Περιβαλλον

ECOVOICE: Κλιματική αλλαγή

Ο «οδικός χάρτης» για την προσαρμογή της Ελλάδας

41535-93522.jpg
Βασιλική Γραμματικογιάννη
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
18629-46751.jpg

Από τα βασικά σημεία των συζητήσεων στη σύνοδο κορυφής του ΟΗΕ για το κλίμα στο Ντέρμπαν της Νοτίου Αφρικής που ολοκληρώθηκε το Σάββατο, ήταν η εκπόνηση σχεδίων για την προσαρμογή των ευάλωτων περιοχών της γης στις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής. Σύμφωνα με στοιχεία του ΟΗΕ η Ελλάδα ανήκει στις 18 πιο τρωτές περιοχές του πλανήτη.

Παρ’ όλα αυτά όμως η προσαρμογή των ανθρώπινων δραστηριοτήτων στην ανθρωπογενή κλιματική αλλαγή είναι ένας νέος κλάδος για την άσκηση κλιματικής πολιτικής ακόμη και για την Ευρώπη πόσο μάλλον για την Ελλάδα. Η Ευρωπαϊκή Ένωση εξέδωσε το 2009 την Λευκή Βίβλο για την προσαρμογή στην αλλαγή του κλίματος καταδεικνύοντας την σπουδαιότητα για την χάραξη περιβαλλοντικής πολιτικής σε όλους τους τομείς των ανθρώπινων δραστηριοτήτων. Σε πολλές χώρες της Ε.Ε έχουν εκπονήσει εθνικά σχέδια που περιγράφεται η κατάσταση και οι ενδεδειγμένες προσπάθειες για την αντιμετώπιση της. «Η Ελλάδα έχει να επιδείξει σχεδόν μηδενικό έργο στον κλάδο της προσαρμογής. Έως σήμερα όχι μόνο δεν έχει υπάρξει μια συνεκτική ερευνητική προσπάθεια για την παροχή προτάσεων προσαρμογής αλλά και η ίδια η έρευνα έχει μείνει αρκετά πίσω» σχολιάζει ο Αχιλλέας Πληθάρας Υπεύθυνος Εκστρατειών Πολιτικής του WWF Ελλάς.

Για να καλυφθεί αυτό το κενό η ΓΣΕΕ, το Ε.Κε.Π.Ε.Κ του Παντείου Πανεπιστημίου , το ΤΕΕ και η περιβαλλοντική οργάνωση WWF Ελλάς παρέδωσαν στον Υπουργό ΠΕΚΑ Γιώργο Παπακωνσταντίνου έναν «Οδικό Χάρτη» για την προσαρμογή της Ελλάδας στην κλιματική αλλαγή. Πρόκειται για μία έκθεση που περιέχονται προτάσεις δράσεων για την προσαρμογή όλων των τομέων που σχετίζονται με το περιβάλλον, την κοινωνία και την ανάπτυξη.

Οι προτάσεις αφορούν την διαχείριση των υδάτινων πόρων, την βιοποικιλότητα, την διαχείριση των παράκτιων περιοχών, το θαλάσσιο περιβάλλον, τα δάση, το έδαφος, τη γεωργία, τον τουρισμό, την ενέργεια, την υγεία και το αστικό περιβάλλον. Πέρα από την ενδυνάμωση των υφιστάμενων νόμων προτείνονται πρόσθετα πολιτικά μέτρα βάσει των αναγκών του κάθε κλάδου. Για παράδειγμα προτείνεται η ανάληψη πρωτοβουλιών για την αντιμετώπιση εισβολής ξενικών ειδών στο θαλάσσιο περιβάλλον, η ενσωμάτωση της έννοιας ‘προσαρμογή στην κλιματική αλλαγή’ στην περιβαλλοντική αδειοδότηση, η δράση για την καταπολέμηση νέων ασθενειών στη γεωργία και η συντονισμένη επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου ώστε να αμβλυνθούν οι περιβαλλοντικές πιέσεις κατά τους θερινούς μήνες. «Η έκθεση περιέχει προτάσεις για δράσεις που θα βοηθήσουν σημαντικά στη θωράκιση της χώρας κατά των κλιματικών επιπτώσεων. Οι ίδιες δράσεις θα συντελέσουν καθοριστικά και στην άμβλυνση των υφιστάμενων πιέσεων που δεν σχετίζονται με την κλιματική αλλαγή αλλά οφείλονται κυρίως στην κάκιστη διαχείριση φυσικών και ανθρώπινων πόρων της Ελλάδας» επισημαίνει ο Κωστής Κατσιμπάρδης Συντονιστής του Παρατηρητηρίου Πολιτικής και Δικαίου για την Κλιματική Αλλαγή του Ε.Κε.Π.Ε.Κ.

Για να μπορέσουν να αναπτυχθούν και να λειτουργήσουν αυτές οι δράσεις οι φορείς που συμμετείχαν στη συγγραφή του οδικού χάρτη προτείνουν την άμεση δημιουργία μιας Διυπουργικής Επιτροπής ή ενός Εθνικού Συμβουλίου για την κλιματική αλλαγή που να συντονίζει την οργάνωση διαρκών μηχανισμών έρευνας και πληροφόρησης καθώς και το επιστημονικό και νομοθετικό έργο για την προσαρμογή. «Τον Ιούνιο του 2011 η Τράπεζα της Ελλάδας δημοσίευσε μια σπουδαία έρευνα για τις περιβαλλοντικές οικονομικές και κοινωνικές επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής. Η έρευνα κατέδειξε το μεγάλο κόστος της αδράνειας αλλά και τα οφέλη που θα προέλθουν από την έγκαιρη δράση. Η κλιματική δράση και η εκπόνηση ενός φιλόδοξου σχεδίου προσαρμογής των περιβαλλοντικών και κοινωνικοοικονομικών διεργασιών δεν είναι ένα βάρος που ελέω οικονομικής κρίσης αδυνατεί να επωμιστεί η Ελλάδα, αλλά μια μοναδική ευκαιρία για την τόνωση της ανταγωνιστικότητας και την εξασφάλιση της μέσο-μακροπρόθεσμης βιωσιμότητας της οικονομίας» προσθέτει η Χριστίνα Θεοχάρη Γραμματέας Οικολογίας και Περιβάλλοντος της ΓΣΕΕ και επιμελήτρια Επιστημονικής Επιτροπής Περιβάλλοντος και Αειφόρου Ανάπτυξης του ΤΕΕ.

Στην Ελλάδα δεν έχουμε πλέον την πολυτέλεια να χάνουμε χρόνο θα πρέπει να προστατέψουμε το περιβάλλον της χώρας μας γιατί είναι και το μοναδικό κεφάλαιο που έχουμε για την στήριξη της πολύπαθης οικονομίας μας.

 

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

To μεγάλο βήμα της Βόρειας Θάλασσας προς την ενεργειακή μετάβαση
To μεγάλο βήμα της Βόρειας Θάλασσας προς την ενεργειακή μετάβαση

Η Βόρεια Θάλασσα έχει αναδειχθεί σε hotspot πράσινης καινοτομίας και σε παγκόσμιο πρότυπο απαλλαγής από τις ανθρακούχες εκπομπές χάρη σε μια σειρά από ποικίλα έργα καθαρής ενέργειας.

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.