Περιβαλλον

ECOVOICE: Περιορισμοί δόμησης στη Σαντορίνη

Η υπουργική απόφαση εκδόθηκε, πόσοι όμως θα την τηρήσουν;

41535-93522.jpg
Βασιλική Γραμματικογιάννη
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
20779-50840.jpg

Στην Ελλάδα η στρεβλή αντίληψη περί οικονομικής ανάπτυξης που επικράτησε τις τελευταίες δεκαετίες θυσίασε στο βωμό του εφήμερου κέρδους το φυσικό κάλλος των ελληνικών νησιών, την ιδιαίτερη αρχιτεκτονική των παραδοσιακών οικισμών, την καλλιεργήσιμη γη που οικοπεδοποιήθηκε και γενικά καθετί που κατέτασσε τα ελληνικά νησιά πρώτα στις λίστες προτίμησης των επισκεπτών από όλο τον κόσμο.

Από αυτήν την τάση δεν εξαιρέθηκε ούτε η Σαντορίνη παρότι υπήρχαν κάποιοι περιορισμοί στη δόμηση από την δεκαετία του ’90. Περιορισμοί που όμως αποδείχτηκαν ανίσχυροι να προστατέψουν το φυσικό και δομημένο περιβάλλον με αποτέλεσμα ο πλέον διάσημος προορισμός να μετατραπεί σε ένα άναρχο οικιστικό σύνολο.

Σήμερα η πολιτεία μετά από πολλές καταγγελίες και δημοσιεύματα για αυθαιρεσίες εξέδωσε υπουργική απόφαση αναστολής έκδοσης οικοδομικών αδειών για την Καλντέρα και την Θηρασιά. Στο εξής απαγορεύεται η δόμηση στην περιοχή της Καλντέρας και το μόνο που θα επιτρέπεται είναι οι επισκευές (χρωματισμοί, αντικαταστάσεις κουφωμάτων κλπ) στα υφιστάμενα κτίρια. Για τις υπόλοιπες περιοχές δόμησης της Σαντορίνης και της Θηρασιάς (ΙΙ και ΙΙΙ) ανεστάλη η έκδοση οικοδομικών αδειών για έξι μήνες προκειμένου να αποφευχθούν οι παλιοί όροι δόμησης. Στο Προεδρικό Διάταγμα επίσης προβλέπεται η χωροθέτηση των απαιτούμενων εγκαταστάσεων παραγωγής και επεξεργασίας νερού, αφαλάτωσης, διαχείρισης στερεών αποβλήτων και βιολογικού καθαρισμού.

Σημαντικό είναι ότι οι καλλιεργούμενες εκτάσεις που έχουν χαρακτηριστεί γη υψηλής παραγωγικότητας και επιδοτούνται όπως οι αμπελώνες, τα χωράφια που καλλιεργείται η διάσημη φάβα και τα ντοματάκια Σαντορίνης δεν θα μπορούν να οικοπεδοποιηθούν και να χτιστούν. Επιπλέον για την ελαχιστοποίηση του περιβαλλοντικού και οπτικού ίχνους, εισάγεται η δυνατότητα των υπόσκαφων κτιρίων, δηλαδή των χαρακτηριστικών κτιρίων της Σαντορίνης που δεν φέρουν κανένα ίχνος δόμησης στην επιφάνεια του εδάφους και έχουν μόνο μια ανοικτή όψη.

Το πρόβλημα βέβαια στην Ελλάδα δεν είναι ότι δεν έχουμε νόμους, είναι ότι οι νόμοι δεν τηρούνται αφού δεν υπάρχει η βεβαιότητα της τιμωρίας. Αντίθετα οι συνεχόμενες ρυθμίσεις για τις αυθαιρεσίες ενισχύουν την αντίληψη ότι κάποια στιγμή θα σου δοθεί η δυνατότητα να νομιμοποιήσεις το αυθαίρετο σου.

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.