Περιβαλλον

Διαδικτυακές υπηρεσίες αναζήτησης γεωχωρικών δεδομένων

Πληροφορίες που παρέμεναν κρυμμένες στα συρτάρια τώρα είναι προσβάσιμες από όλους

41535-93522.jpg
Βασιλική Γραμματικογιάννη
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
33088-73513.jpg

Αξιοποιώντας την προηγμένη τεχνολογία στην πληροφορική αλλά και με την πίεση της Ε.Ε ο Οργανισμός Κτηματολογίου και Χαρτογραφήσεων Ελλάδας (ΟΚΧΕ) υλοποίησε τη διαδικτυακή υπηρεσία αναζήτησης και απεικόνισης των δημόσιων γεωχωρικών δεδομένων. Στην υπηρεσία απεικόνισης των δεδομένων δόθηκε το όνομα «ΑΝΑΞΙΜΑΝΔΡΟΣ» ως φόρος τιμής στον Αναξίμανδρο τον Μιλήσιο που έζησε το 600 π.Χ και ήταν ο πρώτος που τόλμησε να δημοσιοποιήσει τον γεωγραφικό χάρτη της τότε γνωστής οικουμένης. 

Πλέον με την διαδικτυακή αυτή υπηρεσία ο κάθε πολίτης θα μπορεί να έχει ελεύθερη πρόσβαση από τον προσωπικό του ηλεκτρονικό υπολογιστή, σε ιδιαίτερα σημαντικές πληροφορίες και δεδομένα που αφορούν τον χώρο. Επίσης θα είναι πολύ εύκολο για τις δημόσιες αρχές και τους φορείς της τοπικής αυτοδιοίκησης να δίνουν στους συναλλασσόμενους πολίτες οποιαδήποτε πληροφορία χρειάζονται για το χώρο σε ολόκληρη την επικράτεια.

Με απλά λόγια, πληροφορίες που παρέμεναν κρυμμένες στα συρτάρια των φορέων που τις διαχειρίζονταν τώρα είναι προσβάσιμες από όλους τους πολίτες και φορείς, πράγμα που σημαίνει μεγαλύτερη διαφάνεια. Όπως χαρακτηριστικά ανέφερε ο Ειδικός Γραμματέας Επιθεώρησης Περιβάλλοντος και Ενέργειας Σάκης Κουρουζίδης «η υπηρεσία αυτή συνδράμει αποφασιστικά στον εντοπισμό αυθαίρετων κατασκευών, ενώ αποτελεί και ένα ιδιαίτερα χρήσιμο εργαλείο συντονισμού του έργου της Επιθεώρησης».

Οι επιθεωρητές περιβάλλοντος, όπως μας εξήγησε ο Γενικός Επιθεωρητής Περιβάλλοντος Μέρκος Παναγιώτης, θα έχουν την δυνατότητα μέσα από το υλικό αεροφωτογραφίσεων να ελέγχουν τις μεταβολές της ρύπανσης σε βεβαρημένες περιβαλλοντικά από βιομηχανική δραστηριότητα περιοχές της χώρας. «Με την σχεδιαζόμενη δράση αναμένεται να καταστεί εφικτή η ακριβής αποτύπωση γεωχωρικών μεταβολών, οι οποίες μετά από τις αναγκαίες επιθεωρήσεις και επεξεργασία πρόσθετων στοιχείων θα προσεγγίζεται με σχετική ασφάλεια το είδος των αποβλήτων της περιβαλλοντικής ρύπανσης που αποτελεί κάθε φορά αντικείμενο έρευνας».

Η πλατφόρμα αυτή πρόσβασης στα γεωχωρικά δεδομένα μπορεί να βάλει οριστικό τέλος στην απαράδεκτη κατάσταση που υπήρχε έως σήμερα. Πλέον τα εργαλεία υπάρχουν, η τεχνολογία βοηθάει και η Ευρωπαϊκή Ένωση πιέζει. Χρειάζεται όμως και πολιτική θέληση γιατί δεν λέει τίποτα να δημιουργούμε υποδομές επειδή μας υποχρεώνει η Ευρώπη αλλά στην πράξη να μην γίνεται τίποτα. Γιατί μέχρι σήμερα όχι μόνο δεν έχουμε δει καμία κατεδάφιση αυθαιρέτου, αλλά αντίθετα μόνο παρατάσεις τακτοποιήσεων ακούμε και πολλές πολλές κόκκινες γραμμές.

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Περιβαλλοντικά προβλήματα: Λύσεις από την τεχνολογία, αδιέξοδα από ιδεολογία
Περιβαλλοντικά προβλήματα: Λύσεις από την τεχνολογία, αδιέξοδα από ιδεολογία

«Σκέψου συνολικά, δράσε τοπικά» είναι το σύνθημα για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής. Ωστόσο, ο οικολογικός δογματισμός δεν βλέπει παρά «συνολικά ιδεολογήματα» και «τοπικά κινήματα κατά των επενδύσεων»

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.