Περιβαλλον

ECOVOICE: Ανεμογεννήτριες

Οι ΑΠΕ δεν πρέπει να μετατραπούν σε πράσινη καταστροφή

41535-93522.jpg
Βασιλική Γραμματικογιάννη
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
23429-55514.jpg

Οι πρακτικές των ελληνικών κυβερνήσεων να μη συμπεριλαμβάνουν τις τοπικές κοινωνίες στις λήψεις αποφάσεων για θέματα που τις αφορούν είναι η αιτία των μονίμων αντιδράσεων των κατοίκων σε ό,τι πάει να γίνει στην περιοχή τους. Σε αρκετές περιπτώσεις οι αντιδράσεις μπορεί να είναι άδικες και να βασίζονται στην εύλογη καχυποψία των πολιτών έναντι ενός κράτους που αδυνατεί να ελέγξει τον ίδιο του τον εαυτό, πόσο μάλλον να ελέγξει τον κολοσσό που θα πραγματοποιήσει την επένδυση. Σε πολλές όμως περιπτώσεις οι αντιδράσεις έχουν βάση αφού δεν προκύπτουν ως ανάγκη της τοπικής κοινωνίας ή τουλάχιστον ως εθνική επιλογή αλλά ως άνωθεν επιβεβλημένη απόφαση στην οποία η τοπική κοινωνία δεν έχει καν το δικαίωμα της ενημέρωσης.

Μια τέτοια περίπτωση είναι και η αντίδραση των κατοίκων της Μάνης στην εγκατάσταση ανεμογεννητριών στην περιοχή. Οι κάτοικοι αντιδρούν στην εγκατάσταση εκατοντάδων ανεμογεννητριών γιγαντιαίων διαστάσεων, ύψους 120 μέτρων, με πτερύγια 70 μέτρων που θα τοποθετηθούν κατά μήκος της χερσονήσου της Μάνης και θα συνοδεύονται από εκβραχισμούς , πυλώνες και δρόμους που θα ανοιχτούν για την εγκατάσταση των εργοταξίων στις κορυφογραμμές, ενέργεια που όχι απλά θα αλλοιώσει αλλά θα καταστρέψει ανεπανόρθωτα το φυσικό και πολιτιστικό τοπίο της Μάνης. Τριάντα δύο σύλλογοι και φορείς μεταξύ των οποίων και αρκετές περιβαλλοντικές οργανώσεις προσέφυγαν στο Συμβούλιο της Επικρατείας, ζητώντας την ακύρωση δύο αδειοδοτήσεων του ΥΠΕΚΑ, ενώ ταυτόχρονα ετοιμάζουν νέες πρωτοβουλίες και αντιδράσεις.

Πέρα όμως από την αισθητική και πολιτιστική αλλοίωση, η συγκεκριμένη περιοχή της Νότιας Μάνης αποτελεί Ζώνη Ειδικής Προστασίας για την Ορνιθοπανίδα και μία από τις τέσσερις περιοχές της Ελλάδας που είναι θεσμοθετημένες ως μεταναστευτικές στενωπούς. Δηλαδή περιοχές όπου παρατηρούνται μεγάλες συγκεντρώσεις πουλιών λόγω σύγκλισης ποικίλων μεταναστευτικών διαδρομών. Όπως αναφέρει ο πρόεδρος της Ορνιθολογικής Εταιρείας Αποστόλης Καλτσής «από την περιοχή κατά την μετανάστευση διέρχονται τουλάχιστον 7000 αρπακτικά πτηνά που είναι ευάλωτα στην εγκατάσταση αιολικών σταθμών. Εκτός από τους θανάτους από τις προσκρούσεις σπάνια και απειλούμενα είδη όπως ο Σπιζαετός και η Αετογερακίνα θα εκτοπιστούν λόγω όχλησης». Επιπτώσεις θα υπάρξουν και στην χερσαία πανίδα που βρίσκει καταφύγιο σε μια περιοχή απρόσβλητη από την ανθρώπινη παρουσία.

Είναι αποδεκτό από όλους ότι οι Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας είναι πιο φιλικές για το περιβάλλον αλλά με κανένα τρόπο δεν πρέπει να μετατραπούν σε εχθρό προκειμένου να εξυπηρετήσουν το επιχειρηματικό κέρδος. Γεμίζοντας τις κορυφογραμμές με ανεμογεννήτριες και φυτεύοντας φωτοβολταϊκά στα χωράφια δεν έχουμε βιώσιμη ανάπτυξη αλλά πράσινη μεγαλομπίζνα. Οι ΑΠΕ πρέπει να αποτελέσουν περιβαλλοντική λύση και όχι να μετατραπούν σε πράσινη καταστροφή.

image

Σκίτσα: Κ. Κουφογιώργος

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.