Περιβαλλον

Το μέλλον δεν προβλέπεται, προετοιμάζεται

Μέσα από το olbios.gr μπορείς να ενημερωθείς για όλες τις δράσεις που λαμβάνουν χώρα στον κόσμο

Βασιλική Γραμματικογιάννη
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Ένας από τους σημαντικότερους διανοούμενος της εποχής μας ο Γάλλος φιλόσοφος και συγγραφέας  Michel Serres, σε μια συνέντευξη του με αφορμή ένα από τα βιβλία του για τον άνθρωπο που διαμορφώνεται από τις νέες τεχνολογίες και το διαδίκτυο, ρωτήθηκε για την έννοια της καλοσύνης. «Η καλοσύνη είναι απόδειξη» απάντησε. «Εάν θέλει κάποιος να καταλάβει τι σημαίνει καλοσύνη χωρίς αφέλεια, πρέπει να επισκεφτεί το site olbios.org» κατέληξε. Η προτροπή του Γάλλου φιλοσόφου αλλά και η ελληνική προέλευση της λέξης ήταν υπεραρκετά για να επισκεφτώ το site. 

Όλβιος: ο ευδαίμων, ο ευτυχής, ο μακάριος. Χαρακτηριστικά που έχουν οι άνθρωποι της ανιδιοτελούς προσφοράς.  Αυτοί είναι και οι άνθρωποι που συναντάς στο olbios.org. Άνθρωποι που σε εμπνέουν, σε κινητοποιούν, σου δίνουν διεξόδους και τη δυνατότητα να φανταστείς και να δημιουργήσεις το μέλλον σε ένα κόσμο που αλλάζει.

«Τα τελευταία χρόνια υπάρχει ένα αθόρυβο κίνημα που αφορά στην κοινωνική προσφορά, στην προστασία του περιβάλλοντος και στα ζώα. Τα νούμερα των ανθρώπων που αναλαμβάνουν πρωτοβουλίες συνεχώς αυξάνονται» θα μου πει ο εμπνευστής και δημιουργός του olbios.org Εμμανουήλ Δαμίγος. Η πραγματικότητα αυτή αλλά και η διαπίστωση του χάσματος που υπάρχει μεταξύ της επιθυμίας των ανθρώπων για δράσεις με κοινωνικό αντίκτυπο από τη μια, με την αμηχανία  όμως από την άλλη για το πώς θα υλοποιηθούν αυτές οι δράσεις, ήταν αρκετά για τον καθηγητή Ηθικής Φιλοσοφίας Εμμανουήλ Δαμίγο για να πάρει τη πρωτοβουλία που θα γεφυρώσει αυτό το χάσμα.

Εμμανουήλ Δαμίγος

«Σύμφωνα με έρευνες το ποσοστό των ανθρώπων που δηλώνουν ότι δεν είναι ευχαριστημένοι με την κοινωνική πραγματικότητα και δεν την αποδέχονται ανέρχεται στο 85%. Αυτοί οι άνθρωποι μέσα από την ενασχόληση τους και τα ενδιαφέροντα τους θέλουν να αναλάβουν δράση που θα αλλάζει αυτή τη ζοφερή πραγματικότητα. Ωστόσο μόνο το 10% αυτών των ανθρώπων κάνουν την επιθυμία τους πράξη, και αυτό σε χώρες που έχουν έντονη την κουλτούρα της κοινωνικής προσφοράς. Εάν τώρα αυτό το τεράστιο ποσοστό είχε την ευκαιρία να κάνει αυτό που θέλει, στον τομέα που το θέλει - και που έχει σχέση με το ταλέντο και τις δυνατότητες του- καταλαβαίνουμε τον αντίκτυπο που θα είχε στην κοινωνία» μου εξηγεί ο Εμμανουήλ για τον πυρήνα του εγχειρήματος. 

Με εργαλείο την τεχνολογία, με πολύ δουλειά και έρευνα και με τη βοήθεια του στενού του φίλου Γιώργου Μασουρίδη,  η πλατφόρμα που ενώνει όλους τους οραματιστές του κόσμου πήρε σάρκα και οστά.  Μέσα από το olbios.org μπορείς να ενημερωθείς για όλες τις δράσεις που λαμβάνουν χώρα στον κόσμο. Μπορείς να αντλήσεις καλές πρακτικές από δράσεις που έχουν υλοποιηθεί, να βρεις συνεργάτες και συμβούλους για την δράση που εσύ θέλεις να υλοποιήσεις αλλά και τρόπους για να χρηματοδοτήσεις την ιδέα σου.  

Μια άλλη ιδιαιτερότητα του olbios.org είναι το εύρος των τομέων που καλύπτει. Από το περιβάλλον και την επιστήμη μέχρι θέματα διεθνών σχέσεων, θρησκειών και διακυβέρνησης. «Το project είναι συμμετοχικό. Κάνεις μια δράση, μια ενέργεια την στέλνεις και την επικοινωνούμε. Για μια ιδέα που έχεις και δεν μπορείς να υλοποιήσεις μόνος σου, έχεις ένα δίκτυο που θα σου δώσει όση βοήθεια χρειαστείς για να γίνει το σχέδιο σου πραγματικότητα» μου εξηγεί ο Εμμανουήλ, ενώ προτρέπει όλους μας αντί να σκοτώνουμε το χρόνο μας ανεβάζοντας φωτογραφίες από τις διακοπές μας στο διαδίκτυο να διαθέσουμε αυτό το χρόνο για το κοινωνικό καλό. 

Το olbios.org χτίζει γέφυρες επικοινωνίας μεταξύ των ανθρώπων της προσφοράς. Των ανθρώπων εκείνων που δεν έχουν θυμό και φόβο για τα όσα άσχημα συμβαίνουν γύρω μας αλλά προτάσεις για αλλαγές. Αυτοί οι άνθρωποι θα είναι οι φορείς των ιστορικών αλλαγών που έρχονται, ενώ για το olbios.org θα τολμούσα να πω ότι είναι ο πρόδρομος της μελλοντικής διακυβέρνησης.