Περιβαλλον

Επαναφορά της καταστροφικής βιντζότρατας

Kάνουμε ένα βήμα μπροστά και δέκα πίσω

Βασιλική Γραμματικογιάννη
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Θα περίμενε κανείς ότι μετά από έξι χρόνια κρίσης θα έχουμε μάθει από τα λάθη μας και δεν θα τα επαναλαμβάνουμε. Ωστόσο κάνουμε ένα βήμα μπροστά και δέκα πίσω. Έτσι όπως σε όλους τους τομείς και στην αλιεία θα έπρεπε να έχουμε χαράξει μια εθνική αλιευτική πολιτική που να λαμβάνει υπόψιν της την προστασία των οικοσυστημάτων και να δημιουργεί τις προϋποθέσεις που θα καταστήσουν την αλιεία βιώσιμη και στο μέλλον. Εμείς όμως πράττουμε το εντελώς αντίθετο υποκύπτοντας στα μικροκομματικά συμφέροντα. Αυτό υποδηλώνει η απόφαση του Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης να επιτρέψει ξανά τη βιντζότρατα που σημαίνει οικονομική χρεωκοπία των θαλασσών μας.

Η βιντζότρατα είναι ένα αλιευτικό σκάφος που σαρώνει το βυθό συλλαμβάνοντας το σύνολο των θαλάσσιων οργανισμών ενώ συγχρόνως καταστρέφει τα πολύτιμα για την αναπαραγωγή των ειδών, λιβάδια ποσειδωνίας. Οι βιντζότρατες ήταν απαγορευμένες αλλά με την αναγγελία των εκλογών του Ιανουαρίου του 2014 ο τότε Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Καρασμάνης τις επέτρεψε και πάλι για ευνόητους λόγους. Τον περασμένο Μάρτιο ο σημερινός Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Αποστόλου, πολύ σωστά και εφαρμόζοντας το νόμο, ανακαλεί την απόφαση. Δυστυχώς όμως ο κ. Αποστόλου επανέρχεται σήμερα επικαλούμενος «ερευνητικούς σκοπούς» και επιτρέπει τη βιντζότρατα και τις καταστρεπτικές της επιπτώσεις τόσο στα ιχθυαποθέματα όσο και στη θαλάσσια ζωή γενικότερα.

Οι Οικολόγοι Πράσινοι καταγγέλλουν την απόφαση του Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης ως σοβαρή καταστρατήγηση των αρχών και των διατάξεων του εθνικού και του ευρωπαϊκού δικαίου. «Η επίκληση αναγκών “επιστημονικής έρευνας” μόνο ως κακοφτιαγμένο πρόσχημα μπορεί να εκληφθεί, ανάλογης αξιοπιστίας με τα αντίστοιχα που επικαλούνται κράτη όπως η Ιαπωνία για να επιτρέψουν δια της πλαγίας την φαλαινοθηρία» αναφέρουν στην ανακοίνωση τους οι Οικολόγοι Πράσινοι.

Τα ερωτήματα που θέτουν οι ΟΠ προς τον Υπουργό είναι κατά πόσο επιστημονική και ανεξάρτητη είναι μια έρευνα που χρησιμοποιεί 184 σκάφη, από τα οποία επιστήμονες θα παρακολουθούν μόνο τα 22 απ’ αυτά, ενώ οι υπόλοιπες καταγραφές θα γίνονται από τους ίδιους τους τρατάρηδες, οι οποίοι θα μπορούν να εμπορεύονται τα αλιεύματα τους. Ποιος θα ελέγχει επομένως ότι τα υπόλοιπα σκάφη δεν θα αλιεύουν στις περιοχές ποσειδωνίας όπως αυτές (ανεπαρκώς) έχουν χαρακτηριστεί;

Είναι σαφές ότι ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης υπέκυψε στις πιέσεις των κατόχων των σκαφών βιντζότρατας, αγνοώντας τις μη αναστρέψιμες επιπτώσεις στο θαλάσσιο οικοσύστημα αλλά και τα συμφέροντα των αλιέων παράκτιας ήπιας αλιείας. Οι ΟΠ απαιτούν την άμεση ανάκληση της κοντόφθαλμης απόφασης που είναι αντίθετη τόσο με τις αρχές της βιώσιμης αλιείας όσο και με την ευρωπαϊκή αλιευτική πολιτική. «Ζητούμε την οριστική απαγόρευση της βιντζότρατας και των άλλων καταστρεπτικών συρόμενων αλιευτικών εργαλείων, χωρίς καταστρατηγήσεις και διάτρητα προσχήματα. Η αλιεία θα έχει μέλλον στη χώρα μας μόνο αν ασκείται με βιώσιμες μεθόδους και με σεβασμό στα ιχθυαποθέματα και την ανανέωση τους, και η βιντζότρατα δεν ανήκει σε αυτές» καταλήγουν οι ΟΠ.