«Σπάμε τα δεσμά», μια συμμαχία ενάντια στα ορυκτά καύσιμα
Φορείς, οργανώσεις και κοινότητες ενώνουν τις δυνάμεις τους ενάντια στην κλιματική αλλαγή, την αδικία, την ανισότητα και τις διακρίσεις
Μετά το ξέσπασμα της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης το 2008 και προκειμένου να σωθεί το αποτυχημένο καπιταλιστικό σύστημα που χρεοκόπησε ανθρώπους και περιβάλλον, είδαμε τα κράτη να φορτώνουν το κόστος αυτής της κρίσης αφενός μεν το ένα στο άλλο, αφετέρου στις πλάτες των εργαζομένων και των συνταξιούχων. Σήμερα εννέα χρόνια μετά, σε παγκόσμιο επίπεδο, βλέπουμε τη συναίνεση αυτή να καταρρέει και οι απλοί καθημερινοί άνθρωποι να αρνούνται να πληρώσουν το τίμημα της διάσωσης της παγκοσμιοποίησης, αντιδρώντας όμως με θυμό. Το είδαμε με την εκλογή του Ντόναλντ Τράμπ στις ΗΠΑ και το βλέπουμε τώρα και στην Ευρώπη με την άνοδο των ακροδεξιών κομμάτων. Επιλογές που όχι δεν θα λύσουν τα προβλήματα αλλά θα οδηγήσουν στο χάος.
Ωστόσο υπάρχει και το κομμάτι εκείνο της κοινωνίας που με ψυχραιμία διεκδικεί τη θετική πλευρά της παγκοσμιοποίησης με κοινωνική δικαιοσύνη και με βιώσιμη ανάπτυξη. Το αποδεικνύει η συμμαχία «Break Free: Σπάμε τα Δεσμά» που ξεκίνησε πέρυσι σε 20 χώρες και είχε ως στόχο δράσεις ενάντια στα ορυκτά καύσιμα. Φέτος όμως η κοινωνική αυτή συμμαχία στην οποία συμμετέχουν περισσότεροι από 30 φορείς, οργανώσεις, κοινότητες, κινήματα και πρωτοβουλίες που αγωνίζονται για την προστασία του περιβάλλοντος, των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και την εξάλειψη των διακρίσεων και κάθε μορφής βίας, ενώνουν τις δυνάμεις τους όχι μόνο για δράσεις ενάντια στην κλιματική αλλαγή αλλά και ενάντια στην αδικία, την ανισότητα και τις διακρίσεις.
«Το μέλλον μας, καθώς και του πλανήτη μας, εξαρτάται από το πόσο ενωμένοι θα είμαστε δείχνοντας ότι αυτά που μας ενώνουν είναι περισσότερα από αυτά που μας χωρίζουν. Είναι στο χέρι όλων μας να ενώσουμε τις δυνάμεις μας για να νικήσουμε την ατζέντα του μίσους, του φόβου και των διακρίσεων. Ας γράψουμε μαζί αυτή την ιστορία μέσα από το Break Free!» αναφέρουν οι οργανώσεις και οι φορείς που συμμετέχουν στην εκστρατεία.
Από τις 12 έως τις 31 Μαρτίου θα υλοποιηθούν εκατοντάδες δράσεις σε 35 χώρες. Σε όλο αυτό το διάστημα κάθε οργάνωση ή πολίτης θα μπορεί να ενσωματώσει δράσεις μέσα από την ηλεκτρονική πλατφόρμα του κινήματος.
Το σύνολο των δράσεων στην Αθήνα κορυφώνεται την Κυριακή 26 Μαρτίου στο Θησείο (Αποστόλου Παύλου 7, στο ύψος του Cine Θησείο). Φοράμε άνετα και χρωματιστά ρούχα, παίρνουμε σφυρίχτρες και περπατάμε μαζί από το Θησείο προς στο Σύνταγμα σε έναν πολύχρωμο και ειρηνικό περίπατο ενάντια σε ό,τι μας δεσμεύει: την αδικία, την ανισότητα, τις διακρίσεις και τις κλιματικές αλλαγές!
Η συμμαχία αποτελείται από τους εξής φορείς: Αλληλεγγύη-SolidarityNow, ActionAid Ελλάς, ANIMA, ΑΡΧΕΛΩΝ, Γιατροί Χωρίς Σύνορα, Colour Youth, Δίκτυο ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ SOS, Ελληνική Κοινότητα Μπαγκλαντές, Ελληνική Πλατφόρμα για την Ανάπτυξη, Ελληνικό Ινστιτούτο Παθητικού Κτιρίου, Fair Trade Hellas, Generation 2.0, Greenpeace, Καλλιστώ, Kλίμακα, Κλίμαξ Plus, Κοινότητα Αφγανών Μεταναστών και Προσφύγων στην Ελλάδα, Κοινότητα Ενωμένων Αφγανών στην Ελλάδα, Κοινότητα Κονγκό, MEDASSET, ΜΕΤΑδραση, Οικογένειες Ουράνιο Τόξο, Οικολογική Εταιρεία Ανακύκλωσης, Οικολογική Κίνηση Δράμας, Οργάνωση Ενωμένων Γυναικών Αφρικής, Oργάνωση ΓΗ, Πακιστανο - Ελληνική Πολιτισμική Εταιρεία, Passivistas, Περιοδικό δρόμου Σχεδία, Πολιτιστικός Σύλλογος Ελλάδας Ινδίας, Σύλλογος Βοήθειας Παιδιών – Lalibela, Σώμα Ελλήνων Προσκόπων, WWF Ελλάς.
Οι Δράσεις
- 12-14 Μαρτίου, Θεσσαλονίκη: η Greenpeace θα προχωρήσει σε συνεργασία με τον Δήμο Θεσσαλονίκης στην εγκατάσταση του - πρώτου στην Ελλάδα - φωτοβολταϊκού συστήματος με εικονική αυτοπαραγωγή (virtual net-metering), σε στέγη σχολικού συγκροτήματος του Δήμου Θεσσαλονίκης. Σπάμε τα δεσμά από τα ορυκτά καύσιμα.
- 18 Μαρτίου, Δράμα: η Οικολογική Κίνηση Δράμας θα πραγματοποιήσει πορεία διαμαρτυρίας ενάντια στο λιγνίτη.
- 19 Μαρτίου, Αθήνα: η Συμμαχία Break Free παίρνει μέρος στον Ημιμαραθώνιο της Αθήνας και τρέχει για το περιβάλλον, την ισότητα και τη δικαιοσύνη
- 19 Μαρτίου, Θεσσαλονίκη: η Συμμαχία Break Free οργανώνει πολύχρωμο περίπατο στο κέντρο της Θεσσαλονίκης ενάντια σε ό,τι μας δεσμεύει: την αδικία, την ανισότητα, τις διακρίσεις και τις κλιματικές αλλαγές. Δείτε περισσότερα εδώ
- 26 Μαρτίου, Αθήνα: η Συμμαχία Break Free οργανώνει τον πολύχρωμο περίπατο. Χιλιάδες πολίτες συμμετέχουμε σε ένα πολύχρωμο και ειρηνικό περίπατο στο κέντρο της Αθήνας ενάντια σε ό,τι μας δεσμεύει: την αδικία, την ανισότητα, τις διακρίσεις και τις κλιματικές αλλαγές. Δείτε περισσότερα εδώ.
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Επιστήμονες τα χαρακτηρίζουν «ωρολογιακή βόμβα»
Νέοι οδικοί χάρτες το 2025 για την Κλιματική Κρίση
Ο στόχος που έχει τεθεί για το 2030
Οι δυο αρκούδες είναι αχώριστες εδώ και χρόνια
Για όσους θυμούνται τις καλοκαιρινές διακοπές περασμένων δεκαετιών, τα πρόσφατα καλοκαίρια έχουν μια πολύ διαφορετική αίσθηση
Μια συμπεριφορά που μέχρι σήμερα δεν ήταν γνωστή
Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών και WWF Ελλάς εγκαινιάζουν έτσι τη συνεργασία τους
Το Ινστιτούτο Πότσνταμ (PIK) και η γερμανική αναπτυξιακή τράπεζα KfW συνέταξαν μια νέα ενδιαφέρουσα πρόταση
Είναι η πρώτη φορά που μια πόλη λαμβάνει τέτοια μέτρα
Για πρώτη φορά θα ξεπεραστεί το συμβολικό φράγμα του 1,5°C της παγκόσμιας ανόδου της θερμοκρασίας
Οι διακυμάνσεις της παραγωγής ενέργειας από τον ήλιο και τον άνεμο δημιουργούν μεγάλες προκλήσεις στη διαχείριση του ενεργειακού μας συστήματος, με την αποθήκευση και το υδρογόνο να είναι οι κύριες απαντήσεις
Ποια είδη δεν πρέπει να φυτεύονται σε πόλεις
Και το πρώτο που θα σπάσει το φράγμα του 1,5° Κελσίου
Τι δείχνουν τα σενάρια του Network for Greening the Financial System – Δίκτυο για ένα Πράσινο Χρηματοπιστωτικό Σύστημα (NGFS)
H Γουίσντομ εντοπίστηκε για πρώτη φορά το 1956 - Ήταν με έναν νέο σύντροφο φέτος
Οι προκλήσεις, τα κενά και οι προοπτικές για τις θάλασσές μας που δοκιμάζονται
Πώς ερμηνεύεται το φαινόμενο που έχει να εμφανιστεί από τη δεκαετία του 1980
Αντικείμενα που χρησιμοποιούμε όλοι και καταστρέφουν το περιβάλλον
Υποθαλάσσιες έρευνες σε βάθος 5.000 μέτρων αποκάλυψαν ένα τεράστιο κοίτασμα μαγγανίου που περιέχει και αρκετό κοβάλτιο για να καλύψει τις ανάγκες της Ιαπωνίας για περίπου 75 χρόνια
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.