«Ο κόσμος θα ήταν καλύτερος αν είχαμε περισσότερους ανθρώπους σαν κι εσάς»
Η δρ.Τζέιν Γκούντολ στην Αθήνα
Στην Ελλάδα βρέθηκε για λίγες ημέρες, η διάσημη πρωτευοντολόγος, ανθρωπολόγος και Πρέσβειρα Ειρήνης των Ηνωμένων Εθνών δρ. Τζέιν Γκούντολ η οποία «γέμισε» το Μέγαρο Μουσικής Αθηνών. Η Τζέιν Γκούντολ με το πάθος της και το όραμά της κατάφερε σε μικρή ηλικία να ταράξει τα νερά της παγκόσμιας επιστημονικής κοινότητας με τις πρωτοπόρες ανακαλύψεις που έκανε μελετώντας τη συμπεριφορά των χιμπαντζήδων του Γκόμπε.
Στη συνέχεια ίδρυσε το Ινστιτούτο Τζέιν Γκούντολ (Jane Goodall Institute-JGI), που συνεχίζει τις επιστημονικές της μελέτες και παράλληλα καινοτομεί στον τομέα της βελτίωσης των συνθηκών διαβίωσης των τοπικών πληθυσμών, και το πρόγραμμα Roots & Shoots, μέσα από το οποίο νέοι από όλο τον κόσμο ενθαρρύνονται να γίνουν «ηγέτες αλλαγής» με στόχο ένα καλύτερο μέλλον για το περιβάλλον και για τον άνθρωπο. Περισσότερες από 150.000 ομάδες παιδιών και νέων δραστηριοποιούνται σήμερα σε όλο τον κόσμο. Η Τζέιν Γκούντολ αναγνωρίζεται ως μία από τις πιο σημαντικές γυναίκες επιστήμονες του 20ού αιώνα κι ως ένα άτομο που έχει προσφέρει πολλά στη διεθνή κοινότητα με τη δράση της.
Συγκεκριμένα, η 82χρονη επιστήμονας έφτασε έπειτα από πρόσκληση των Εκδόσεων Παττάκη στην Αθήνα στο πλαίσιο των ταξιδιών ανά τον κόσμο με στόχο να εμπνεύσει τα παιδιά και τους νέους ανθρώπους να γίνουν οι ίδιοι ηγέτες της αλλαγής. Να μπορέσουν να αλλάξουν τον ρου τις ιστορίας στα θέματα της κοινωνικής δράσης, της προστασίας του περιβάλλοντος και της ζωοφιλίας, διαμορφώνοντας τα ίδια το σκηνικό της ανθρωπότητας και του πλανήτη για τις επόμενες δεκαετίες.
Την Πέμπτη 15 Δεκεμβρίου, σε ένα κατάμεστο θέατρο 1.000 θέσεων στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, δεν ακουγόταν ούτε ανάσα όσο η Τζέιν Γκούντολ αφηγούταν τη ζωή της και μοιραζόταν με το κοινό όσα έχουν αξία για εκείνη, αλλά και πέντε λόγους για να ελπίζουμε.
Την επόμενη μέρα εκατοντάδες παιδιά και εκπαιδευτικοί από σχολεία (δημόσια και ιδιωτικά) γέμισαν το αμφιθέατρο του ACS Athens. Οι περισσότερες ομάδες είχαν ήδη εκπονήσει κάποιο πρόγραμμα Roots & Shoots (Ρίζες και Βλαστοί) – είχαν δηλαδή ασχοληθεί με το να δώσουν λύσεις σε προβλήματα που εντόπισαν στην κοινότητά τους και που αφορούν τον άνθρωπο, τα ζώα, το περιβάλλον. Κάθε άνθρωπος μπορεί να κάνει τη διαφορά! Αυτό το μάθημα δεν θα το ξεχάσουν τα παιδιά και θα συνεχίσουν να ονειρεύονται έναν καλύτερο κόσμο.
Στο τέλος της ομιλίας της δρος Γκούντολ στο ACS ήταν η σειρά μας να κάνουμε ένα δώρο στη σπουδαία αυτή γυναίκα.
«Μας φέρατε την ελπίδα, σας χαρίζουμε τα όνειρα των παιδιών» της είπε η Μαρίνα Μιχαηλίδου και μαζί με τον Δικαίο Χατζηπλή τής διάβασαν το (δίγλωσσο, στα ελληνικά και στα αγγλικά) βιβλίο της Μαρίνας με τίτλο «Παιδικά όνειρα». Καθώς προβάλλονταν στην οθόνη οι ζωγραφιές της Ντανιέλας Σταματιάδη, η Τζέιν Γκούντολ είδε με έκπληξη και χαρά τον εαυτό της ως ηρωίδα του βιβλίου στο σημείο όπου ένα κοριτσάκι ονειρεύεται να ζήσει για πάντα ανάμεσα στα ζώα.
Οι εκπλήξεις συνεχίστηκαν το Σάββατο το πρωί, οπότε είχε κανονιστεί συνάντηση με ειδικούς επιστήμονες στο Κέντρο Διάσωσης Θαλασσίων Χελωνών ΑΡΧΕΛΩΝ. Εκεί μία δεξαμενή που φιλοξενεί τραυματισμένες χελώνες πήρε το όνομά της.
Και εκεί, ο αποχαιρετισμός από το ελληνικό κοινό έγινε από παιδιά που λίγο πριν είχαν διδαχθεί από την ίδια τη φωνή των χιμπατζήδων. Ήταν η παιδική χορωδία του 70ού Δημοτικού Σχολείου Αθηνών που προσκλήθηκε από τον Ηλία Πίτσικα σε αυτή την ξεχωριστή συνάντηση. «Ο κόσμος θα ήταν καλύτερος αν είχαμε περισσότερους ανθρώπους σαν κι εσάς!» είπε κάποιο παιδί και αμέσως ήρθε η απάντηση: «Καθένας από εσάς μπορεί να γίνει αυτός ο άνθρωπος»!
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Τι αναφέρει το Ευρωπαϊκό Ελεγκτικό Συνέδριο
Επιστήμονες τα χαρακτηρίζουν «ωρολογιακή βόμβα»
Νέοι οδικοί χάρτες το 2025 για την Κλιματική Κρίση
Ο στόχος που έχει τεθεί για το 2030
Οι δυο αρκούδες είναι αχώριστες εδώ και χρόνια
Για όσους θυμούνται τις καλοκαιρινές διακοπές περασμένων δεκαετιών, τα πρόσφατα καλοκαίρια έχουν μια πολύ διαφορετική αίσθηση
Μια συμπεριφορά που μέχρι σήμερα δεν ήταν γνωστή
Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών και WWF Ελλάς εγκαινιάζουν έτσι τη συνεργασία τους
Το Ινστιτούτο Πότσνταμ (PIK) και η γερμανική αναπτυξιακή τράπεζα KfW συνέταξαν μια νέα ενδιαφέρουσα πρόταση
Είναι η πρώτη φορά που μια πόλη λαμβάνει τέτοια μέτρα
Για πρώτη φορά θα ξεπεραστεί το συμβολικό φράγμα του 1,5°C της παγκόσμιας ανόδου της θερμοκρασίας
Οι διακυμάνσεις της παραγωγής ενέργειας από τον ήλιο και τον άνεμο δημιουργούν μεγάλες προκλήσεις στη διαχείριση του ενεργειακού μας συστήματος, με την αποθήκευση και το υδρογόνο να είναι οι κύριες απαντήσεις
Ποια είδη δεν πρέπει να φυτεύονται σε πόλεις
Και το πρώτο που θα σπάσει το φράγμα του 1,5° Κελσίου
Τι δείχνουν τα σενάρια του Network for Greening the Financial System – Δίκτυο για ένα Πράσινο Χρηματοπιστωτικό Σύστημα (NGFS)
H Γουίσντομ εντοπίστηκε για πρώτη φορά το 1956 - Ήταν με έναν νέο σύντροφο φέτος
Οι προκλήσεις, τα κενά και οι προοπτικές για τις θάλασσές μας που δοκιμάζονται
Πώς ερμηνεύεται το φαινόμενο που έχει να εμφανιστεί από τη δεκαετία του 1980
Αντικείμενα που χρησιμοποιούμε όλοι και καταστρέφουν το περιβάλλον
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.