Περιβαλλον

Το βραβείο του Ευρωπαίου Πολίτη στην Ελληνική Εταιρεία Περιβάλλοντος και Πολιτισμού

Μια σημαντική διάκριση

41535-93522.jpg
Βασιλική Γραμματικογιάννη
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
29300-66404.jpg

Πριν από 40 χρόνια η πεποίθηση κάποιων ανθρώπων ότι οι παραδόσεις και η προστασία της φυσικής κληρονομιάς άξιζαν να προστατευτούν και να αναδειχτούν, όχι μόνο για όσα πρόσφεραν κατά καιρούς στην ανθρωπότητα αλλά και για όσα μπορούσαν να προσφέρουν στο μέλλον, αποτέλεσε τον κινητήριο μοχλό για την ίδρυση της Ελληνικής Εταιρείας Περιβάλλοντος και Πολιτισμού.

Σε μια εποχή όπου η χώρα και τότε παρέπαιε με διαφορετικό τρόπο βέβαια από τον σημερινό, το όραμα του ιδρυτή κ. Κώστα Καρρά «ήταν η ανάγκη της υπεύθυνης αντίδρασης των πολιτών στα κακώς κείμενα αλλά και η συνεχής ενεργή δράση για ένα καλύτερο μέλλον ενάντια σε μια εμπεδωμένη δουλική εξάρτηση σε στερεότυπα προτύπων ανάπτυξης που υπόσχονταν πρόσκαιρη ικανοποίηση αλλά στην πραγματικότητα οδηγούσαν σε μακροχρόνια οικονομική, περιβαλλοντική και κοινωνική κατάπτωση».

Τα κατάφεραν; Το πρόβλημα ήταν πολύ μεγάλο και πολύ σύνθετο για να μπορεί μια νεοσύστατη τότε περιβαλλοντική οργάνωση να το επιλύσει. «Γνωρίζαμε εξ αρχής ότι μόνο και μόνο η ενεργή παρουσία της Ελληνικής Εταιρείας θα μπορούσε να διασώσει κάποια σημεία ποιότητας και θα άνοιγε σταδιακά τον δρόμο για μια ριζική αναθεώρηση αξιών και προτύπων» αναφέρει ο ιδρυτής κ. Κώστας Καρράς.

Και μπορεί η Ελληνική Εταιρεία να έχασε την μάχη με την αντιπαροχή και σε ολόκληρη την Ελλάδα να γκρεμίστηκαν κτήρια απαράμιλλης αρχιτεκτονικής, κράτησε όμως αναμμένο το λυχνάρι που φώτιζε το σκοτάδι της αμάθειας του νεοέλληνα. Κράτησε ζωντανή την ελπίδα με τους αγώνες της για τα Μέθανα, την Πύλο, την Αράχοβα, το Δελφικό τοπίο, την Πλάκα, την ανεπανάληπτη κοιλάδα του Αχελώου, τους αγώνες για την προστασία του απειλούμενου πλούτου της χώρας, σχεδίασε προγράμματα περιβαλλοντικής εκπαίδευσης σε όλα τα σχολεία της χώρας προάγοντας όχι μόνο την γνώση για την αειφόρα ανάπτυξη αλλά και την αγάπη για την πολιτιστική κληρονομιά.

Και ο αγώνας δεν σταματάει εδώ. Σε μια εποχή που όλοι είμαστε απελπισμένοι ότι τίποτα δεν είναι στο χέρι μας, η Ελληνική Εταιρεία αποδεικνύει με έμπρακτο τρόπο ότι πάρα πολλά είναι στο χέρι μας φτάνει να αφυπνιστούμε, να αναλάβουμε ο καθένας τις ευθύνες μας και να δράσουμε υπεύθυνα, συλλογικά και αποτελεσματικά. «Το νέο πρόγραμμα της Ελληνικής Εταιρείας «Τα Μονοπάτια Πολιτισμού» είτε βρίσκονται στον Μαραθώνα, στην Πάτμο, στη Σκύρο ή όπου αλλού σχεδιάζονται αποτελούν ένα φόρο τιμής στα επιτεύγματα των προηγούμενων γενεών και συνάμα μια υγιέστερη στάση ζωής και εδραίωση των οικονομικών δραστηριοτήτων των συγκεκριμένων κοινοτήτων, όχι μέσω της περαιτέρω δόμησης αλλά της επέκτασης της τουριστικής περιόδου» αναφέρει στην ομιλία του ο κ. Καρράς κατά την διάρκεια της απονομής του Βραβείου Ευρωπαίου Πολίτη.

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.