- ΑΡΧΙΚΗ
-
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
-
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
-
LIFE
-
LOOK
-
YOUR VOICE
-
επιστροφη
- ΣΕ ΕΙΔΑ
- ΜΙΛΑ ΜΟΥ ΒΡΟΜΙΚΑ
- ΟΙ ΙΣΤΟΡΙΕΣ ΣΑΣ
-
-
VIRAL
-
επιστροφη
- QUIZ
- POLLS
- YOLO
- TRENDING NOW
-
-
ΖΩΔΙΑ
-
επιστροφη
- ΠΡΟΒΛΕΨΕΙΣ
- ΑΣΤΡΟΛΟΓΙΚΟΣ ΧΑΡΤΗΣ
- ΓΛΩΣΣΑΡΙ
-
- PODCAST
- 102.5 FM RADIO
- CITY GUIDE
- ENGLISH GUIDE
Ευρωπαϊκή γιορτή των πουλιών
Εκδηλώσεις που εστιάζουν στην ανάγκη προστασίας των πουλιών και των μεταναστευτικών τους διαδρομών
Με πυξίδα τον ήλιο το πρωί και τα αστέρια το βράδυ, εκατομμύρια μεταναστευτικά πουλιά εγκαταλείπουν την Ευρώπη αυτή τη περίοδο για να ξεχειμωνιάσουν στη Μεσόγειο και την Αφρική και να επιστρέψουν ξανά την άνοιξη. Ένα ταξίδι μακρύ και επίπονο που πέρα από τα φυσικά εμπόδια που έχουν να ξεπεράσουν, έχουν να αντιμετωπίσουν και τον μεγαλύτερο κίνδυνο που λέγεται άνθρωπος. Είκοσι πέντε εκατομμύρια μεταναστευτικά πουλιά δεν θα φτάσουν στο προορισμό τους. Μια πραγματική γενοκτονία εξελίσσεται κάθε χρόνο στις χώρες της Μεσογείου.
Η Ελλάδα λόγω της γεωγραφικής της θέσης αλλά και των πλούσιων οικοσυστημάτων της αποτελεί πόλο έλξης για τα μεταναστευτικά πουλιά. Δυστυχώς όμως εκτός ότι έχουμε καταστρέψει πολλούς οικοτόπους διαχείμασης ή στάσης των πουλιών, το χειρότερο είναι ότι τα σκοτώνουμε. Σύμφωνα με πρόσφατη μελέτη της BirdLife International, η Ελλάδα καταλαμβάνει την 6η θέση στη δεκάδα των χωρών με τα υψηλότερα ποσοστά παράνομης θανάτωσης πουλιών. Κατά μέσο όρο 704.000 πουλιά θανατώνονται κάθε χρόνο παράνομα στη χώρα μας.
Το θέαμα των μεταναστευτικών πουλιών είναι πραγματικά μαγικό. Αν αντικαταστήσουμε το κυνήγι ως προσφιλή ενασχόληση με την παρατήρηση των πουλιών, την προστασία τους, καθώς και των βιότοπων τους, το όφελος που θα έχουμε ως κοινωνία θα είναι αδιαμφισβήτητο. Για να γίνει όμως αυτό χρειάζεται ενημέρωση και ευαισθητοποίηση για να μπορέσουμε να εκτιμήσουμε το αξιοθαύμαστο ταξίδι της μετανάστευσης. Αυτός είναι και ο στόχος της Ευρωπαϊκής Γιορτής των Πουλιών.
Στην Ελλάδα, η Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία, εταίρος της BirdLife International, έχει οργανώσει εκδηλώσεις που εστιάζουν στην ανάγκη προστασίας των πουλιών και των μεταναστευτικών τους διαδρομών, μιας και η χώρας μας βρίσκεται πάνω σε ένα σημαντικό σταυροδρόμι της μετανάστευσης, ελπίζοντας ότι η θανάτωση των πουλιών είτε αυτή γίνεται με όπλα, ξόβεργες, ηχομιμητικές συσκευές ή άλλους τρόπους, σύντομα να αποτελεί παρελθόν για τη χώρα μας αλλά και για τους γείτονες μας.
Οι εκδηλώσεις θα πραγματοποιηθούν το πρώτο 15/μερο του Οκτωβρίου σε 30 περιοχές, σε συνεργασία με Φορείς Διαχείρισης Προστατευόμενων Περιοχών, Κέντρα Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης, σχολεία, περιβαλλοντικές οργανώσεις, Δήμους και τοπικούς φορείς. Στις εκδηλώσεις του 2015, που υλοποιήθηκαν σε 36 περιοχές της Ελλάδας συμμετείχαν περισσότεροι από 7.000 άνθρωποι, ενώ συνολικά σε 41 χώρες οργανώθηκαν 1.093 δράσεις, συμμετείχαν 32.000 άτομα, ενώ παρατηρήθηκαν και μετρήθηκαν περίπου 5 εκατομμύρια πουλιά.
Δείτε εδώ τη λίστα των φετινών οργανώσεων και τους φορείς που τις οργανώνουν και επιλέξτε κάποια κοντινή σε σας εκδήλωση.