Περιβαλλον

Η προστασία του περιβάλλοντος ως εργαλείο ειρηνικής συνύπαρξης

Eισάγεται προς ψήφιση η κύρωση της Συμφωνίας του Διασυνοριακού Πάρκου Πρεσπών

Βασιλική Γραμματικογιάννη
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Την Παγκόσμια Ημέρα Υγροτόπων επέλεξε συμβολικά ο Αναπληρωτής Υπουργός Περιβάλλοντος, Σωκράτης Φάμελλος, για να καταθέσει προς ψήφιση στη Βουλή το νομοσχέδιο για την κύρωση της Συμφωνίας μεταξύ της Ελλάδας, της Αλβανίας, της πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, για την Προστασία και την Αειφόρο Ανάπτυξη της Περιοχής του Πάρκου Πρεσπών. Δέκα επτά ολόκληρα χρόνια μετά την ίδρυση του διασυνοριακού Πάρκου και επτά χρόνια μετά την υπογραφή της Συμφωνίας, η Ελλάδα είναι η μόνη χώρα που δεν έχει κυρώσει τη Συμφωνία.

«Η σημερινή κυβέρνηση, πιστή στις θέσεις της για την επιτακτική ανάγκη προστασίας του εθνικού φυσικού πλούτου της χώρας, κάνει ένα σημαντικό και συμβολικό βήμα για την προστασία των υγροτόπων και εισάγει προς ψήφιση την κύρωση της Συμφωνίας του Διασυνοριακού Πάρκου Πρεσπών» δήλωσε ο Αν. Υπουργός Περιβάλλοντος, Σωκράτης Φάμελλος.

Το Πάρκο Πρεσπών είναι η πρώτη διασυνοριακή περιοχή στα Βαλκάνια. Ιδρύθηκε το 2000 με κοινή διακήρυξη των Πρωθυπουργών της Ελλάδας, της Αλβανίας και της πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας. Δέκα χρόνια μετά, το Φεβρουάριο του 2010, οι τρεις χώρες και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή υπέγραψαν τη Διεθνή Συμφωνία, που όμως παραμένει ανενεργή επειδή η Ελλάδα δεν την έχει κυρώσει.

Ο στόχος της Συμφωνίας είναι μέσα από την συνεργασία των τριών γειτονικών κρατών να προωθηθούν κοινές δράσεις που αφορούν την διατήρηση και προστασία των μοναδικών οικοσυστημάτων των Πρεσπών , την παρεμπόδιση και την ανατροπή των αιτιών της υποβάθμισης των ενδιαιτημάτων καθώς και τη διερεύνηση των κατάλληλων διαχειριστικών μεθόδων για την αειφόρο χρήση των υδάτων των λιμνών.

Ο Δήμος Πρεσπών, ο Φορέας Διαχείρισης Εθνικού Πάρκου Πρεσπών, το WWF Ελλάς, η Ελληνική Εταιρεία Προστασίας της Φύσης, η Ελληνική Εταιρεία Περιβάλλοντος και Πολιτισμού, η Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία καθώς και άλλες οργανώσεις χαιρετίζουν αυτή τη θετική εξέλιξη και ζητούν να υπερψηφιστεί η κύρωση της Συμφωνίας απ’ όλες τις πολιτικές δυνάμεις της Βουλής των Ελλήνων, έτσι όπως υπερψηφίστηκε από όλες τις πλευρές των κοινοβουλίων των γειτονικών κρατών και της Ευρωπαϊκής Ένωσης. « Για όλους εμάς, το μέλλον της περιοχής των Πρεσπών, στην καρδιά της πολιτικά ασταθούς περιοχής των Βαλκανίων, είναι η συνεργασία και η γεφύρωση των διαφορών για ειρηνική συνύπαρξη, τη διατήρηση του πολύτιμου φυσικού περιβάλλοντος και τη βιώσιμη ανάπτυξη. Σε αυτή τη κατεύθυνση θα είναι καταλυτική η συμβολή της Συμφωνίας όταν αυτή εφαρμοστεί» αναφέρουν οι Οργανώσεις στην κοινή ανακοίνωση τους.

Η συμμετοχή της Ευρωπαϊκής Επιτροπής αποτελεί εγγύηση για την απρόσκοπτη συνεργασία μεταξύ των τριών χωρών ενώ ενισχύει και τις δυνατότητες εξασφάλισης οικονομικής υποστήριξης μέσω κοινοτικών προγραμμάτων.