- ΑΡΧΙΚΗ
-
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
-
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
-
LIFE
-
LOOK
-
YOUR VOICE
-
επιστροφη
- ΣΕ ΕΙΔΑ
- ΜΙΛΑ ΜΟΥ ΒΡΟΜΙΚΑ
- ΟΙ ΙΣΤΟΡΙΕΣ ΣΑΣ
-
-
VIRAL
-
επιστροφη
- QUIZ
- POLLS
- YOLO
- TRENDING NOW
-
-
ΖΩΔΙΑ
-
επιστροφη
- ΠΡΟΒΛΕΨΕΙΣ
- ΑΣΤΡΟΛΟΓΙΚΟΣ ΧΑΡΤΗΣ
- ΓΛΩΣΣΑΡΙ
-
- PODCAST
- 102.5 FM RADIO
- CITY GUIDE
- ENGLISH GUIDE
Πεντέλη Οι πρώτες ρίζες του 2010
Δύο χιλιάδες νέα δενδρύλλια στο κτήμα Δουκίσσης Πλακεντίας δείχνουν το δρόμο.
Πλατάνια, κουτσουπιές, χαρουπιές, κουκουναριές, δάφνες, κυπαρίσσια και έλατα σε γλάστρες. Στο σύνολο 2.000. Είναι οι πρώτες ρίζες του 2010 που φυτεύτηκαν στον πρόσφατα καμένο περιβάλλοντα χώρο του μεγάρου της Δουκίσσης Πλακεντίας. Η πρωτοβουλία ανήκει στον Σύνδεσμο Δήμων και Κοινοτήτων Προστασίας και Ανάπλασης Πεντελικού (ΣΠΑΠ). Για τέταρτη φορά στη φυτευτική περίοδο που διανύουμε, ο ΣΠΑΠ μαζί με δεκάδες εθελοντές έπνιξαν την απογοήτευση που ένιωσαν μετά την πυρκαγιά του Αυγούστου και, όπως μας λέει ο πρόεδρος του συνδέσμου και δήμαρχος Πεντέλης Δημήτρης Στεργίου - Καψάλης «με πείσμα και αγώνα γυρίζουμε σελίδα για να προχωρήσουμε στην αναγέννηση του Πεντελικού».
Μια δενδροφύτευση διαφορετική, αφού επελέγησαν κυρίως φυτά κήπου για τα 20 στρέμματα που περιβάλλουν τον ιστορικό πύργο. Μαζί με τον ΣΠΑΠ και ο Δήμος Αθηναίων προσέφερε 200 έλατα από αυτά που αποτελούσαν το χριστουγεννιάτικο έλατο της πόλης στην πλατεία Συντάγματος. «Είναι ανάγκη να ενεργοποιηθεί η πολιτεία και κυρίως το αρμόδιο Υπουργείο Περιβάλλοντος, προκειμένου να δημιουργηθεί τελικά ένας φορέας αναδασώσεων» τονίζει ο δήμαρχος Πεντέλης και εξηγεί: «Τα 25.000 με 30.000 στρέμματα στη νοτιοανατολική πλευρά του Πεντελικού κάηκαν το 1995 και ξανακάηκαν το 1998. Δεν αναμένεται καμία φυσική αναδάσωση. Εκεί θα πρέπει να μπούμε σε μια διαδικασία δενδροφύτευσης, ει δυνατόν κάθε Σαββατοκύριακο, για να μην πω κάθε μέρα».
Ωστόσο, επισημαίνει ότι η έννοια της δενδροφύτευσης δεν είναι μονοσήμαντη. Δεν είναι δηλαδή κάτι σαν «φύτεψα ένα δενδράκι κι έφυγα, και αυτό θα γίνει από μόνο του τεράστιο δέντρο». Χρειάζεται προεργασία, πριν και μετά την κήρυξη μιας περιοχής σε αναδασωτέα. «Χρειάζονται μελέτες. Δεν πας σε περιοχή με αυτοφυή δέντρα. Αυτό είναι η μεγαλύτερη καταστροφή. Η φύση κάνει πολύ καλύτερη δουλειά από τον άνθρωπο» προσθέτει. Κυρίως χρειάζεται νερό επιτόπου, είτε με γεωτρήσεις είτε με τη δημιουργία λεκανών συγκέντρωσης για να αξιοποιηθούν τα όμβρια ύδατα, οι χείμαρροι και τα υπόγεια ύδατα. Σύμφωνα, όμως, με τον πρόεδρο του ΣΠΑΠ χωρίς οργανωμένο σχέδιο κάθε καλοκαίρι θα επαναλαμβάνεται το ίδιο σκηνικό των πυρκαγιών. «Χρειάζεται σύστημα που να εξασφαλίζει την επιτήρηση των δασών και την άμεση επέμβαση επί 24ώρου βάσεως. Τα πρώτα δέκα λεπτά. Αυτά είναι τα πιο σημαντικά σε μια πυρκαγιά» διευκρινίζει και καταλήγει λέγοντας ότι κάθε δενδροφύτευση έχει πάντα το ίδιο κυρίαρχο μήνυμα: «Ο κόσμος έχει ξεπεράσει κατά πολύ τις λειτουργίες ενός γραφειοκρατικού κράτους. Το κράτος πρέπει να τρέξει περισσότερο, γιατί οι πολίτες είναι ήδη μπροστά».