Περιβαλλον

ECOVOICE: Θεσσαλονίκη με όραμα για το μέλλον

Φέτος γιορτάζει τα 100 χρόνια της και οραματίζεται το μέλλον της

41535-93522.jpg
Βασιλική Γραμματικογιάννη
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
23265-55203.jpg

Η Θεσσαλονίκη φέτος γιορτάζει τα 100 χρόνια της και παρά τις αντίξοες οικονομικές συνθήκες η πόλη οραματίζεται το μέλλον της. Οραματίζεται την κοινωνική και πολιτιστική ταυτότητα της, την λειτουργική και αισθητική αναβάθμιση της και την περιβαλλοντική αναζωογόνηση της. Αυτό δείχνουν να επιδιώκουν τα σχέδια των αρχιτεκτόνων και των φοιτητών της αρχιτεκτονικής του ΑΠΘ για τις αναπλάσεις της Βαλκανικής Πλατείας και του άξονα Αχειροποιήτου- Αγίας Σοφίας. Σχέδια που εστιάζουν στην επίλυση των προβλημάτων με ποιοτικό και δημιουργικό τρόπο.

Για την Βαλκανική Πλατεία η οποία έχει έκταση 26 στρέμματα και περιλαμβάνει το ανοικτό θέατρο όπου κάθε χρόνο διοργανώνονται πολιτιστικές εκδηλώσεις με δυναμικές συμμετοχές Βαλκανικών χωρών, η πρόταση που κέρδισε το διαγωνισμό που είχε προκηρυχθεί από το ΥΠΕΚΑ, έχει ως κεντρική ιδέα την έννοια του υβριδικού τοπίου. Τον τόπο δηλαδή εκείνο που συνυπάρχει με τον χρόνο όπως υπάρχει και εκφράζεται στη Βαλκανική Χερσόνησο. Η μίξη των λαών, των γλωσσών, των θρησκειών, των μύθων και των παραδόσεων ως μίξη τελικά των χρωμάτων και της φύσης. Η πρόταση περιλαμβάνει την αναδιοργάνωση των χρήσεων γης και του οδικού δικτύου πρόσβασης, τη σύνδεση των λειτουργιών μεταξύ τους, διαμορφώνει νέες κατασκευές και αυξάνει τους ελεύθερους χώρους και τους χώρους πρασίνου. Η φύση είναι η ενεργή βάση που διατρέχει το σύνολο, που γεννιέται αλλάζει και διαρκώς ανανεώνεται όπως ακριβώς και η Βαλκανική Χερσόνησος που δέχεται λαούς, τοπωνύμια, ιστορίες ανθρώπων και λαών και τα δένει όλα μαζί σε ένα μείγμα. Έτσι προτείνεται και το φυσικό τοπίο ως υποδοχέας πολλαπλών δραστηριοτήτων. Πάρκο, γήπεδο και θέατρο μαζί. Τόπος για δρώμενα και τόπος για απόλαυση της φύσης συνάμα.

Η περιοχή παρέμβασης του άξονα Αχειροποίητου-Αγίας Σοφίας καταλαμβάνει 40 στρέμματα. Η αξία των Βυζαντινών μνημείων που υπάρχουν στην περιοχή αλλά και η σημασία της σχέσης τους με το περιβάλλον και την πόλη κάνουν επιτακτική την ανάγκη ουσιαστικής ανάπλασης. Το ζητούμενο του αρχιτεκτονικού διαγωνισμού ήταν η ανάδειξη των μνημείων και ο μετασχηματισμός του άξονα σε αρχαιολογικό περίπατο με σεβασμό στις αρχές του βιοκλιματικού σχεδιασμού, αξιοποίηση της παρουσίας του μετρό και αισθητική και περιβαλλοντική αναβάθμιση του χώρου στο επίπεδο του δρόμου. Η μελέτη που επιλέχτηκε επιδιώκει να προσφέρει μέσα από την οργάνωση του άξονα μια ευανάγνωστη αστική αφήγηση. Επικεντρώνεται στην ανάδειξη των ιδιαιτεροτήτων, της φυσιογνωμίας και ατμόσφαιρας κάθε τόπου και στην ενσωμάτωση των βυζαντινών μνημείων στη λειτουργία της πόλης.

Όλα αυτά θα υλοποιηθούν από πόρους του Πράσινου Ταμείου. Επιπλέον τέλος Ιουνίου θα προκηρυχθεί και ο αρχιτεκτονικός διαγωνισμός για τον στρατηγικό ανασχεδιασμό του θαλάσσιου μετώπου, ενώ στο στάδιο της δημοπράτησης βρίσκονται έργα όπως η ανάπλαση του περιβάλλοντα χώρου του Οθωμανικού μνημείου «Παζάρ Χαμάμ», αναπλάσεις πάρκων, πλατειών και παιδότοπων στα πλαίσια της αειφορικής και βιώσιμης διαχείρισης του αστικού περιβάλλοντος.

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.