- CITY GUIDE
- PODCAST
-
19°
Ecovoice: Navarino Environmental Observatory
Πρόκειται για ένα διεθνές ερευνητικό κέντρο που σκοπό έχει την μελέτη της κλιματικής αλλαγής στη Μεσόγειο
Η Πρόεδρος και ο πρώτος αντιπρόεδρος της Βασιλικής Σουηδικής Ακαδημίας Επιστημών καθ. Barbara Cannon και καθ. Stefan Claesson βρέθηκαν στο Costa Navarino στη Μεσσηνία την προηγούμενη εβδομάδα, για να εγκαινιάσουν το ερευνητικό κέντρο Navarino Environmental Observatory (ΝΕΟ). Πρόκειται για ένα διεθνές ερευνητικό κέντρο που σκοπό έχει την μελέτη της κλιματικής αλλαγής στη Μεσόγειο και υλοποιήθηκε από την σύμπραξη του Πανεπιστημίου της Στοκχόλμης, της Ακαδημίας Αθηνών και του Φορέα Ανάπτυξης της Costa Navarino (TEMES).
Η παρουσία και η λειτουργία του ερευνητικού κέντρου στην Μεσσηνία είναι εξαιρετικά σημαντική τόσο για την ίδια την περιοχή όσο και για την Ελλάδα που θα βρεθεί στην αιχμή της έρευνας και της εκπαίδευσης σε περιβαλλοντικά θέματα. Ήδη η συνεργασία αυτή καθιερώνεται στην παγκόσμια συνείδηση ως ένας επιστημονικός κόμβος που θα αφήσει το σημάδι του στην έρευνα για την κλιματική αλλαγή. Για την συμβολή του ΝΕΟ στην παγκόσμια έρευνα για την κλιματική αλλαγή ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου της Στοκχόλμης δήλωσε χαρακτηριστικά «Είμαι πολύ χαρούμενος που έχουμε πλέον αυτή τη βάση στην Πελοπόννησο. Καθώς έχουμε έντονη δραστηριοποίηση από την Αρκτική έως τους Τροπικούς, το ΝΕΟ θα αποτελέσει σημαντικό εργαλείο για να αναπτύξουμε τις δραστηριότητες μας στη Μεσόγειο».
Επιπλέον η σύμπραξη μεταξύ ακαδημαϊκής κοινότητας και ιδιωτικού τομέα για την δημιουργία του κέντρου αποτελεί πρότυπο παράδειγμα και καταδεικνύει τη σπουδαιότητα των συνεργασιών για βιώσιμη ανάπτυξη με σεβασμό στο περιβάλλον και στις τοπικές κοινωνίες. Αναφερόμενος στην πρωτοβουλία αυτή ο Αντιπρόεδρος της Σουηδικής Ακαδημίας Επιστημών καθηγητής Stefan Claesson τόνισε « ότι είναι ένα σπάνιο δείγμα συνεργασίας το οποίο από μόνο του είναι μια επιτυχία» και εξέφρασε την ελπίδα « να αποτελέσει ένα μοντέλο-πρότυπο για μελλοντικές ενέργειες».
Εκτός της επιστημονικής κοινότητας το έργο του ΝΕΟ, αφιερωμένο στην Μεσσηνιακή φύση και στα σύγχρονα περιβαλλοντικά προβλήματα, είναι προσβάσιμο σε επισκέπτες, σχολεία και Πανεπιστήμια λειτουργώντας και ως διαδραστικό περιβαλλοντικό κέντρο με την συνεργασία της Ελληνικής Ορνιθολογικής Εταιρείας και της Οργάνωσης Γη.
Η δημιουργία του ερευνητικού κέντρου ΝΕΟ εκτός από την συμβολή του στην έρευνα για την κλιματική αλλαγή που προβάλλει την χώρα μας διεθνώς, δημιουργεί και τις κατάλληλες συνθήκες για ένα διαφορετικό μοντέλο τουριστικής ανάπτυξης που μπορεί να αποτελέσει δείγμα της νέας δημιουργικής Ελλάδας σε μια περίοδο που το έχουμε ανάγκη.
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Βρισκόμαστε σε μια νέα εποχή κατά την οποία η Κλιματική Κρίση θα αμφισβητηθεί δεόντως
θα παρθεί κάποια ουσιαστική απόφαση για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής και των επιπτώσεών της;
Τα βήματα προς τα μπροστά δε σταματούν για τη ΔΩΔΩΝΗ όσο ο κόσμος αλλάζει
Στρατηγικός στόχος να γίνει ένας αυτοκινητόδρομος μηδενικών εκπομπών μέχρι το 2030
Οι υψηλοί στόχοι της επόμενης τριετίας
Ένα σημαντικό έργο για όλη την Ευρώπη
Η κλιματική αλλαγή αποτελεί αναμφισβήτητα μια κορυφαία πρόκληση για τον πλανήτη και την ανθρωπότητα
Ο πρωτοπόρος ενεργειακός Όμιλος φέρνει πιο κοντά το αύριο της έξυπνης ενέργειας
«Δεν είμαι τρελαμένος οικολόγος ούτε ακτιβιστής, επιθυμώ να υπάρχει ισορροπία στη φύση και να διατηρηθεί κάθε είδος ζωής» έλεγε
Ισότητα, καινοτομία και ανάπτυξη, το τρίπτυχο της αειφορίας
Τι υποστηρίζεται σε νέα ανάλυση - Κάλεσμα για φορολόγηση των εταιρειών ορυκτών καυσίμων
Από το Prius, στην ηλεκτροκίνηση και πέρα
Η Κλιματική Κρίση ξαναγράφει τον χάρτη των χιονοδρομικών κέντρων
Είναι τόσο μεγάλο που φαίνεται από το διάστημα
Ερευνά το περιστατικό η εισαγγελία Έδεσσας - Η ανακοίνωση της Καλλιστώ
Το μεγαλύτερο ταξίδι είναι γεγονός για έναν αυτοκρατορικό πιγκουίνο
Ανησυχητικά στοιχεία του Copernicus - Άνθρωποι και οικοσυστήματα στα όρια της επιβίωσης
Ο εκλεγμένος πρόεδρος των ΗΠΑ είναι γνωστός σκεπτικιστής της δράσης για το περιβάλλον
Κάθε όγκος μαρμάρου που εξορύσσεται είναι ένα κομμάτι της κληρονομιάς μας που συνδέει το παρελθόν με ένα μέλλον βιώσιμο
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.