Περιβαλλον

ECOVOICE: Ο ψαράς με την ομπρέλα

Ένας παράξενος μετανάστης

Βασιλική Γραμματικογιάννη
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Ένας παράξενος μετανάστης εγκαταστάθηκε πρόσφατα στη χώρα μας στη περιοχή Μεσολογγίου-Αιτωλικού βόρεια των εκβολών του Αχελώου. Τον «παράνομο» μετανάστη εντόπισαν δυο μέλη της Ορνιθολογικής Εταιρείας κατά τη διάρκεια μιας επίσκεψης ρουτίνας. Κάποια στιγμή είδαν ένα μαύρο ερωδιό μαζί με άλλα πουλιά της περιοχής. Νόμισαν ότι πρόκειται για ένα συνηθισμένο ερωδιό που εμφανίζεται πολλές φορές στη Νότια Ευρώπη. Όταν όμως το πουλί άρχισε να τρέφεται αποκάλυψε την ταυτότητα του.

Αντί για το φυσιολογικό «περπάτημα και κάρφωμα» που κάνουν οι άλλοι ερωδιοί, αυτός με μια απότομη κίνηση, έφερνε τις φτερούγες του μπροστά καλύπτοντας κεφάλι και λαιμό. Από μακριά φαινόταν σαν μια ολοστρόγγυλη μαύρη ομπρέλα πάνω στην επιφάνεια του νερού. Μετά από μερικά δευτερόλεπτα ξαναέπαιρνε φυσιολογική στάση περπατούσε λίγα μέτρα και ξανά «ομπρέλα». Τα μέλη της Ορνιθολογικής Νίκος Μπούκας και ο Θόδωρος Κομηνός δεν πίστευαν στα μάτια τους. Κάτι τέτοιο μόνο σε ντοκιμαντέρ άγριας φύσης είχαν ξαναδεί και μάλιστα μόνο ένα είδος στον πλανήτη κάνει κάτι τέτοιο. Ο Μαυροτσικνιάς Egretta ardesiaca από την τροπική Αφρική.

Τα νέα μεταδόθηκαν σαν αστραπή και μέσα σε λίγες ημέρες περισσότεροι από 20 Έλληνες και ξένοι παρατηρητές πουλιών έφτασαν στην περιοχή για να το δουν. Εκτός από τον ενθουσιασμό που επικρατεί με την παρατήρηση ενός καινούργιου είδους, αφού συνήθως εκείνο που παρατηρείται είναι η εξαφάνιση ειδών, οι παρατηρητές έχουν εντυπωσιαστεί από τον μοναδικό τρόπο με τον οποίο τρέφεται το είδος και που είναι παγκόσμια γνωστό γι’ αυτή τη συμπεριφορά του. Υπάρχουν διάφορες υποθέσεις γι’ αυτή τη συμπεριφορά «ομπρέλας». Πολλοί ισχυρίζονται ότι κάνοντας σκιά ο Μαυροτσικνιάς βλέπει καλύτερα τα μικρά ψάρια στο νερό, ενώ άλλοι πιστεύουν ότι η σκιά προσελκύει τα ψάρια τα οποία νομίζουν ότι θα βρουν καταφύγιο κάτω από την «ομπρέλα».

Αν δεν έχετε αποφασίσει που θα πάτε διακοπές η Αιτωλοακαρνανία είναι μια καλή και φτηνή επιλογή. Η περιοχή που εντοπίστηκε ο Μαυροτσικνιάς είναι εύκολα προσβάσιμη ενώ πολύ κοντά είναι ο Αστακός με τις υπέροχες παραλίες του. Και σίγουρα θα εντοπίσετε εύκολα το πουλί αφού είναι κυριολεκτικά σαν τη «μύγα μες το γάλα» και κάθε μέρα μαζί με την αποικία των πουλιών που εγκαταστάθηκε μαζί τους πηγαίνει στο ίδιο σημείο για φαγητό.

n

image


Φωτο: Αρχείο Ορνιθολογικής Εταιρείας