- CITY GUIDE
- PODCAST
-
12°
Θάλασσες πνιγμένες στα σκουπίδια
Σε μείζον περιβαλλοντικό πρόβλημα αναδεικνύονται τα θαλάσσια απορρίμματα για τη Αδριατική και το Ιόνιο
Σε μείζον περιβαλλοντικό πρόβλημα αναδεικνύονται τα θαλάσσια απορρίμματα για τη Αδριατική και το Ιόνιο, σύμφωνα με έκθεση που δημοσιεύτηκε στο πλαίσιο του προγράμματος DeFishGear. Περίπου το 40% των απορριμμάτων που καταγράφηκαν τόσο στην επιφάνεια όσο και στο βυθό της Αδριατικής και του Ιονίου, προέρχονται από αυτά που αφήνουμε στις παραλίες, από κακές πρακτικές στη διαχείριση των αποβλήτων, όπως κάδοι που ξεχειλίζουν από σκουπίδια με αποτέλεσμα τα απορρίμματα να ξεφεύγουν από την ορθή διαχείριση, καθώς και από άλλες τουριστικές και ψυχαγωγικές δραστηριότητες. Η βιομηχανία της αλιείας και της υδατοκαλλιέργειας έχουν μερίδιο ευθύνης αφού το 17% των απορριμμάτων που βρέθηκαν στο βυθό, είναι δίχτυα και πετονιές.
Το DeFishGear είναι ένα πιλοτικό έργο που διαρκεί ήδη τρία χρόνια και μέσα από συντονισμένες δράσεις επιδιώκει τη διασύνδεση της επιστήμης με την πολιτική και την κοινωνία με στόχο να μηδενιστούν τα απορρίμματα στις δύο θάλασσες.
Αυτή είναι η πρώτη προσπάθεια να υπολογίσουν τις ποσότητες των θαλάσσιων απορριμμάτων, την σύνθεση τους καθώς και τις πηγές απ’ όπου προέρχονται. Η έρευνα αφορά τόσο τις παραλίες, τις ακτογραμμές και το θαλάσσιο πυθμένα, όσο και τα απορρίμματα που εντοπίζονται στους θαλάσσιους οργανισμούς. Πρόκειται για την πρώτη αξιολόγηση θαλάσσιων απορριμμάτων σε ευρωπαϊκό επίπεδο.
Αναλυτικότερα η έκθεση αναφέρει ότι στις παραλίες της Αδριατικής και του Ιονίου Πελάγους βρέθηκαν 0,67 αντικείμενα ανά τετραγωνικό μέτρο, στα παράκτια ύδατα από 332 μέχρι και 749 αντικείμενα ανά τετραγωνικό χιλιόμετρο, ενώ στο θαλάσσιο πυθμένα εντοπίστηκαν 510 αντικείμενα ανά τετραγωνικό χιλιόμετρο. Η σύγκριση των αποτελεσμάτων αυτών με πυκνότητες θαλάσσιων απορριμμάτων που έχουν αναφερθεί σε παγκόσμιο επίπεδο καθιστά τις δυο θάλασσες πρωταθλητές στα απορρίμματα.
Στην έκθεση παρουσιάζονται τα αποτελέσματα των ερευνών που πραγματοποιήθηκαν και στις εφτά χώρες που μοιράζονται την Αδριατική και το Ιόνιο. Ελέγχθηκαν 180 παραλίες σε 31 τοποθεσίες καλύπτοντας μια απόσταση 32.000 τετραγωνικών μέτρων που εκτείνεται σε πάνω από 18 χιλιόμετρα ακτογραμμής. Με σκάφη ανασύρθηκαν θαλάσσια απορρίμματα από την επιφάνεια της θάλασσας, ενώ δύτες ερεύνησαν το βυθό και 614 ψάρια μελετήθηκαν.
ΠΡΟΣΦΑΤΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Νέοι οδικοί χάρτες το 2025 για την Κλιματική Κρίση
Ο στόχος που έχει τεθεί για το 2030
Οι δυο αρκούδες είναι αχώριστες εδώ και χρόνια
Για όσους θυμούνται τις καλοκαιρινές διακοπές περασμένων δεκαετιών, τα πρόσφατα καλοκαίρια έχουν μια πολύ διαφορετική αίσθηση
Μια συμπεριφορά που μέχρι σήμερα δεν ήταν γνωστή
Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών και WWF Ελλάς εγκαινιάζουν έτσι τη συνεργασία τους
Το Ινστιτούτο Πότσνταμ (PIK) και η γερμανική αναπτυξιακή τράπεζα KfW συνέταξαν μια νέα ενδιαφέρουσα πρόταση
Είναι η πρώτη φορά που μια πόλη λαμβάνει τέτοια μέτρα
Για πρώτη φορά θα ξεπεραστεί το συμβολικό φράγμα του 1,5°C της παγκόσμιας ανόδου της θερμοκρασίας
Οι διακυμάνσεις της παραγωγής ενέργειας από τον ήλιο και τον άνεμο δημιουργούν μεγάλες προκλήσεις στη διαχείριση του ενεργειακού μας συστήματος, με την αποθήκευση και το υδρογόνο να είναι οι κύριες απαντήσεις
Ποια είδη δεν πρέπει να φυτεύονται σε πόλεις
Και το πρώτο που θα σπάσει το φράγμα του 1,5° Κελσίου
Τι δείχνουν τα σενάρια του Network for Greening the Financial System – Δίκτυο για ένα Πράσινο Χρηματοπιστωτικό Σύστημα (NGFS)
H Γουίσντομ εντοπίστηκε για πρώτη φορά το 1956 - Ήταν με έναν νέο σύντροφο φέτος
Οι προκλήσεις, τα κενά και οι προοπτικές για τις θάλασσές μας που δοκιμάζονται
Πώς ερμηνεύεται το φαινόμενο που έχει να εμφανιστεί από τη δεκαετία του 1980
Αντικείμενα που χρησιμοποιούμε όλοι και καταστρέφουν το περιβάλλον
Υποθαλάσσιες έρευνες σε βάθος 5.000 μέτρων αποκάλυψαν ένα τεράστιο κοίτασμα μαγγανίου που περιέχει και αρκετό κοβάλτιο για να καλύψει τις ανάγκες της Ιαπωνίας για περίπου 75 χρόνια
«Ποιος είναι υπεύθυνος;» - Η τοπική κοινότητα προσπαθεί να ανακαλύψει τον ένοχο
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.