- ΑΡΧΙΚΗ
-
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
-
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
-
LIFE
-
LOOK
-
YOUR VOICE
-
επιστροφη
- ΣΕ ΕΙΔΑ
- ΜΙΛΑ ΜΟΥ ΒΡΟΜΙΚΑ
- ΟΙ ΙΣΤΟΡΙΕΣ ΣΑΣ
-
-
VIRAL
-
επιστροφη
- QUIZ
- POLLS
- YOLO
- TRENDING NOW
-
-
ΖΩΔΙΑ
-
επιστροφη
- ΠΡΟΒΛΕΨΕΙΣ
- ΑΣΤΡΟΛΟΓΙΚΟΣ ΧΑΡΤΗΣ
- ΓΛΩΣΣΑΡΙ
-
- PODCAST
- 102.5 FM RADIO
- CITY GUIDE
- ENGLISH GUIDE
Αντιπροσωπεία 15 ευρωβουλευτών θα βρίσκεται αύριο Τρίτη στο Παρίσι προκειμένου να συμμετέχει στην Παγκόσμια Διάσκεψη του ΟΗΕ για το Κλίμα (COP21). Οι ευρωβουλευτές θα μεταφέρουν ψήφισμα που έχει ήδη εγκριθεί από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και αφορά τις θέσεις του για την αντιμετώπιση της Κλιματικής Αλλαγής. Το ψήφισμα εστιάζει σε δύο στόχους. Αφενός στον περιορισμό της αύξησης της θερμοκρασίας στους 2ο C, και αφετέρου στη δημιουργία ενός Πράσινου Ταμείου, το οποίο θα έχει τη δυνατότητα να χρηματοδοτεί από το 2020 και μετά τις αναπτυσσόμενες χώρες, με 100 δισεκατομμύρια δολάρια το χρόνο. Ποσό που θεωρείται απαραίτητο προκειμένου οι αναπτυσσόμενες χώρες να περιορίσουν τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου αλλά και να αντιμετωπίσουν τις συνέπειες της Κλιματικής Αλλαγής που ήδη βιώνουν. Η αντιπροσωπεία του ΕΚ θα ζητήσει από όλα τα μέρη να ευθυγραμμιστούν με τις εκτιμήσεις της επιστημονικής κοινότητας και να πάρουν όλα εκείνα τα αναγκαία μέτρα για τον περιορισμό της υπερθέρμανσης του πλανήτη.
Μετά από τον καθορισμό των στόχων 20-20-20, που αφορούσε στη μείωση εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου κατά 20% μέχρι το 2020 (σε σχέση με τα επίπεδα του 1990), 20% κατανάλωση ενέργειας να προέρχεται από Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας και 20% εξοικονόμηση ενέργειας μέχρι το 2020, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο για άλλη μια φορά βρίσκεται στη πρώτη γραμμή στον αγώνα κατά της Κλιματικής Αλλαγής, θέτοντας ακόμη πιο φιλόδοξους στόχους και καλώντας τη διεθνή κοινότητα στην υιοθέτηση μιας δεσμευτικής συμφωνίας για το κλίμα.
Αναλυτικότερα αυτά που θα απαιτήσουν οι ευρωβουλευτές στο Παρίσι είναι η μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου κατά 40% (σε σχέση με τα επίπεδα του 1990), 40% ενεργειακή αποδοτικότητα και 30% ενέργεια προερχόμενη από ανανεώσιμες πηγές, μέχρι το 2030. Συγχρόνως θα ζητήσουν γενικότερη αναθεώρηση της ευρωπαϊκής πολιτικής για το κλίμα και δέσμευση της Ευρώπης για μείωση των εκπομπών κατά 80-95% μέχρι το 2050.
Το θέμα της χρηματοδότησης θα είναι και ο ακρογωνιαίος λίθος της συμφωνίας στο Παρίσι. Γι’ αυτό το ΕΚ καλεί την ΕΕ και τα κράτη μέλη να συμφωνήσουν στη δημιουργία ενός Πράσινου Ταμείου ώστε να εξασφαλιστεί το ποσό των 100 δις δολαρίων το χρόνο μέχρι το 2020. Προτείνουν ως πηγές χρηματοδότησης το Σύστημα Εμπορίας Δικαιωμάτων (ETS) καθώς και τα έσοδα από τους φόρους για τις εκπομπές των αεροπορικών μεταφορών και της ναυτιλίας. Επιπλέον ο καθορισμός μιας τιμής του άνθρακα σε παγκόσμιο επίπεδο θα διασφαλίσει ότι οι λιγότερο ρυπογόνες τεχνολογίες είναι πιο ελκυστικές για τους επενδυτές.
«Βρισκόμαστε αντιμέτωποι με την πάλη του αιώνα. Αν δεν τα καταφέρουμε να συγκρατήσουμε τη θερμοκρασία να μην υπερβεί τους 2ο C, μέχρι το τέλος του αιώνα θα δούμε το λιώσιμο των πάγων, περισσότερες πλημμύρες και ξηρασίες καθώς και την εξαφάνιση των περισσοτέρων γεωργικών εκτάσεων. Η κλιματική αλλαγή επίσης θα είναι και ένας σημαντικός παράγοντας της αύξησης του μεταναστευτικού προβλήματος» ανέφερε ο Γάλλος ευρωβουλευτής Gilles Pargneaux της πολιτικής ομάδας S&D που συμμετέχει στην αποστολή του ΕΚ στο Παρίσι.