Περιβαλλον

Βραβεία σε ομάδες κοινωνικού έργου

41535-93522.jpg
Βασιλική Γραμματικογιάννη
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
333268-691117.jpg

Από την αρχή της κρίσης γινόμαστε μάρτυρες της άνθησης κοινωνικών εγχειρημάτων που λειτουργούν έξω από το ξοφλημένο οικονομικά, κοινωνικά και περιβαλλοντικά καπιταλιστικό σύστημα. Κοινωνική γεωργία, τράπεζες χρόνου, αυτοδιαχειριζόμενοι χώροι, κοοπερατίβες, ακόμη και εναλλακτικά νομίσματα ξεπηδούν καθημερινά. Παρά το γεγονός ότι οι πολιτικοί και οι οικονομολόγοι δεν αντιλαμβάνονται τη δύναμη τους, ωστόσο είναι σίγουρο ότι στα χρόνια της κρίσης (που θα είναι πολλά ακόμη), τα εγχειρήματα αυτά είναι που θα κρατήσουν όρθια την κοινωνία και θα μας οδηγήσουν στο μέλλον. Σ’ ένα μέλλον απαλλαγμένο από αντιπαραθέσεις και δυστυχία που το κύριο μέλημα των ανθρώπων θα είναι η αειφορία και η αρμονική συμβίωση.

Τρεις τέτοιες ομάδες νέων ανθρώπων που αναλαμβάνουν πολύ σημαντικές πρωτοβουλίες για ένα δίκαιο και βιώσιμο διατροφικό σύστημα στην πόλη της Θεσσαλονίκης, βραβεύτηκαν από την Fair Trade Hellas και την Κοινωφελή Επιχείρηση του Δήμου Θεσσαλονίκης, ενώ δύο άλλες απέσπασαν τιμητικές διακρίσεις.

Το πρώτο βραβείο κέρδισε η ομάδα του «Μπορούμε» για το έργο της στη μείωση της σπατάλης των τροφίμων και του φαγητού που περισσεύει, ώστε καμία μερίδα φαγητού να μην πηγαίνει χαμένη αλλά με αυτό το πλεόνασμα να υποστηρίζονται επισιτιστικά όσο το δυνατόν περισσότεροι άνθρωποι.

Το δεύτερο βραβείο κέρδισε ο Σύλλογος Μελισσοκόμων Θεσσαλονίκης για τη γιορτή μελιού που έχουν καθιερώσει, και έχει ως στόχο οι καταναλωτές να μάθουν να ξεχωρίζουν το αγνό μέλι από το νοθευμένο αλλά και να αναγνωρίζουν την αξία της μέλισσας στην τροφική αλυσίδα.

Το τρίτο βραβείο απονεμήθηκε στη δράση «Μαγειρεύω Οικογενειακά». Πρόκειται για μια δράση που προέκυψε από έρευνα του Χαροκόπειου Πανεπιστημίου, που έδειξε ότι οι Έλληνες αφιερώνουν μόνο 23 λεπτά την ημέρα για να μαγειρέψουν τα φαγητά τους τα οποία είναι τα ίδια και τα ίδια. Η δράση έχει ως στόχο να ενημερώσει τον κόσμο για την αξία της σωστής διατροφής αλλά και για τη σημασία της διατήρησης της παραδοσιακής μαγειρικής της μαμάς και της γιαγιάς.

Την πρώτη διάκριση απέσπασε η ΚΥΓΕΩ (Κοινωνικά Υποστηριζόμενη ΓΕΩργία). Πρόκειται για μια εναλλακτική κοινωνική πρόταση για τον τρόπο παραγωγής και διακίνησης των αγροτικών προϊόντων, κατά την οποία παραγωγοί και καταναλωτές αναπτύσσουν στενή συνεργασία μεταξύ τους με βάση την αμοιβαία εμπιστοσύνη. Οι καταναλωτές συμμετέχουν στις δραστηριότητες μιας γεωργικής εκμετάλλευσης, είτε χρηματοδοτώντας τη, είτε απλά συναποφασίζοντας στις συνελεύσεις για τα προϊόντα που θα καλλιεργήσουν καθώς και τις μεθόδους καλλιέργειας που θα ακολουθήσουν. Με αυτό τον τρόπο χτίζεται μια ισχυρή σχέση μεταξύ καταναλωτή και παραγωγού. Οι καταναλωτές εξασφαλίζουν βιολογικά προϊόντα υψηλής ποιότητας σε χαμηλές τιμές, αφού δεν παρεμβάλλονται μεσάζοντες , ενώ οι γεωργοί διασφαλίζουν τους οικονομικούς πόρους και τη διάθεση των προϊόντων τους.

Η δεύτερη διάκριση πήγε στους αστικούς λαχανόκηπους και στην ομάδα Κήπος εις τον Κύβο- KIPOS3, όπου εγκαταλειμμένα οικόπεδα στις γειτονιές της πόλης μετατρέπονται σε αστικούς λαχανόκηπους, δίνοντας τη δυνατότητα σε όλους τους κατοίκους να καλλιεργούν τα λαχανικά τους αλλά και τα αρωματικά φυτά τους, ομορφαίνοντας και αναβαθμίζοντας παράλληλα και το δημόσιο χώρο.

«Πρόκειται για καινοτόμες ιδέες που εφαρμόζονται με άμεσο τρόπο σε επίπεδο πόλης, μπορούν να αποτελέσουν καλή πρακτική και να υλοποιηθούν σε μεγαλύτερη κλίμακα και το κυριότερο προωθούν ένα βιώσιμο διατροφικό σύστημα για τη Θεσσαλονίκη» θα πει στην A.V η Κέλλυ Γαρυφαλλή από τη Fair Trade Hellas.

Αντί λοιπόν να περιμένουμε με δανεικά να βγούμε από το αδιέξοδο, ας μάθουμε από τα λάθη μας και ας ψάξουμε για νέους καινοτόμους τρόπους μετάβασης στο μέλλον. Τρόποι που θα έχουν στο επίκεντρο τον άνθρωπο και το φυσικό περιβάλλον.

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.