Περιβαλλον

ECOVOICE: Το κλειδί για το μέλλον

Kαλά νέα έρχονται από τον τομέα της αιολικής ενέργειας

Βασιλική Γραμματικογιάννη
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Τη στιγμή που η Ευρώπη βρίσκεται βυθισμένη στην μεγαλύτερη οικονομική κρίση της ιστορίας της καλά νέα έρχονται από τον τομέα της αιολικής ενέργειας. Σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Ένωση Αιολικής Ενέργειας (EWEA) η εγκατεστημένη ισχύς πέρασε το ορόσημο των 100 GW.

Είκοσι χρόνια χρειάστηκε ο ευρωπαϊκός κλάδος αιολικής ενέργειας για να αγγίξει τα πρώτα 10 GW παραγόμενης ενέργειας από τον άνεμο και μέσα σε μόλις 13 χρόνια προστέθηκαν επιπλέον 90 GW. Για να καταλάβουμε τα μεγέθη αξίζει να αναφέρουμε ότι τα 100 GW αιολικής ενέργειας αντιστοιχούν στην παραγόμενη ενέργεια από 39 εργοστάσια πυρηνικής ενέργειας ή από 62 μονάδες ηλεκτροπαραγωγής με καύση άνθρακα ή με 52 σταθμούς φυσικού αερίου.

Επιπλέον σημαντικό είναι και το όφελος για το περιβάλλον αφού για να παραχθεί αυτή η ενέργεια από μονάδες ηλεκτροπαραγωγής με καύση άνθρακα θα έπρεπε να εξορυχτούν, να μεταφερθούν και να καούν 72 εκατομμύρια τόνοι άνθρακα με εκπομπές διοξειδίου 219,5 Mt. Χαρακτηριστικά ο Διευθύνων Σύμβουλος της EWEA, Christian Kjaer ανέφερε ότι για να μεταφερθούν αυτά τα 72 εκατ. τόνων άνθρακα χρειάζονται 72.000 βαγόνια συνολικού μήκους 11.500 χιλιομέτρων, δηλαδή όσο απέχουν οι Βρυξέλλες από το Μπουένος Άιρες και συμπλήρωσε ότι «παρ’ όλο που αξιοποιείται μόλις ένα ελάχιστο ποσοστό από το τεράστιο αιολικό δυναμικό της Ευρώπης, η αιολική ενέργεια συμβάλει σημαντικά στην ενεργειακή ασφάλεια, στην προστασία του περιβάλλοντος, στην δημιουργία νέων πράσινων θέσεων εργασίας και την ενίσχυση της εξαγωγής τεχνολογίας».

Για την Ελλάδα οι Α.Π.Ε μπορούν να αποτελέσουν τον τομέα κλειδί για την έξοδο της χώρας από την κρίση τόσο την οικονομική όσο και την περιβαλλοντική. Μπορεί ποτέ να μην γίνουμε ηγετική χώρα στον τομέα της ενέργειας αλλά είναι ένας δυναμικός τομέας ο οποίος μαζί με τον τουρισμό μπορεί να δώσει προοπτική στη χώρα και να εξασφαλίσει χιλιάδες θέσεις εργασίας.