Περιβαλλον

ECOVOICE: Ενέργεια και ορυκτός πλούτος

Το νέο βιβλίο του υφυπουργού Περιβάλλοντος Γιάννη Μανιάτη

Βασιλική Γραμματικογιάννη
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

«Ενέργεια και Ορυκτός Πλούτος» είναι ο τίτλος του νέου βιβλίου του Υφυπουργού Περιβάλλοντος Γιάννη Μανιάτη αρμόδιου για θέματα ενέργειας. Τον Γιάννη Μανιάτη τον πρωτογνώρισα στην Σύνοδο Κορυφής για το κλίμα στην Κοπεγχάγη. Μέσα σε εκείνο τον κυκεώνα που δεν μπορούσες να βγάλεις πραγματικά συμπεράσματα για το τι συμβαίνει και τι αποφάσεις έπαιρναν οι παγκόσμιοι ηγέτες, αφού κανείς δημοσιογράφος δεν είχε πρόσβαση πίσω από τις κλειστές πόρτες, ο Γιάννης Μανιάτης ήταν ο άνθρωπος που όχι μόνο μας ενημέρωνε αλλά μας εξηγούσε και τις λεπτομέρειες που δεν ήταν εύκολο να καταλάβουμε. Έτσι αναλυτικός σαφής, επεξηγηματικός και αληθινός είναι και στο νέο του βιβλίο που αφορά τα ενεργειακά ζητήματα της χώρας και την αξιοποίηση του ορυκτού της πλούτου.

n

Στο βιβλίο αυτό ο Γιάννης Μανιάτης συγκεντρώνει όλες τις ομιλίες και κείμενα του των τελευταίων δύο ετών από την θέση του Υφυπουργού Περιβάλλοντος. Ομιλίες τόσο στη Βουλή όσο και σε συνέδρια και σε εκδηλώσεις περιβαλλοντικών οργανώσεων και άρθρα που καλύπτουν όλο το ενεργειακό φάσμα της χώρας. Σε μια εποχή που η χώρα μας βάλετε από παντού και η κοινωνία έχει εξαντλήσει κάθε όριο ανοχής και αντοχής η Ενέργεια και ο Ορυκτός Πλούτος μπορούν ίσως να μας ξανακάνουν πρωταγωνιστές με όραμα, σχέδιο και αποφασιστικότητα.

Η χώρα μας βρίσκεται στις υψηλότερες θέσεις ενεργειακής εξάρτησης από το πετρέλαιο, με 56% στην πρωτογενή κατανάλωση ενέργειας, έναντι 40% του μέσου όρου της Ε.Ε. Πληρώνουμε κάθε χρόνο από 11-12 δις ευρώ για εισαγωγές κάθε είδους πετρελαιοειδών. Στο βιβλίο ο κύριος Μανιάτης αναφέρει ότι τα γεωργικά και δασικά υπολείμματα ισοδυναμούν ενεργειακά με 3-4 εκ. τόνους πετρελαίου, ποσό που αντιστοιχεί στο 30-40% της ποσότητας του πετρελαίου που καταναλώνεται ετησίως στη χώρα μας. Τεράστιες ενεργειακές πηγές που μένουν ανεκμετάλλευτες. Αν θεωρήσουμε ότι εκμεταλλευόμαστε τα δασικά υπολείμματα, τη γεωθερμία και τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας τότε η Ελλάδα μπορεί να είναι ενεργειακά αυτόνομη και τα 12 δις ευρώ να μένουν στη χώρα.

Στο βιβλίο υπάρχουν πολλά κεφάλαια που αναφέρονται στην έρευνα για την αξιοποίηση των υδρογονανθράκων, για την προώθηση των διαγωνισμών για τις σεισμικές έρευνες σε Ιόνιο και Νότια Κρήτη καθώς και για την παραχώρηση τριών οικοπέδων σε Πατραϊκό, Ιωάννινα και Κατάκολο. Για το θέμα όμως της εξόρυξης πετρελαίου όπου υπάρχουν σοβαρές ενστάσεις αφού η Μεσόγειος είναι μια κλειστή θάλασσα και η καταστροφή σε περίπτωση ατυχήματος θα είναι ανυπολόγιστη, θα δημιουργηθεί όπως ανακοίνωσε ο κ. Μανιάτης το Forum Υδρογονανθράκων.

Πρόκειται για μια πλατφόρμα ανταλλαγής απόψεων δημόσια. Σε σχετική ερώτηση πάντως της ATHENS VOICE ο κ. Μανιάτης αναφέρθηκε στο παράδειγμα του Πρίνου που τηρούνται όλες οι προδιαγραφές και στο παράδειγμα της Νορβηγίας όπου αλιεία με εξορύξεις συμβιώνουν αρμονικά, ενώ συμπλήρωσε ότι περισσότερο κινδυνεύουμε από τις γειτονικές μας χώρες να υποστούμε τις ζημιές τους παρά από τις δικές μας εξορύξεις.

Όπως μας αποκάλυψε ο Υφυπουργός προσπαθεί να δημιουργήσει ένα ταμείο όπου θα πηγαίνουν τα λεφτά που θα συγκεντρώνονται από τους υδρογονάνθρακες και θα είναι ταμείο στήριξης του ασφαλιστικού συστήματος της χώρας, προσπαθώντας προφανώς να εξασφαλίσει ότι τα χρήματα δεν θα κατασπαραχθούν από το αδηφάγο ελληνικό δημόσιο.


Το βιβλίο κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Α.Α ΛΙΒΑΝΗ.