Περιβαλλον

Πεθαίνει ο Μεγάλος Κοραλλιογενής Ύφαλος (εικόνες,video)

Βίντεο της WWF δείχνει τις επιπτώσεις εξαιτίας της υπερθέρμανσης του πλανήτη

Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Ο Mεγάλος Kοραλλιογενής Ύφαλος της Αυστραλίας αποτελεί έναν ανεκτίμητο θησαυρό φυσικής ομορφιάς, όντας ο μεγαλύτερος στον κόσμο με 2.900 ξεχωριστούς υφάλους και 940 νησιά. Είναι μάλιστα ορατός ακόμη και από το διάστημα!

Ωστόσο, στοιχεία από το 1998 δείχνουν ότι, λόγω της υπερθέρμανσης του πλανήτη, ο κοραλλιογενής ύφαλος σιγά σιγά πεθαίνει. Στη δημοσιότητα φέρνει η WWF ένα υποβρύχιο βίντεο, το οποίο δείχνει πόσο έχει καταστραφεί ο ύφαλος χάνοντας την πολύχρωμη ομορφιά του εξαιτίας της ανθρώπινης αδιαφορίας.

Μεγάλος κοραλλιογενής ύφαλος

Το 2016 καταγράφηκε το μεγαλύτερο ποσοστό κοραλλιών που άσπρισαν, δηλαδή πέθαναν, εξαιτίας της κλιματικής αλλαγής. Τώρα οι αρχές του Πάρκου του Μεγάλου Κοραλλιογενή Υφάλου έχουν ήδη ανακοινώσει ότι ο ύφαλος αντιμετωπίζει μια μαζική λεύκανση των κοραλλιών του για δεύτερη συνεχή χρονιά, κάτι το οποίο απεικονίζεται εκτενώς και στο νέο αυτό βίντεο, το οποίο τραβήχτηκε νωρίτερα μέσα στο Μάρτιο.

Μεγάλος κοραλλιογενής ύφαλος

Ο Ρίτσαρντ Λεκ, επικεφαλής για τους ωκεανούς της WWF Australia δήλωσε: «Είμαι σοκαρισμένος και λυπημένος με αυτό που γίνεται. Δεν προσδοκούσα αυτή τη διαδοχική λεύκανση (των κοραλλιών) μέσα σε αυτή τη δεκαετία».

Μεγάλος κοραλλιογενής ύφαλος

Ωστόσο, ο κοραλλιογενής ύφαλος έχει αντιμετωπίσει τέσσερις μαζικούς θανάτους των κοραλλιών του, τα τελευταία 20 περίπου χρόνια. Συγκεκριμένα η πρώτη φορά που παρατηρήθηκε το φαινόμενο ήταν το 1998 όπου τα μισά από τα κοράλλια του υφάλου έγιναν λευκά. Επόμενη μαζική λεύκανση των κοραλλιών συνέβη το 2002 και πέρυσι το 2016. Η άνοδος της θερμοκρασίας των ωκεανών έχει επηρεάσει όλους τους κοραλλιογενής υφάλους του κόσμου, κάνοντας τα κοράλλια τους να χάνουν την πολύχρωμη όψη τους, δηλαδή να γίνονται λευκά και να πεθαίνουν εξαιτίας της υψηλής θερμοκρασίας του νερού.

Μεγάλος κοραλλιογενής ύφαλος

Παρόλα αυτά, η κυβέρνηση της Αυστραλίας την προηγούμενη εβδομάδα ανακοίνωσε ότι θα χρησιμοποιήσει χρήματα από τους φόρους που πληρώνουν οι πολίτες (μέσω της Οικονομικού Σωματείου για την Καθαρή Ενέργεια) ώστε χτιστεί ένα νέο εργοστάσιο ενέργειας που θα χρησιμοποιεί κάρβουνα, τα οποία παράγουν το διοξείδιο του άνθρακα, γνωστό για την επιδείνωση που φέρει στο φαινόμενο του θερμοκηπίου.

Μεγάλος κοραλλιογενής ύφαλος