Περιβαλλον

«Δίνουμε μεγαλύτερη σημασία στην εκλογή Τραμπ απ’ ό,τι της αναλογεί»

Ο πρώην πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Οικονομικών και Κοινωνικών Υποθέσεων μιλάει στην A.V.

41535-93522.jpg
Βασιλική Γραμματικογιάννη
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
330619-684281.jpg

Το Σαββατοκύριακο, με αφορμή ένα πρότζεκτ που τρέχει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή Οικονομικών και Κοινωνικών Υποθέσεων (ΕΟΚΕ) για τις συνθήκες διαβίωσης των Ρομά στα κράτη μέλη, ο πρώην πρόεδρος της ΕΟΚΕ ήρθε στην Αθήνα για να καταγράψει την ελληνική πραγματικότητα σε ότι αφορά τις συνθήκες διαβίωσης και τις διακρίσεις απέναντι στους Ρομά. Η A.V συνάντησε τον κ. Malosse και μίλησε μαζί του, τόσο για το θέμα των Ρομά, όσο και για το αποτέλεσμα των αμερικανικών εκλογών και τις αναταράξεις που έχει προκαλέσει στην Ευρώπη.

Θα θέλατε να μας πείτε δυο λόγια για το πρότζεκτ της ΕΟΚΕ για τους Ρομά στην Ευρώπη.

Η ΕΟΚΕ με αυτό το πρόγραμμα επιδιώκει να αποκτήσει βαθύτερη γνώση για τις διακρίσεις που υπάρχουν στα κράτη μέλη απέναντι στους Ρομά. Αυτό το πρότζεκτ με φέρνει αυτή τη φορά στην Ελλάδα. Επισκέφτηκα τον καταυλισμό στο Χαλάνδρι και είχα την ευκαιρία να μιλήσω με τους ανθρώπους που ζουν στον καταυλισμό καθώς επίσης και με φορείς της δημοτικής αρχής. Πριν από δύο τρία χρόνια υπήρξε μια προσπάθεια των ελληνικών αρχών να εκτοπίσουν τους τσιγγάνους από το συγκεκριμένο σημείο χωρίς ωστόσο να έχει βρεθεί κάποια λύση για το που θα πάνε. Αυτό σταμάτησε, αλλά το σχέδιο του Δήμου Χαλανδρίου για μετακίνηση εξακολουθεί να υπάρχει και αυτό είναι σωστό, αλλά με την προϋπόθεση να βρεθεί αποδεκτή λύση. Ενδεδειγμένη λύση είναι η οικονομική ενίσχυση των ανθρώπων που ζουν στο καταυλισμό, ώστε να τον εγκαταλείψουν καθώς και πολιτικές που να εστιάζουν στην ανάμειξη των Ρομά με τον τοπικό πληθυσμό ώστε να ενσωματωθούν.

Στην Ευρώπη Ρομά υπάρχουν σε τέσσερα κράτη μέλη. Οι αρχές κάποιων κρατών είναι εντελώς αντίθετες με τις αρχές της ΕΕ για σεβασμό της διαφορετικότητας και εξάλειψη των διακρίσεων. Ο σκοπός του πρότζεκτ είναι με τις επισκέψεις μας στα κράτη μέλη να αποκτήσουμε γνώση των πολιτικών των ευρωπαϊκών χωρών και να δούμε τις καλές πρακτικές στις χώρες που εφαρμόζονται, ώστε να υιοθετηθούν και από τους υπόλοιπους. Για παράδειγμα, έχουμε διαπιστώσει ότι η Φινλανδία είναι η καλύτερη χώρα στην ενσωμάτωση των Ρομά και η Σουηδία η χειρότερη. Η Ελλάδα βρίσκεται κάπου στη μέση. Επίσης ένα άλλο καλό παράδειγμα είναι η Ουγγαρία. Σε όλα τα παιδιά στο σχολείο δίνεται ένα βιβλίο για την ιστορία των Ρομά και τη συμβολή τους στην Ουγγρική κοινωνία. Πιστεύω ότι το θέμα της ελλιπούς  εκπαίδευσης είναι το μεγαλύτερο πρόβλημα για την εξάλειψη των διακρίσεων και πάνω σε αυτό πειραματιζόμαστε.

Να πάμε στην επικαιρότητα των ημερών; Θα ήθελα ένα πρώτο σχόλιο για το αποτέλεσμα των αμερικανικών εκλογών και πώς πρόκειται κατά τη γνώμη σας να επηρεάσει την Ευρώπη.

Νομίζω ότι δίνουμε μεγαλύτερη σημασία στην εκλογή Τραμπ απ’ ό,τι πραγματικά της αναλογεί. Η αμερικανική πολιτική είτε βρίσκονται στην εξουσία οι Δημοκρατικοί, είτε οι Ρεπουμπλικάνοι δεν έχει μεγάλες διαφοροποιήσεις τουλάχιστον σε ό,τι αφορά τις σχέσεις  με την ΕΕ.  Δεν νομίζω ότι θα δούμε μεγάλες διαφορές και στην πολιτική του κ. Trump από τους προκατόχους του. Προς το παρόν δεν βλέπω το λόγο να πανικοβληθούμε αλλά ούτε και λόγο για να ενθουσιαστούμε.

Μπορεί να δούμε μια μικρή μεταστροφή της αμερικανικής πολιτικής αναφορικά με την ΕΕ. Ωστόσο και ο Ομπάμα δεν ενδιαφερόταν ιδιαίτερα για τις ευρωπαϊκές υποθέσεις, οπότε ας περιμένουμε να δούμε τις προθέσεις του κ. Trump.

Φυσικά παραμένει το ερώτημα για τις θέσεις του Τραμπ στα γεωπολιτικά. Εδώ υπάρχουν δύο μεγάλα θέματα. Το πρώτο είναι η διεθνής αμερικανική πολιτική. Πιστεύω ότι τα προβλήματα που έχουμε σήμερα στην Ευρώπη οφείλονται στην ιμπεριαλιστική πολιτική των Αμερικανών. Ακόμη πληρώνουμε τις συνέπειες από τον πόλεμο στο Ιράκ. Ελπίζω να υπάρχει μικρότερη ανάμειξη της αμερικανικής πολιτικής στα εσωτερικά των χωρών. Τουλάχιστον αυτό δήλωνε προεκλογικά ο Τράμπ, αν και δεν το βλέπω. Το δεύτερο θέμα είναι η ευρωατλαντική συμφωνία TTIP. Προσωπικά, είμαι εναντίον αυτών των συμφωνιών. Ο κ. Τραμπ δήλωσε ότι θα τις σταματήσει, ωστόσο δεν είμαι και τόσο σίγουρος ότι θα το πράξει, από την άποψη ότι θα πιεστεί από τις μεγάλες αμερικανικές πολυεθνικές εταιρείες.

Ωστόσο υπάρχει σοβαρός λόγος ανησυχίας με τη δήλωση του Τράμπ για την κλιματική αλλαγή. Πιστεύετε ότι υπάρχει κίνδυνος κατάρρευσης της συμφωνίας του Παρισιού, τη στιγμή μάλιστα που αποφασίζεται στο Μαρακές ο τρόπος εφαρμογής της;

Όχι. Νομίζω ότι η Συμφωνία του Παρισιού προχωράει. Αν και δεν είμαι βέβαιος ότι θα σταματήσει την κλιματική αλλαγή, παρά το γεγονός ότι πρόκειται για μια μεγάλη και δεσμευτική συμφωνία. Εξακολουθεί να υπάρχει σκεπτικισμός, και στο Μαρακές θα υπάρξει μεγάλη συζήτηση ιδιαίτερα στο θέμα της χρηματοδότησης. Δυστυχώς, θα πάρουμε μέτρα μόλις η κατάσταση φτάσει στο απροχώρητο. Η κύρια μάχη στον αγώνα κατά της κλιματικής αλλαγής πρέπει να επικεντρωθεί στην αλλαγή του τρόπου ζωής μας. Στον τρόπο που παράγουμε και καταναλώνουμε.

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

To μεγάλο βήμα της Βόρειας Θάλασσας προς την ενεργειακή μετάβαση
To μεγάλο βήμα της Βόρειας Θάλασσας προς την ενεργειακή μετάβαση

Η Βόρεια Θάλασσα έχει αναδειχθεί σε hotspot πράσινης καινοτομίας και σε παγκόσμιο πρότυπο απαλλαγής από τις ανθρακούχες εκπομπές χάρη σε μια σειρά από ποικίλα έργα καθαρής ενέργειας.

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.