Αιολικά Πάρκα και Άγρια Ζωή
Μια αδιαμφισβήτητα σημαντική πηγή ενέργειας αλλά με επιπτώσεις στη βιοποικιλότητα
Η αιολική ενέργεια είναι αδιαμφισβήτητα μια σημαντική πηγή ενέργειας φιλική προς το περιβάλλον. Ωστόσο οι ανεμογεννήτριες έχουν αρνητικές επιπτώσεις στη βιοποικιλότητα και ιδιαίτερα στα πουλιά. Οι ανεμογεννήτριες ευθύνονται για ένα μεγάλο αριθμό θανάτων πουλιών λόγω πρόσκρουσης στα πτερύγια των ανεμογεννητριών αλλά και από τα υπέργεια καλώδια μεταφοράς ρεύματος.
Ένα έργο LIFE προσπαθεί δοκιμάζοντας νέες τεχνολογίες να βοηθήσει στην επίλυση αυτού του προβλήματος σε δέκα περιοχές της Ελλάδας. Πρόκειται για «συστήματα έγκαιρης προειδοποίησης» που έχουν σχεδιαστεί για να ελέγχουν τη λειτουργία της ανεμογεννήτριας και να αποτρέπουν τα πουλιά να πλησιάσουν.
Σε ημερίδα που διοργάνωσε το Κέντρο Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΚΑΠΕ) παρουσιάστηκαν οι μέθοδοι για την αποτροπή προσκρούσεων πτηνών σε ανεμογεννήτριες και ειδικότερα το σύστημα επόπτευσης με χρήση καμερών υψηλής ευκρίνειας. Παρουσιάστηκαν επίσης οι απαιτήσεις για ορνιθολογική παρακολούθηση και ανάλυση των συλλεχθέντων στοιχείων καθώς και τα πρώτα αποτελέσματα αξιολόγησης των συστημάτων στο Πάρκο Ενεργειακής Αγωγής του ΚΑΠΕ στη Κερατέα.
Επιπλέον τα αιολικά πάρκα λόγω του χώρου που καταλαμβάνουν αλλά και των συνοδευτικών έργων που είναι αναπόφευκτα, όπως οι γραμμές μεταφοράς ρεύματος και η διάνοιξη δρόμων για να υπάρχει πρόσβαση, ενέχουν κινδύνους για την απώλεια των ενδιαιτημάτων που μελλοντικά μπορεί να αποδειχτεί σπουδαιότερη και από την άμεση θανάτωση των πουλιών.
Σκοπός του προγράμματος LIFE είναι να υπάρξει βελτίωση της συμβατότητας των αιολικών πάρκων με τους στόχους διατήρησης της βιοποικιλότητας που έχει θέσει η ΕΕ και με καλύτερο σχεδιασμό να αποφευχθεί ο εκτοπισμός των ζώων και των πουλιών από την όχληση τόσο κατά τη διάρκεια κατασκευής του έργου όσο και κατά τη λειτουργία του.
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Επιστήμονες τα χαρακτηρίζουν «ωρολογιακή βόμβα»
Νέοι οδικοί χάρτες το 2025 για την Κλιματική Κρίση
Ο στόχος που έχει τεθεί για το 2030
Οι δυο αρκούδες είναι αχώριστες εδώ και χρόνια
Για όσους θυμούνται τις καλοκαιρινές διακοπές περασμένων δεκαετιών, τα πρόσφατα καλοκαίρια έχουν μια πολύ διαφορετική αίσθηση
Μια συμπεριφορά που μέχρι σήμερα δεν ήταν γνωστή
Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών και WWF Ελλάς εγκαινιάζουν έτσι τη συνεργασία τους
Το Ινστιτούτο Πότσνταμ (PIK) και η γερμανική αναπτυξιακή τράπεζα KfW συνέταξαν μια νέα ενδιαφέρουσα πρόταση
Είναι η πρώτη φορά που μια πόλη λαμβάνει τέτοια μέτρα
Για πρώτη φορά θα ξεπεραστεί το συμβολικό φράγμα του 1,5°C της παγκόσμιας ανόδου της θερμοκρασίας
Οι διακυμάνσεις της παραγωγής ενέργειας από τον ήλιο και τον άνεμο δημιουργούν μεγάλες προκλήσεις στη διαχείριση του ενεργειακού μας συστήματος, με την αποθήκευση και το υδρογόνο να είναι οι κύριες απαντήσεις
Ποια είδη δεν πρέπει να φυτεύονται σε πόλεις
Και το πρώτο που θα σπάσει το φράγμα του 1,5° Κελσίου
Τι δείχνουν τα σενάρια του Network for Greening the Financial System – Δίκτυο για ένα Πράσινο Χρηματοπιστωτικό Σύστημα (NGFS)
H Γουίσντομ εντοπίστηκε για πρώτη φορά το 1956 - Ήταν με έναν νέο σύντροφο φέτος
Οι προκλήσεις, τα κενά και οι προοπτικές για τις θάλασσές μας που δοκιμάζονται
Πώς ερμηνεύεται το φαινόμενο που έχει να εμφανιστεί από τη δεκαετία του 1980
Αντικείμενα που χρησιμοποιούμε όλοι και καταστρέφουν το περιβάλλον
Υποθαλάσσιες έρευνες σε βάθος 5.000 μέτρων αποκάλυψαν ένα τεράστιο κοίτασμα μαγγανίου που περιέχει και αρκετό κοβάλτιο για να καλύψει τις ανάγκες της Ιαπωνίας για περίπου 75 χρόνια
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.