Περιβαλλον

Τα σημεία κλειδιά της Διάσκεψης για την Κλιματική Αλλαγή

Απολογισμός των αποτελεσμάτων και των επιτευγμάτων της

Βασιλική Γραμματικογιάννη
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Μετά από δύο εβδομάδες διαπραγματεύσεων η Διάσκεψη για την Κλιματική Αλλαγή του ΟΗΕ στο Μαρακές, έφτασε στο τέλος της δίνοντας τη σκυτάλη στη Βόννη της Γερμανίας όπου θα πραγματοποιηθεί η COP23. Σε συνέντευξη τύπου ο Πρόεδρος της COP22, Salaheddine Mezouar έκανε απολογισμό των αποτελεσμάτων και των επιτευγμάτων της Διάσκεψης.

Αφού ευχαρίστησε τα μέλη της συντονιστικής επιτροπής, τα Ηνωμένα Έθνη και όλους εκείνους που εργάστηκαν για να έχει επιτυχία η Διάσκεψη, εξέφρασε την υπερηφάνεια του που η χώρα του φιλοξένησε μια παγκόσμια διάσκεψη με επιτυχία. Πολλές πρωτοβουλίες για την περίοδο μέχρι το 2020 τέθηκαν σε ισχύ στο Μαρακές και ο Πρόεδρος Mezouar ανέφερε ότι πρόκειται μόνο για την αρχή. «Έχουμε μόλις αρχίσει. Έχουμε ένα χρόνο μπροστά μας να επιταχύνουμε ώστε να επιτύχουμε ακόμη πιο τολμηρή δράση για το κλίμα».

Μερικά από τα σημεία κλειδιά για την επίτευξη των στόχων της συγκράτησης της θερμοκρασίας κάτω από τον 1,5 βαθμό Κελσίου που συμφώνησαν τα συμβαλλόμενα μέρη στο Μαρακές αφορούν, καταρχήν τη συγγραφή μιας βίβλου που θα περιλαμβάνει ότι αποφασίστηκε στο Παρίσι και θα αποτελεί το εγχειρίδιο λειτουργίας και τον οδικό χάρτη για την εφαρμογή της Συμφωνίας.

Τη δέσμευση των χωρών για χρηματοδότηση 81 εκατομμυρίων δολαρίων για την προσαρμογή στην κλιματική αλλαγή και 23 εκατομμυρίων δολαρίων για την δημιουργία Τεχνολογικού Κέντρου για το Κλίμα, που θα έχει ως σκοπό να υποστηρίζει τις αναπτυσσόμενες χώρες σε ότι αφορά τη μεταφορά τεχνολογίας και τεχνογνωσίας.

Την  ανάπτυξη ικανοτήτων των αναπτυσσόμενων χωρών, ώστε να μπορούν να διαμορφώνουν και να υλοποιούν  δράσεις για το κλίμα και να διαχειρίζονται τους κινδύνους που προκαλεί η κλιματική αλλαγή , ώστε να αντιμετωπιστούν τόσο τα φαινόμενα εσωτερικής  μετακίνησης των πληθυσμών όσο και οι περιβαλλοντικοί πρόσφυγες.

Τέλος αναφέρθηκε στις πρωτοβουλίες κρατών και επενδυτών που έχουν ως στόχο τη μετάβαση σε μια οικονομία χαμηλού άνθρακα που είναι και ο μοναδικός τρόπος για τη συγκράτηση της θερμοκρασίας.

Ο Πρόεδρος της COP22, Salaheddine Mezouar εξήρε επίσης και τη συμμετοχή της κοινωνίας των πολιτών και στη σημαντική συνεισφορά της για την επιτυχή έκβαση της Διάσκεψης.