ECOVOICE: Θαλάσσια θηλαστικά
Τέσσερις στους πέντε Έλληνες δεν γνωρίζουν καν την ύπαρξή τους
Παρότι δελφίνια, φάλαινες και φώκιες γεννιούνται, ζουν όλη τους τη ζωή και πεθαίνουν στις ελληνικές θάλασσες τέσσερις στους πέντε Έλληνες δεν γνωρίζουν καν την ύπαρξή τους. Τα θαλάσσια θηλαστικά όμως εκτός από το γεγονός ότι αποτελούν δείκτη υγείας για την κατάσταση του θαλάσσιου περιβάλλοντος είναι πανέξυπνα( για παράδειγμα ο εγκέφαλος ενός φυσητήρα ζυγίζει μέχρι και οχτώ κιλά όταν ο ανθρώπινος ζυγίζει γύρω στο ενάμιση), είναι κοινωνικά(δημιουργούν οικογένειες και διαρθρώνουν κοινωνικό σύστημα) και υποφέρουν με τον θάνατο ενός μέλους της κοινωνίας τους όπως ακριβώς και οι άνθρωποι.
Η καταστροφή όμως των παράκτιων οικοσυστημάτων, οι ηθελημένες θανατώσεις από τους αλιείς, η παγίδευση σε αλιευτικά εργαλεία, η μείωση της τροφής λόγω υπεραλίευσης, η θαλάσσια ρύπανση, οι συγκρούσεις με σκάφη, οι ήχοι από τα στρατιωτικά σόναρ στη διάρκεια ναυτικών ασκήσεων είναι μερικοί από τους λόγους όπου οι ελληνικοί πληθυσμοί των θαλάσσιων θηλαστικών έχουν υποστεί σοβαρή μείωση και κάποια είδη κινδυνεύουν με εξαφάνιση.
Το WWF Ελλάς, η Mom, το Ινστιτούτο Κητολογικών Ερευνών Πέλαγος και το Tethys Research Institute πραγματοποιούν με την συνδρομή της Ευρωπαϊκής ένωσης την εκστρατεία «ΘΑΛΑΣΣΑ: Μάθε, Δράσε, Προστάτεψε» www.thalassa-project.gr για να ενημερώσουν το Ελληνικό κοινό για τα θηλαστικά που ζουν στις θάλασσες μας αλλά και τι πρέπει να κάνουμε για την προστασία τους.
Κάποιοι από μας μπορεί να μην είχαν την τύχη να τα συναντήσουν ποτέ, αυτό όμως δεν αλλάζει το γεγονός ότι ζουν μαζί μας αιώνες τώρα και είναι άρρηκτα συνδεδεμένα με την ελληνική κουλτούρα. Στις τοιχογραφίες της Σαντορίνης απεικονίζονται δελφίνια να κολυμπούν ανάμεσα σε πλοία σε μια ναυτική γιορτή σαν να συμμετέχουν κι’ αυτά στην γιορτή των ανθρώπων.
Λιγότερο γνωστές είναι οι φάλαινες που κολυμπούν στα νερά της Μεσογείου και περνούν όλη τους τη ζωή σε αυτή την κλειστή θάλασσα. Στην Ελλάδα εντοπίζονται στην Ελληνική Τάφρο, την περιοχή δηλαδή από την Κεφαλονιά μέχρι τη Ρόδο, ενώ κάποιες φορές έχουν κάνει την εμφάνιση τους στον Σαρωνικό. Σε ότι αφορά τις φώκιες στην Ελλάδα έχουμε την τιμή να φιλοξενούμε τον μισό παγκόσμιο πληθυσμό και κάνουμε φιλότιμες προσπάθειες για να τον εξαφανίσουμε. Η Μεσογειακή φώκια περιγράφεται «κρισίμως κινδυνεύον» είδος που σημαίνει ότι διατρέχει υψηλό κίνδυνο εξαφάνισης στο άμεσο μέλλον.
Ας γνωρίσουμε τους συγκάτοικους μας στη γη και ας ξαναμάθουμε να ζούμε αρμονικά μαζί τους κάνοντας προσωπικό μας θέμα την προστασία τους. Άλλωστε αυτό είναι και το μήνυμα της εκστρατείας ΘΑΛΑΣΣΑ «Μοιραζόμαστε το ίδιο σπίτι, ας μάθουμε να ζούμε μαζί».
Φωτό: Α. Φραντζής/ Ινστιτούτο Κητολογικών Ερευνών Πέλαγος
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
θα παρθεί κάποια ουσιαστική απόφαση για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής και των επιπτώσεών της;
Τα βήματα προς τα μπροστά δε σταματούν για τη ΔΩΔΩΝΗ όσο ο κόσμος αλλάζει
Στρατηγικός στόχος να γίνει ένας αυτοκινητόδρομος μηδενικών εκπομπών μέχρι το 2030
Οι υψηλοί στόχοι της επόμενης τριετίας
Ένα σημαντικό έργο για όλη την Ευρώπη
Η κλιματική αλλαγή αποτελεί αναμφισβήτητα μια κορυφαία πρόκληση για τον πλανήτη και την ανθρωπότητα
Ο πρωτοπόρος ενεργειακός Όμιλος φέρνει πιο κοντά το αύριο της έξυπνης ενέργειας
«Δεν είμαι τρελαμένος οικολόγος ούτε ακτιβιστής, επιθυμώ να υπάρχει ισορροπία στη φύση και να διατηρηθεί κάθε είδος ζωής» έλεγε
Ισότητα, καινοτομία και ανάπτυξη, το τρίπτυχο της αειφορίας
Τι υποστηρίζεται σε νέα ανάλυση - Κάλεσμα για φορολόγηση των εταιρειών ορυκτών καυσίμων
Από το Prius, στην ηλεκτροκίνηση και πέρα
Η Κλιματική Κρίση ξαναγράφει τον χάρτη των χιονοδρομικών κέντρων
Είναι τόσο μεγάλο που φαίνεται από το διάστημα
Ερευνά το περιστατικό η εισαγγελία Έδεσσας - Η ανακοίνωση της Καλλιστώ
Το μεγαλύτερο ταξίδι είναι γεγονός για έναν αυτοκρατορικό πιγκουίνο
Ανησυχητικά στοιχεία του Copernicus - Άνθρωποι και οικοσυστήματα στα όρια της επιβίωσης
Ο εκλεγμένος πρόεδρος των ΗΠΑ είναι γνωστός σκεπτικιστής της δράσης για το περιβάλλον
Κάθε όγκος μαρμάρου που εξορύσσεται είναι ένα κομμάτι της κληρονομιάς μας που συνδέει το παρελθόν με ένα μέλλον βιώσιμο
Η Βόρεια Θάλασσα έχει αναδειχθεί σε hotspot πράσινης καινοτομίας και σε παγκόσμιο πρότυπο απαλλαγής από τις ανθρακούχες εκπομπές χάρη σε μια σειρά από ποικίλα έργα καθαρής ενέργειας.
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.