμως οι πολλές ταχύτητες και στις εταιρείες στην Ευρώπη είναι μια πραγματικότητα και τις ομάδες εργασίας απασχόλησε η διστακτικότητα αρκετών ευρωπαϊκών βιομηχανιών να αναλάβουν πρωτοβουλίες. Ωστόσο αυτό είναι κάτι που θα το ανατρέψουν οι συνειδητοποιημένοι καταναλωτές που θα απαιτούν οικολογικά σχεδιασμένα και πιστοποιημένα προϊόντα και η νομοθεσία που δεν θα αφήνει περιθώρια αυθαιρεσιών. Μια άλλη επισήμανση των κοινωνικών εταίρων ήταν ότι δυστυχώς οι φορείς χάραξης πολιτικής μιλούν μόνο με τις πολύ μεγάλες εταιρείες, γεγονός που τους κάνει να μην λαμβάνουν υπόψη ούτε τις ανάγκες των μικρών εταιρειών αλλά ούτε και των καταναλωτών και της κοινωνίας. Για να είναι αποτελεσματική η πλατφόρμα της ΕΟΚΕ, οι σύνεδροι είπαν ότι θα πρέπει να εκπροσωπηθούν όλοι.

Ο ρόλος των πόλεων ως καθοριστικός για τη μετάβαση στην κυκλική οικονομία ήταν ένα θέμα διερευνήθηκε. Η συμμετοχή των Δήμων που θα πρέπει να μετατρέψουν τις πόλεις σε «κυκλικές» τόσο με δράσεις όσο και με την ενεργοποίηση και με την συμμετοχή των πολιτών. Η ανταλλαγή εμπειριών και καλών πρακτικών, όπως το παράδειγμα της Λουμπλιάνα, που μετατράπηκε σε πράσινη πόλη μόνο αφού ενημερώθηκαν οι πολίτες και συμμετείχαν ενεργά σ’ αυτό, κρίθηκε επίσης απαραίτητο. Τέλος όλοι συμφώνησαν ότι μπορεί να είναι μια win win κατάσταση για τις επιχειρήσεις, την κοινωνία και το περιβάλλον. Φτάνει όμως να μην μείνουμε στα λόγια αλλά να προχωρήσουμε σε δράσεις.

«Είμαστε οι χαρούμενοι γονείς ενός παιδιού που ήρθε στη ζωή πριν από ένα χρόνο και φέτος γιορτάζει τα πρώτα του γενέθλια». Με αυτά τα λόγια έκλεισε το διήμερο συνέδριο ο Γενικός Διευθυντής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για το Περιβάλλον, Daniel Calleja Crespo, αφού το συνέδριο πραγματοποιήθηκε με αφορμή τον ένα χρόνο από τότε που η κυκλική οικονομία άρχισε να παίρνει σάρκα και οστά στην Ευρώπη.       

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.