Περιβαλλον

ECOVOICE: Πόσο ασφαλές είναι το νερό που πίνουμε;

Μία έρευνα και καμία απάντηση

41535-93522.jpg
Βασιλική Γραμματικογιάννη
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
19141-47785.jpg

Μια φορά και ένα καιρό σ’ ένα μικρό χωριό της Καλιφόρνιας οι άνθρωποι έπασχαν από καρκίνο. Μια δραστήρια ασκούμενη βοηθός σε δικηγορικό γραφείο ανακάλυψε ότι οι αρρώστιες των κατοίκων οφειλόταν στην μόλυνση του νερού από μια μεγάλη πολυεθνική εταιρεία. Με τα έγγραφα που θα της δώσει ένας μυστηριώδης άνδρας σ’ ένα μπαρ η Έριν Μπρόκοβιτς θα αποδείξει την ενοχή της εταιρείας και οι 600 κάτοικοι του χωριού θα εισπράξουν μεν αποζημίωση 333 εκατομμύρια δολάρια δεν θα κερδίσουν όμως να θεσπιστεί όριο για το εξασθενές χρώμιο στο νερό. Οι διασυνδέσεις της εταιρείας είναι πολύ μεγάλες.

Η ιστορία της Έριν Μπρόκοβιτς όπως όλοι γνωρίζετε είναι πραγματική ιστορία και η επιτυχής έκβαση της υπόθεσης στηρίχτηκε σε μια επιδημιολογική μελέτη που έγινε σε ανθρώπους το 1987 στην Κίνα και απέδειξε την σχέση μεταξύ κατάποσης νερού και καρκίνου. Μια αντίστοιχη επιδημιολογική μελέτη του Πανεπιστημίου που έγινε το 2010 έδειξε ότι η αύξηση του καρκίνου στους κατοίκους των Οινοφύτων είναι σε τρομακτικά μεγέθη. Ο καρκίνος του ύπατος έχει αυξηθεί κατά 1472%, των γυναικολογικών κατά 841%, των πνευμόνων κατά 145% και ακολουθούν καρκίνος του μαστού, του εγκεφάλου, του στομάχου κ.λπ.

Υπάρχουν πολύ σοβαρές ενδείξεις ότι η αύξηση των καρκίνων οφείλεται στο εξασθενές χρώμιο, το οποίο έχει αναγνωριστεί ως καρκινογόνο για τον άνθρωπο από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας όμως οι περισσότερες χώρες, μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα, εξακολουθούν να μην διαθέτουν ελάχιστο επιτρεπόμενο όριο για το πόσιμο νερό.

Στην Καλιφόρνια μόλις το 2009 κατέληξαν ότι το όριο περιεκτικότητας εξασθενούς χρωμίου δεν πρέπει να υπερβαίνει τα 0,02 μικρογραμμάρια ανά λίτρο νερού που καταναλώνει ένας άνθρωπος ώστε να μην κινδυνεύει από καρκίνο. Στην Ελλάδα σύμφωνα με έρευνα των Οικολόγων Πράσινων πίνουμε νερό με περιεκτικότητα σε εξασθενές χρώμιο 22 μικρογραμμάρια με την ανοχή του νόμου. Γεγονός που σημαίνει ότι η πολιτεία δείχνει να ταυτίζεται με τα συμφέροντα που βρίσκονται απέναντι στη δημόσια υγεία.

Το γεγονός ότι η πολιτεία δεν θεσπίζει όριο για το εξασθενές χρώμιο στο πόσιμο νερό αλλά και οι φήμες για την ύπαρξη του στα εμφιαλωμένα νερά οδήγησαν τους Οικολόγους Πράσινους να ερευνήσουν το θέμα. Επέλεξαν και πήραν δείγματα από κάποιες ετικέτες που έχουν και τις μεγαλύτερες καταναλώσεις και απευθύνθηκαν στο Χημείο του Κράτους. Το Χημείο του Κράτους αρχικά δέχτηκε να κάνει τον έλεγχο και τους έστειλε μάλιστα και κοστολόγιο αλλά μόλις άκουσε ότι πρόκειται για εμφιαλωμένο νερό αρνήθηκε τον έλεγχο επικαλούμενο φόρτο εργασιών. Στην συνέχεια οι Οικολόγοι Πράσινοι απευθύνθηκαν σε ιδιωτικό εργαστήριο όπου ανιχνεύτηκε συγκέντρωση εξασθενούς χρωμίου 22 μικρογραμμάρια στα δείγματα εμφιαλωμένου νερού.

Δυστυχώς όμως ενώ είναι άκρως επικίνδυνο να καταναλώνουμε νερό με τέτοια περιεκτικότητα σε εξασθενές χρώμιο είναι συγχρόνως και νόμιμο αφού δεν υπάρχει όριο για το εξασθενές χρώμιο. Υπάρχει μόνο όριο 50 μικρογραμμάρια για το ολικό. Ολικό σημαίνει εξασθενές χρώμιο και τρισθενές χρώμιο μαζί. Το τρισθενές χρώμιο δεν είναι επιβλαβές για την υγεία σε αντίθεση με το εξασθενές, γι’ αυτό το λόγο σύμφωνα με την επιστημονική κοινότητα θα πρέπει να μπει διακριτό όριο. Η έλλειψη τέτοιου ορίου δημιουργεί ελλιπή έλεγχο του νερού που προορίζεται για ανθρώπινη κατανάλωση, θέτοντας σε κίνδυνο την ανθρώπινη υγεία και παραπλανώντας τους καταναλωτές ως προς την ασφάλεια του νερού που χρησιμοποιούν. Φανταστείτε τους κατοίκους των περιοχών Ασωπού και Μεσσαπίας που καταφεύγουν σε εμφιαλωμένο το πληρώνουν και τελικά είναι το ίδιο επικίνδυνο. Γιατί για τους υπόλοιπους είναι θέμα επιλογής μας.

Αναλύοντας την νομική πλευρά του ζητήματος ο νομικός σύμβουλος των Οικολόγων Πράσινων Λευτέρης Παπαγιαννάκης σημείωσε ότι το αίτημα των Οικολόγων Πράσινων για θεσμοθέτηση ορίου για το εξασθενές χρώμιο βασίζεται στην εφαρμογή της αρχής της προφύλαξης, η οποία λαμβάνει υπόψιν της τον ενδεχόμενο κίνδυνο για την ανθρώπινη υγεία από την ύπαρξη εξασθενούς στο πόσιμο νερό. Άλλωστε η Ελληνική Δικαιοσύνη με αποφάσεις της συνηγορεί στην ανάγκη ορίου, αφού το 2010 σε υπόθεση που αφορούσε τον Δήμο Μεσσαπίας επέβαλε όριο εξασθενούς στο πόσιμο νερό 2 μικρογραμμάρια ανά λίτρο.

Οι Οικολόγοι Πράσινοι έχουν στείλει επιστολή στον Υπουργό Υγείας με τα αποτελέσματα της έρευνας από τις 23 Δεκεμβρίου αλλά ακόμη, τρείς εβδομάδες μετά, δεν έχουν λάβει καμία απάντηση. Δυστυχώς όμως δεν είναι μόνο οι Ελληνικές κυβερνήσεις που δίνουν ασυλία στα συμφέροντα αλλά και οι Ευρωπαϊκές αφού σε καμία ευρωπαϊκή χώρα δεν υπάρχει όριο εξασθενούς με εξαίρεση την Ιταλία που είναι στα 5 μικρογραμμάρια.

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

To μεγάλο βήμα της Βόρειας Θάλασσας προς την ενεργειακή μετάβαση
To μεγάλο βήμα της Βόρειας Θάλασσας προς την ενεργειακή μετάβαση

Η Βόρεια Θάλασσα έχει αναδειχθεί σε hotspot πράσινης καινοτομίας και σε παγκόσμιο πρότυπο απαλλαγής από τις ανθρακούχες εκπομπές χάρη σε μια σειρά από ποικίλα έργα καθαρής ενέργειας.

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.