- ΑΡΧΙΚΗ
-
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
-
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
-
LIFE
-
LOOK
-
YOUR VOICE
-
επιστροφη
- ΣΕ ΕΙΔΑ
- ΜΙΛΑ ΜΟΥ ΒΡΟΜΙΚΑ
- ΟΙ ΙΣΤΟΡΙΕΣ ΣΑΣ
-
-
VIRAL
-
επιστροφη
- QUIZ
- POLLS
- YOLO
- TRENDING NOW
-
-
ΖΩΔΙΑ
-
επιστροφη
- ΠΡΟΒΛΕΨΕΙΣ
- ΑΣΤΡΟΛΟΓΙΚΟΣ ΧΑΡΤΗΣ
- ΓΛΩΣΣΑΡΙ
-
- PODCAST
- 102.5 FM RADIO
- CITY GUIDE
- ENGLISH GUIDE
Ενεργειακή αποδοτικότητα των πόλεων
Οι πόλεις ευθύνονται για τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου και την κλιματική αλλαγή
Παρά το γεγονός ότι οι πόλεις καταλαμβάνουν μόλις το 3% των εδαφών του πλανήτη, είναι ωστόσο οι μεγαλύτεροι ρυπαντές του, αφού καταναλώνουν το 70% της παραγόμενης ενέργειας σε παγκόσμιο επίπεδο. Κατά συνέπεια οι πόλεις ευθύνονται στο αντίστοιχο ποσοστό για τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου και την κλιματική αλλαγή.
Μπροστά στην απειλή της κλιματικής αλλαγής, που ήδη είναι ορατή, οι πόλεις σε ολόκληρο τον κόσμο ενώνουν τις δυνάμεις τους για τη βελτίωση της ενεργειακής αποδοτικότητας των κτηρίων, που όχι μόνο θα συνεισφέρει στη βελτίωση της ποιότητας ζωής των κατοίκων αλλά και στην οικονομία και τη βιωσιμότητα των πόλεων.
Προς αυτή την κατεύθυνση στοχεύει και η συνεργασία δύο παγκόσμιων περιβαλλοντικών οργανώσεων του World Green Building Council και του World Resources Institute. Η συνεργασία των δυο οργανώσεων κινητοποίησε αρχικά τις δημοτικές αρχές της Μπογκοτά, του Ντουμπάι, της Βαρσοβίας και του Τσουάνε (Πρετόρια) με σκοπό την ενεργειακή απόδοση των πόλεων αυτών μέχρι το 2030. Οι οργανώσεις φιλοδοξούν πολύ σύντομα να πολλαπλασιάσουν τον αριθμό των πόλεων που θα συμμετέχουν στις δράσεις.
Οι δράσεις που έχουν καθορίσει οι δυο οργανώσεις αφορούν επίτευξη στόχων για την ενεργειακή αποδοτικότητα των κτιρίων, κίνητρα για τους επενδυτές, εμπλοκή των ιδιοκτητών και των ενοικιαστών των κτιρίων και συνεργασία με τις δημοτικές αρχές και τις επιχειρήσεις κοινής ωφελείας. Οι οργανώσεις καθοδηγούν τους Δήμους για τις ενέργειες τους ώστε να φτάσουν στο επιθυμητό αποτέλεσμα, ωστόσο ο κάθε Δήμος που συμμετέχει μπορεί να καταρτίσει το δικό του οδικό χάρτη ολοκληρωμένων πολιτικών για την ενεργειακή του αποδοτικότητα.
Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των οργανώσεων για κάθε ένα εκατομμύριο δολάρια που θα επενδύονται σε έργα ενεργειακής απόδοσης, θα αντιστοιχούν σε αύξηση του ΑΕΠ τριών έως τεσσάρων εκατομμυρίων δολαρίων, ενώ θα συμβάλλουν και στη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας.
Οι πόλεις από ρυπαντές μπορούν και οφείλουν να γίνουν σημαντικοί παράγοντες αειφορίας. Μπορούν να ηγηθούν του αγώνα κατά της κλιματικής αλλαγής. Για να γίνει όμως αυτό είναι απαραίτητη η συνεργασία όλων. Πολιτών, φορέων και επενδυτών. Εμπνευσμένα παραδείγματα υπάρχουν.