Περιβαλλον

Με αργούς ρυθμούς οι αποφάσεις για το μέλλον του πλανήτη

«Σήμερα, σώσαμε το αύριο»

Κωνσταντίνος Δήμος
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Η διάσκεψη του ΟΗΕ στο Ντέρμπαν, για το κλίμα, έληξε το περασμένο Σάββατο με τη φράση της προέδρου της διάσκεψης «σήμερα, σώσαμε το αύριο». Μετά από μαραθώνιες συνομιλίες πολλών ημερών και τις εντάσεις μεταξύ των διαπραγματευόμενων να εντείνονται μέρα με τη μέρα, οι 196 χώρες που έλαβαν μέρος στη διάσκεψη αποφάσισαν να επεκταθούν τα μέτρα της συνθήκης του Κιότο μέχρι το 2017 ενώ κανονικά είχαν ισχύ μέχρι το 2012.

Το επόμενο έτος συμφωνήθηκε να ξεκινήσουν νέες συνομιλίες για μελλοντικές νομικές συνθήκες οι οποίες θα αφορούν τόσο τις ανεπτυγμένες όσο και τις αναπτυσσόμενες χώρες. Οι νέες αυτές συνομιλίες θα λήξουν μέχρι το τέλος του 2015 και οι αποφάσεις που θα παρθούν να τεθούν σε ισχύ το 2020. Ένας από τους μελλοντικούς στόχους είναι η μείωση της θερμοκρασίας κατά 2c(3.6F), επιστροφή δηλαδή στην εποχή προ εκπομπών αερίων βαριάς βιομηχανίας.Συμφωνήθηκε επίσης η συγκρότηση και διαχείριση ενός παγκόσμιου ταμείου με σκοπό τη χρηματοδότηση φτωχών και αναπτυσσόμενων χωρών ώστε να υιοθετήσουν «πράσινες» μεθόδους ανάπτυξης και να ενισχυθεί περαιτέρω η φιλοσοφία της αειφόρου ανάπτυξης. Ωστόσο, δεν διευκρινίστηκε το ποιες χώρες θα χρηματοδοτήσουν αυτό το ταμείο καθώς και το ποιοι θα το διαχειρίζονται.

Οι συνομιλίες καθυστέρησαν περίπου 36 ώρες από το προγραμματισμένο και διατυπώθηκε η άποψη ότι η κυβέρνηση της χώρας που υποδέχτηκε το συνέδριο δεν ήταν κατάλληλα προετοιμασμένη καθώς επίσης και ότι από την αρχή των συζητήσεων κράτησε μια συντηρητική και ψυχρή στάση απέναντι στους εκπροσώπους των ανεπτυγμένων χωρών.

Ένα στοιχείο που χαρακτήρισε τις διαπραγματεύσεις ήταν η έκδηλη και εκτεταμένη διαφωνία μεταξύ των ανεπτυγμένων και των αναπτυσσόμενων χωρών. Συγκεκριμένα, η Κίνα, η Ινδία και ορισμένες χώρες της υποσαχάριας Αφρικής ήρθαν σε έντονη αντιπαράθεση με τον «ανεπτυγμένο» κόσμο χαρακτηρίζοντας τη σύσκεψη του Ντέρμπαν ως ένα σχέδιο δράσης ανεπαρκές για την επιβράδυνση του φαινομένου του θερμοκηπίου.

Η Ινδή υπουργός Περιβάλλοντος Τζαγιαντί Ναταρατζάν δήλωσε πως το σχέδιο-πρόταση του Ντέρμπαν υπονομεύει την 20ετή αρχή, κατά τη συνθήκη του Κιότο, ότι οι αναπτυσσόμενες χώρες φέρουν μικρότερη ευθύνη για την κλιματική αλλαγή από ό,τι τα βιομηχανικά ανεπτυγμένα κράτη. Με εξίσου θυμωμένο ύφος, ο κινέζος απεσταλμένος Σιε Ζενζουά κατηγόρησε τα τελευταία πως δεν έχουν εκπληρώσει τις υποσχέσεις τους ενώ την ίδια ώρα η Κίνα και άλλες αναπτυσσόμενες χώρες έχουν ξεκινήσει φιλόδοξα πράσινα προγράμματα.

Παρά τις εντάσεις και τις διαφωνίες, όταν βγήκε στο βήμα των διαπραγματεύσεων ο πρόεδρος Διεθνών Σχέσεων των χωρών της υποσαχάριας Αφρικής Μάϊτε Νοάνα δήλωσε «Ήρθαμε στο Ντέρμπαν έχοντας στα χέρια ένα συγκεκριμένο σχέδιο, χαίρομαι που η διάσκεψη κλείνει με το σχέδιο αυτό να έχει γίνει αποδεκτό από όλους μας» . Η πλειοψηφία των χωρών δεν εξέφρασε ούτε θετική αλλά ούτε και αρνητική άποψη για την έκβαση των διαπραγματεύσεων που από πολλούς χαρακτηρίστηκε ως προϊόν συμβιβασμού.

Normal
0

Οι περιβαλλοντικές οργανώσεις δήλωσαν την απογοήτευσή τους για τα αποτελέσματα που έφερε η διάσκεψη του Ντέρμπαν. Βλέπουμε μια μεγάλη χρονοκαθυστέρηση στη λήψη δραστικών μέτρων καθώς όπως προαναφέρθηκε ουσιαστικά νέα μέτρα θα τεθούν σε ισχύ από το 2020. Επίσης, ένα ακόμα συμπέρασμα στο οποίο καταλήγουμε είναι ότι για μια ακόμη φορά οι ανεπτυγμένες βιομηχανικά χώρες προσπαθούν να ελέγξουν τους ρυθμούς ανάπτυξης των φτωχών και των αναπτυσσόμενων χωρών.