Περιβαλλον

ECOVOICE: «Από-Τιμώντας» το Νερό

Μια πρωτοποριακή έρευνα στην Ελλάδα

41535-93522.jpg
Βασιλική Γραμματικογιάννη
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
19539-48494.jpg

Η σχέση του ανθρώπου με το νερό είναι σχέση εξάρτησης. Το νερό ήταν πάντα για τον άνθρωπο ένα βασικό αγαθό για την επιβίωση του. Και το θεωρούσε πάντα δεδομένο και αστείρευτο. Ωστόσο σήμερα η πρόσβαση σε ποιοτικό νερό και σε επαρκείς ποσότητες δεν είναι ούτε δεδομένη, ούτε ικανοποιητική. Ογδόντα εκατομμύρια κάτοικοι της Μεσογείου αντιμετωπίζουν προβλήματα λειψυδρίας και με την αύξηση των φαινομένων της κλιματικής αλλαγής το νούμερο αυτό θα γίνεται ολοένα και μεγαλύτερο.

Στην Ελλάδα έχουμε την μεγαλύτερη κατανάλωση νερού σε σχέση με άλλες ανεπτυγμένες χώρες. Και αυτό δεν οφείλεται στο γεγονός ότι η χώρα μας είναι μια ευλογημένη χώρα στα αποθέματα νερού αλλά περισσότερο στην έλλειψη περιβαλλοντικής συνείδησης, στις συνήθειες μας και στην άγνοια μας για τις ποσότητες του νερού που καταναλώνουμε. Μπορεί να γνωρίζουμε το λογαριασμό που πληρώνουμε αλλά δεν γνωρίζουμε τα κυβικά του νερού που αντιστοιχούν και τους τρόπους εξοικονόμησης.

Το Δίκτυο ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ SOS ξεκινά για πρώτη φορά στην Ελλάδα μια πρωτοποριακή έρευνα για την οικιακή χρήση του νερού σε μεγάλα αστικά κέντρα της χώρας. Στόχος της έρευνας είναι η καταγραφή των συνηθειών μας και του τρόπου που χρησιμοποιούμε το νερό. Μέχρι που φτάνει η γνώση μας για το νερό που τρέχει από την βρύση μας. Γνωρίζουμε από πού προέρχεται; Εμπιστευόμαστε την ποιότητα του; Το Δίκτυο ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ SOS επιδιώκει να εντοπίσουμε το πώς αντιλαμβανόμαστε το νερό, ποια είναι η σημασία που του αποδίδουμε στην καθημερινότητα μας και πόσο είμαστε διατεθειμένοι να συμμετέχουμε ενεργά στη διαχείριση του. Πόσο δηλαδή θεωρούμε τον εαυτό μας υπεύθυνο για την κατάσταση του πόρου και ποιοι θεωρούμε ότι επηρεάζουν την διαθεσιμότητα του στην περιοχή μας.

Στην πρώτη ενότητα του ερωτηματολογίου περιλαμβάνονται κάποια στοιχεία για την κατοικία. Η δεύτερη αφορά την χρήση του νερού στο σπίτι με στόχο να καταγράψει το κατά πόσο γνωρίζουμε τα κυβικά που καταναλώνουμε, τις χρήσεις για τις οποίες τα καταναλώνουμε και τι πληρώνουμε. Η Τρίτη ενότητα επικεντρώνεται στη συμπεριφορά μας και τις καθημερινές μας συνήθειες. Η τέταρτη έχει να κάνει με την ενημέρωση μας. Τέλος οι γενικές ερωτήσεις που αφορούν το πώς αντιλαμβανόμαστε το νερό στην περιοχή μας. Εκτιμούμε ότι είναι ένα αγαθό σε επάρκεια ή όχι. Θεωρούμε ότι είναι δημόσιος ή εμπορεύσιμος πόρος; Μην ξεχνάμε ότι βάση του μνημονίου το νερό θα ιδιωτικοποιηθεί.

Τα αποτελέσματα του ερωτηματολογίου αναμένεται να παρουσιαστούν στο πλαίσιο της Παγκόσμιας Ημέρας για το Νερό το Μάρτιο του 2012. Βάσει αυτών των αποτελεσμάτων το Δίκτυο Μεσόγειος SOS θα ξεκινήσει μια πανελλαδική εκστρατεία ενημέρωσης και εκπαίδευσης με στόχο την καλύτερη δυνατή εξοικείωση μας με ζητήματα καθημερινής χρήσης και διαχείρισης του νερού, εξοικονόμησης και ανακύκλωσης.

Η εκστρατεία θα απευθύνεται αφ’ ενός μεν στους πολίτες που με την συμπεριφορά τους επηρεάζουν τον πόρο, αφ’ εταίρου στους θεσμικούς φορείς με την κατάθεση επεξεργασμένων προτάσεων που θα είναι προϊόν της έρευνας, για την διαμόρφωση των πολιτικών εκείνων που θα συμβάλουν στην βιώσιμη διαχείριση των υδατικών πόρων. Γι’ αυτό και είναι πολύ σημαντική η συμμετοχή όλων μας στη συμπλήρωση του ερωτηματολογίου. Όσο μεγαλύτερο είναι το δείγμα τόσο πληρέστερη και αξιόπιστη θα είναι και η εικόνα που θα προκύψει.

Ας αφιερώσουμε λίγο από τον χρόνο μας στη συμπλήρωση του ερωτηματολογίου. Θα είναι και ένα τεστ για τον ίδιο τον εαυτό μας κατά πόσο έχουμε την διάθεση να είμαστε ενεργοί πολίτες συμμετέχοντας σε διαδικασίες διαβούλευσης, συνδιαμόρφωσης και συναπόφασης ως προς τα ζητήματα της διαχείρισης των υδάτων στην περιοχή μας.

Στην έρευνα μπορούν να συμμετέχουν όσοι κατοικούν στην Αττική, στο Βόλο, στα Γιάννενα, στο Ηράκλειο Κρήτης, στη Θεσσαλονίκη, στην Καλαμάτα, στη Κοζάνη, στη Λαμία, στη Ξάνθη, στη Πάτρα και στη Ρόδο. Το ερωτηματολόγιο βρίσκεται αναρτημένο στην ηλεκτρονική διεύθυνση www.medsos.gr/erevnanero. Στην έρευνα μπορούν να συμμετέχουν όλοι ανεξαρτήτως ηλικίας, φύλου ή εθνικότητας, αρκεί η συμπλήρωση να γίνεται από ένα μέλος του νοικοκυριού για κάθε σπίτι.

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.