ECOVOICE: Φυσικό αέριο
Η Ελλάδα θα επιλέξει το ρόλο του στρατηγικού παίκτη ή το ρόλο του απλού καταναλωτή φυσικού αερίου
Το φυσικό αέριο παρότι είναι ένα σχετικά νέο καύσιμο στο ενεργειακό ισοζύγιο της χώρας μας, έχει καταλάβει μια ιδιαίτερα σημαντική θέση και εξακολουθεί να έχει ανοδική πορεία. Χαρακτηριστικό είναι ότι ενώ η πρωτογενής κατανάλωση ενέργειας στην Ελλάδα μειώθηκε το 2011 κατά 3,8% σε σχέση με το 2010, εντούτοις για το αντίστοιχο διάστημα η κατανάλωση φυσικού αερίου αυξήθηκε κατά 24,2%. Οι λόγοι βέβαια είναι πρωτίστως οικονομικοί αλλά και περιβαλλοντικοί αφού η χρήση φυσικού αερίου στην βιομηχανία προσφέρει ευκολότερη περιβαλλοντική αδειοδότηση. Και οικονομικά, παρά το γεγονός ότι η τιμή του φυσικού αερίου εξαρτάται από τις διακυμάνσεις του πετρελαίου και το τελευταίο διάστημα έχει αυξηθεί, εξακολουθεί να συμφέρει καλύτερα τόσο τα νοικοκυριά όσο και την βιομηχανία αφού δεν υπάρχει η ανάγκη της αποθήκευσης σε αντίθεση με το πετρέλαιο, που σημαίνει ότι δεν υπάρχει και η ανάγκη δέσμευσης χρημάτων.
Το ερώτημα όμως που τίθεται από τους εμπλεκομένους στην ενεργειακή αγορά σε μια ιδιαίτερα κρίσιμη συγκυρία για την ελληνική οικονομία αφορά τις επιλογές της χώρας μας. Η Ελλάδα θα επιλέξει το ρόλο του στρατηγικού παίκτη ή το ρόλο του απλού καταναλωτή φυσικού αερίου. Το Ελληνικό Ινστιτούτο Επιχειρηματικότητας και Αειφόρου Ανάπτυξης ένας οργανισμός που εκπροσωπείται από φυσικά και νομικά πρόσωπα, με ένα συνέδριο που διοργάνωσε άνοιξε το δημόσιο διάλογο για τη στρατηγική που η Ελλάδα θα ακολουθήσει στην αγορά ενέργειας με εστίαση βέβαια στον τομέα του φυσικού αερίου.
«Η Ελλάδα λόγω της σημαντικής γεωπολιτικής θέσης της μεταξύ Ανατολής και Δύσης μπορεί να γίνει η πύλη της Ευρωπαϊκής ενεργειακής αγοράς. Της μεγαλύτερης περιφερειακής αγοράς με 500 εκ. καταναλωτές ενώ συγχρόνως μπορεί να αποτελέσει το μεγαλύτερο εξαγωγέα ενέργειας» δήλωσε στην Athens Voice η κυρία Δέσποινα Τραυλού Business Development Director της Boussias Communications που ήταν και συνδιοργανωτές του συνεδρίου.
Η εκμετάλλευση των κοιτασμάτων υδρογονανθράκων του ελλαδικού χώρου σε συνδυασμό με την ανάγκη για ενεργειακή ανεξαρτησία της Ευρώπης καθιστούν την Ελλάδα αναπτυξιακό πεδίο για την διεθνή βιομηχανία ενέργειας, τόσο ως παραγωγό φυσικού αερίου όσο και ως πύλη εισόδου των πόρων της νοτιοανατολικής Μεσογείου. Ήδη όπως ανακοινώθηκε από το ΥΠΕΚΑ εννέα μεγάλες εταιρείες εκδήλωσαν ενδιαφέρον για την συμμετοχή στις έρευνες για την ανεύρεση και εκμετάλλευση κοιτασμάτων στις περιοχές Ιωαννίνων, Κατάκολου και Πατραϊκού Κόλπου.
Επιπλέον η αναδιάταξη των γεωπολιτικών ισορροπιών με τη συμμετοχή του Ισραήλ στο υπό διαμόρφωση οικονομικό μπλοκ Ελλάδας-Κύπρου και η δρομολογημένη απελευθέρωση της αγοράς ενέργειας, οι αποκρατικοποιήσεις των ελληνικών επιχειρήσεων ενέργειας δημιουργούν επιχειρηματικές ευκαιρίες αλλά όπως δήλωσε ο Υπουργός ΠΕΚΑ Ασημάκης Παπαγεωργίου «η ενέργεια είναι ευαίσθητος χώρος οπότε η ιδιωτικοποίηση πρέπει να γίνει με όρους που δεν αφορούν μόνο το τίμημα. Πρέπει ο ανάδοχος να μπορεί να εξυπηρετήσει τις υποχρεώσεις της χώρας και να έχει το business plan να την αναπτύξει».
Φυσικά η εμπειρία των ιδιωτικοποιήσεων όπως την έχουμε δει να συμβαίνει στο εξωτερικό δεν είναι και η καλύτερη. Η Γερμανία σήμερα προσπαθεί να επανακρατικοποιήσει τις επιχειρήσεις ηλεκτρικής ενέργειας, ενώ στην Καλιφόρνια όταν είχε πουληθεί η δημόσια εταιρεία ηλεκτρικής ενέργειας οι ιδιώτες δημιούργησαν πλαστά black out για να αυξήσουν την τιμή. Σε αντίθεση η Ελβετία που δεν έχει ιδιωτικοποιήσει καμία δημόσια επιχείρηση απλά τις αναδιοργάνωσε με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια όλα δουλεύουν ρολόι. Επιπλέον οι αγορές αξιολογούν δυσμενέστερα την πιστοληπτική ικανότητα μιας χώρας που έχει εκποιήσει τις δημόσιες επιχειρήσεις.
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
θα παρθεί κάποια ουσιαστική απόφαση για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής και των επιπτώσεών της;
Τα βήματα προς τα μπροστά δε σταματούν για τη ΔΩΔΩΝΗ όσο ο κόσμος αλλάζει
Στρατηγικός στόχος να γίνει ένας αυτοκινητόδρομος μηδενικών εκπομπών μέχρι το 2030
Οι υψηλοί στόχοι της επόμενης τριετίας
Ένα σημαντικό έργο για όλη την Ευρώπη
Η κλιματική αλλαγή αποτελεί αναμφισβήτητα μια κορυφαία πρόκληση για τον πλανήτη και την ανθρωπότητα
Ο πρωτοπόρος ενεργειακός Όμιλος φέρνει πιο κοντά το αύριο της έξυπνης ενέργειας
«Δεν είμαι τρελαμένος οικολόγος ούτε ακτιβιστής, επιθυμώ να υπάρχει ισορροπία στη φύση και να διατηρηθεί κάθε είδος ζωής» έλεγε
Ισότητα, καινοτομία και ανάπτυξη, το τρίπτυχο της αειφορίας
Τι υποστηρίζεται σε νέα ανάλυση - Κάλεσμα για φορολόγηση των εταιρειών ορυκτών καυσίμων
Από το Prius, στην ηλεκτροκίνηση και πέρα
Η Κλιματική Κρίση ξαναγράφει τον χάρτη των χιονοδρομικών κέντρων
Είναι τόσο μεγάλο που φαίνεται από το διάστημα
Ερευνά το περιστατικό η εισαγγελία Έδεσσας - Η ανακοίνωση της Καλλιστώ
Το μεγαλύτερο ταξίδι είναι γεγονός για έναν αυτοκρατορικό πιγκουίνο
Ανησυχητικά στοιχεία του Copernicus - Άνθρωποι και οικοσυστήματα στα όρια της επιβίωσης
Ο εκλεγμένος πρόεδρος των ΗΠΑ είναι γνωστός σκεπτικιστής της δράσης για το περιβάλλον
Κάθε όγκος μαρμάρου που εξορύσσεται είναι ένα κομμάτι της κληρονομιάς μας που συνδέει το παρελθόν με ένα μέλλον βιώσιμο
Η Βόρεια Θάλασσα έχει αναδειχθεί σε hotspot πράσινης καινοτομίας και σε παγκόσμιο πρότυπο απαλλαγής από τις ανθρακούχες εκπομπές χάρη σε μια σειρά από ποικίλα έργα καθαρής ενέργειας.
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.