Περιβαλλον

Ο Μεγάλος Κοραλλιογενής Ύφαλος πέθανε

«Ήταν 25 εκατομμυρίων ετών», γράφει η νεκρολογία του

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
327928-677905.jpg

Με νεκρολογία για το «θάνατο» του Μεγάλου Κοραλλιογενούς Υφάλου της Αυστραλίας κυκλοφόρησε το περιοδικό «Outside» στην προσπάθειά του να ευαισθητοποιήσει το αναγνωστικό κοινό για την απώλεια ενός μεγάλου μέρους αυτού του φυσικού καταφυγίου, ζωντανής κοινότητας ψαριών, μαλακίων, σφουγγαριών και άλλων ειδών.

Στη νεκρολογία του ο Ρόουαν Τζέικομπσεν γράφει: «Ο Μεγάλος Κοραλλιογενής Ύφαλος πέθανε το 2016 μετά από πολύμηνη ασθένεια. Ήταν 25 εκατομμυρίων ετών. Ήταν το μεγαλύτερο σε μήκος φυσικό και ζωντανό φράγμα, ένα θαλάσσιο τροπικό δάσος, το οποίο ήταν ορατό από το Διάστημα. Είχε μήκος 1.400 μίλια. Απαρτιζόταν από 2.900 υφάλους και 1.050 νησίδες. Σε έκταση ήταν μεγαλύτερος από το Ηνωμένο Βασίλειο. Όλη η βιοποικιλότητα της Ευρώπης δεν έφτανε τον πλούτο της ζωής στον ύφαλο. Σε αυτόν είχαν βρει καταφύγιο 1.625 είδη ψαριών, 3.000 είδη μαλακίων, 450 είδη κοραλλιών, 220 είδη πουλιών και 30 είδη φαλαινών και δελφινιών».  

ΠΡΙΝ

Ο Μεγάλος Κοραλλιογενής Ύφαλος

ΜΕΤΑ

Ο Μεγάλος Κοραλλιογενής Ύφαλος

Η αλήθεια είναι ότι το έντυπο υπερβάλλει. Ο Μεγάλος Κοραλλιογενής Ύφαλος της Αυστραλίας δεν έχει καταστραφεί ολοκληρωτικά. Ωστόσο, η συνεχής αύξηση της θερμοκρασίας των υδάτων έχει εξασθενίσει τα πανέμορφα κοράλλια σε σημείο που δεν υπάρχει σωτηρία. Η ασθένεια που πλήττει τα κοράλλια ονομάζεται «bleaching» (λεύκανση).

Ο Μεγάλος Κοραλλιογενής Ύφαλος από το Διάστημα

Η αύξηση των ποσοστών του άνθρακα στο νερό έχει κάνει τη θάλασσα πιο όξινη και αυτό διαβρώνει τα κοράλλια. Θεωρητικά τα κοράλλια μπορούν να αναρρώσουν από την ασθένεια του bleaching με την προϋπόθεση ότι αυτή δεν θα διαρκέσει πολύ. Η ανάρρωσή τους μπορεί να διαρκέσει χρόνια, δεκαετίες και δεν θα είναι πλήρης. Ήδη κυκλοφόρησαν νέες εντυπωσιακές φωτογραφίες του υφάλου να προσπαθεί να γιατρευτεί. 

Διαμαρτυρία - Μεγάλος Κοραλλιογενής Ύφαλος

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Η ναυτιλία χρειάζεται περισσότερο αέρα στα πανιά της ώστε να μειώσει τις εκπομπές της
Η ναυτιλία χρειάζεται περισσότερο αέρα στα πανιά της ώστε να μειώσει τις εκπομπές της

Ο δημοσιονομικός αντίκτυπος του Συστήματος Εμπορίας Δικαιωμάτων Εκπομπών στις θαλάσσιες μεταφορές φαίνεται περιορισμένος και είναι μάλλον απίθανο να επηρεάσουν αισθητά τη συμπεριφορά του κλάδου.

Aγγελική Κοσμοπούλου
Αγγελική Κοσμοπούλου, νοιάζονται οι Έλληνες για το περιβάλλον;

Η ιδρύτρια του Storymentor απαντά σε 6 ερωτήματα σχετικά με το πόσο ενδιαφέρονται οι Έλληνες για το περιβάλλον, προτείνοντας λύσεις ευαισθητοποίησης απέναντι στην περιβαλλοντική απαξίωση

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.