- ΑΡΧΙΚΗ
-
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
-
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
-
LIFE
-
LOOK
-
YOUR VOICE
-
επιστροφη
- ΣΕ ΕΙΔΑ
- ΜΙΛΑ ΜΟΥ ΒΡΟΜΙΚΑ
- ΟΙ ΙΣΤΟΡΙΕΣ ΣΑΣ
-
-
VIRAL
-
επιστροφη
- QUIZ
- POLLS
- YOLO
- TRENDING NOW
-
-
ΖΩΔΙΑ
-
επιστροφη
- ΠΡΟΒΛΕΨΕΙΣ
- ΑΣΤΡΟΛΟΓΙΚΟΣ ΧΑΡΤΗΣ
- ΓΛΩΣΣΑΡΙ
-
- PODCAST
- 102.5 FM RADIO
- CITY GUIDE
- ENGLISH GUIDE
Με την ανατολή της νέας χρονιάς τα καλά νέα για την εφαρμογή της συμφωνίας του Παρισιού, που αφορά τη συγκράτηση της θερμοκρασία κάτω από τον 1,5ο C, έρχονται πάλι από την γαλλική πρωτεύουσα. Την προηγούμενη εβδομάδα η Γαλλία έστειλε στα Ηνωμένα Έθνη το σχέδιο που ετοίμασε η χώρα για δραστική μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου μέχρι το 2050. Πρόκειται για την πέμπτη μεγαλύτερη οικονομία που εκπονεί σχέδια κατά της κλιματικής αλλαγής. Είχαν προηγηθεί οι Ηνωμένες Πολιτείες, ο Καναδάς, το Μεξικό και η Γερμανία.
Στο σχέδιο που έστειλε η Γαλλική Κυβέρνηση περιγράφονται λεπτομερώς οι δράσεις που πρέπει να αναλάβει η χώρα προκειμένου να ανταποκριθεί στο στόχο μείωσης των εκπομπών κατά 40% μέχρι το 2030, σε σχέση με τα επίπεδα εκπομπών του 1990, και κατά 75% μέχρι το 2050. Μεγάλο μέρος του σχεδίου αυτού είχε δοθεί στη δημοσιότητα στα τέλη του 2015, λίγο πριν από την πολυσυζητημένη σύνοδο κορυφής COP21 που οδήγησε και στην ιστορική συμφωνία.
Για να πετύχει τους στόχους της η χώρα θα πρέπει κάθε χρόνο να μειώνει 9-10 μεγατόνους εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα, ενώ οι εκπομπές που εκλύονται από την ενέργεια θα πρέπει να μειωθούν κατά 96% μέχρι το 2050.
Όπως αναφέρεται στην έκθεση, το ποσοστό της μείωσης των εκπομπών θα πρέπει να επιτευχθεί χωρίς να τεθεί σε κίνδυνο η οικονομική ανάπτυξη της Γαλλίας. Για το λόγο αυτό απαιτούνται τεράστιες επενδύσεις αλλά και αλλαγές των προτύπων παραγωγής και κατανάλωσης.
Στο αντίστοιχο σχέδιο που έχει καταθέσει η Γερμανία ο στόχος μείωσης των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου είναι 80-95% από τα επίπεδα του 1990 και με ορίζοντα το 2050, ευθυγραμμιζόμενη απολύτως με τους φιλόδοξους στόχους της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ενώ το σχέδιο των Ηνωμένων Πολιτειών και του Καναδά αναφέρει μειώσεις εκπομπών της τάξης του 80% μέχρι το 2050, σε σχέση όμως με τα επίπεδα του 2005.